Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vlastnosti buňky
Advertisements

Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Chemická termodynamika I
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Lekce 1 Modelování a simulace
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Databáze DIADEM – příklad užití Určete pomocí databáze DIADEM vlastnosti směsi při 25 o C a 101,3 kPa: Vzduch:92,3 mol. % Benzen:7,7 mol. % Určete hustotu,
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Fázové rovnováhy.
Kapaliny.
Fugacitní modely 3. úrovně (Level III)
Partiční koeficient Kow Awater  Aoctanol
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Chemické rovnováhy ve vodách
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Stacionární a nestacionární difuse.
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
„Svět se skládá z atomů“
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Fugacitní modely 2. úrovně (Level II)
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Kontakty a materiály J. Šedlbauer tel.:
Chemie anorganických materiálů I.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Pohyb kontaminantů v půdách
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
Termodynamika materiálů 8. Chemická rovnováha jednoduchých reakcí pevných látek Jindřich Leitner  Jindřich Leitner.
Praktické cvičení s tabulkami a grafy ZÁKLADNÍ ŠKOLASTŘEDNÍ ŠKOLA.
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Vlastnosti plynů a kapalin
Molární hmotnost, molární objem
Chemická rovnováha Výpočet rovnovážné konstanty, rovnvážného složení, ovlivnění rovnovážného složení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
ZÁKLADNÍ UČEBNICE. ROZDĚLOVACÍ KOEFICIENT LÁTKY V SYSTÉMU OKTANOL - VODA c 1 (o) a c 1 (w) molární koncentrace rozpuštěné látky v oktanolové a vodné fázi,
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Avogadrův zákon.
Základní pojmy.
Distribuce látek v životním prostředí: od limitů po sanace
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Látková koncentrace.
Kontakty a materiály J. Šedlbauer tel.:
Distribuční modely polutantů Jiří Komprda
Základy chemických technologií
Partiční koeficient Kow Awater  Aoctanol
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Fugacitní modely 3. úrovně (Level III)
Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí
Pohyb kontaminantů v půdách
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Chemické látky v ekosystémech
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
Agrochemie – 7. cvičení.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Transkript prezentace:

Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí Level I - rovnovážná distribuce stálého množství látky v uzavřeném prostředí bez degradačních procesů, advekce a transportu mezi složkami ŽP. Level II - popisuje situaci ve které je látka kontinuálně přiváděna do systému stabilní rychlostí a dosahuje ustáleného rovnovážného stavu ve kterém se rovná rychlost vstupu a výstupu látky do a ze systému. Zahrnuje degradační reakce a advekci, nezahrnuje nerovnovážný transport mezi složkami ŽP. Level III – podobně jako u Level II popisuje situaci ve které je látka kontinuálně přiváděna do systému stabilní rychlostí a dosahuje ustáleného stavu, který však není rovnovážný – to znamená že v každé složce ŽP může mít látka jinou fugacitu. Látkovou bilanci tedy nelze zapsat pro celý systém, ale pouze pro každou jeho složku zvlášť. Rychlost transportu mezi složkami se počítá pomocí difúzních koeficientů, plochy mezifázových rozhraní, depozičních rychlostí.

LEVEL I Schéma fugacitního modelu 1. úrovně Air Soil Water Sediment LEGEND EQUILIBRIUM Air Aerosols Soil Suspended Sediment Water Sediment Fish

Vstupy a výstupy fugacitního modelu 1. úrovně Požadovaná vstupní data jsou: Chemické vlastnosti: název látky molární hmotnost teplota fyzikálně-chemické vlastnosti - rozpustnost ve vodě - tenze nasycené páry - log Kow - partiční koeficienty Vlastnosti ŽP: objemy všech složek ŽP hustoty všech složek ŽP Obsah organického uhlíku (půda, sediment, suspendovaný sediment) obsah tuku v rybách Emise: množství Výstupy modelu: hodnoty Z (fugacitní kapacity) fugacita látky v systému koncentrace a množství látky ve všech složkách ŽP

koncentrace = Z  fugacita jednotky: mol/m3 = mol/(m3Pa)  Pa Fugacitní kapacita – Z, fugacita - f C = Z  f koncentrace = Z  fugacita jednotky: mol/m3 = mol/(m3Pa)  Pa V rovnováze je f stejná ve všech fázích (složkách ŽP, environmental compartments): f1 = f2= C1/Z1 = C2/Z2 tj. K12 = C1/C2 nebo Z2/Z1 Všechny parametry (C, Z, K) závisí na T, P, vlastnostech příslušné látky, popř. na dalších podmínkách.

Schéma fugacitního modelu 1. úrovně + partiční koeficienty H = Psat/Csatw Air Kow = Csato/Csatw Koa = Csato/Psat Koa H Psat Octanol Water Organické látky v půdě, tuky v organismech Sladká, slaná, podzemní voda Kow Csato Pure Phase (čistá látka) Csatw

Příklady výpočtů s fugacitním modelem 1. úrovně

Zdroje dat webbook.nist.gov/chemistry molární hmostnost, tlak nasycených par, Henryho konstanta, CAS (+ řada dalších údajů) http://www.epa.gov/opptintr/exposure/pubs/episuite.htm databáze a odhadové metody pro řadu veličin http://www.epa.gov/opptintr/exposure/pubs/episuitedl.htm download SW pro fyzikálně-chemické vlastnosti http://srdata.nist.gov/solubility/ rozpustnost ve vodě i v jiných rozpouštědlech

Zdroje dat Další distribuční koeficienty se buď nechají spočítat ze základních údajů (Henryho konstanta, tenze, Kow) nebo se s jejich pomocí nechají alespoň odhadnout (korelační vztahy jsou uvedeny u jednotlivých přednášek). Pokud neznáme ani tyto základní veličiny, je třeba použít fundamentální odhadové metody, zpravidla založené na structure-property relationships (strukturně-příspěvkových metodách).

Odhad fyzikálně-chemických veličin: příspěvkové metody Různé typy – skupinová příspěvková (0., 1., 2. řád), vazebně příspěvková… Metody 1. řádu: Y je hledaná veličina, Yi funkční příspěvek i-té skupiny, ni počet i-tých skupin v molekule Příklad: 1- butanol H2 C – CH2 – CH2 – CH3 │ OH Y(1-butanol) = 1*Y(CH3) + 3*Y(CH2 ) +1*Y(OH) Y = příslušná vlastnost Růžička, V., a kol.: Odhadové metody pro fyzikálně-chemické vlastnosti tekutin (aplikace v technologii a chemii životního prostředí). Praha: VŠCHT 1996. Baum, J.E.: Chemical Property Estimation (Theory and Application). CRC Press, Boca Raton, 1998 (kromě popisu odhadových metod také obsahuje rozsáhlé tabulky experimentálních dat)

Fugacitní modely 2. úrovně Bilanční rovnice zahrnuje advekci a je tedy (mimo ustálený stav) závislá na čase. Rychlost degradace látek ve složkách ŽP se zpravidla vyjadřuje pomocí poločasů rozpadu a kinetiky 1. řádu

Fugacitní modely 3. úrovně Bilanční rovnici lze napsat pouze pro jedinou fázi, protože mezi fázemi nemusí nastat rovnováha. Mezi fázemi (popř. i uvnitř fáze) dochází k časově proměnnému transportu látky molekulární difúzí Uvnitř jedné fáze: 1. Fickův zákon Mezi dvěma fázemi (např. voda-vzduch): Hnací silou transportních procesů je buď rozdíl koncentrací (v jedné fázi) nebo rozdíl fugacit (mezi fázemi).

Výběr a vlastnosti složek ŽP (compartments) Výběr poměrů složek ŽP, jejich zahrnutí/nezahrnutí a jejich vlastností záleží na konkrétním problému. Pro distribuci v nespecifikovaném prostředí se používá Mackayův Unit World:

Centre for Environmental Modeling and Chemistry Software pro výpočty na základě fugacitních modelů http://www.trentu.ca/academic/aminss/envmodel/models/L1L2L3.html Centre for Environmental Modeling and Chemistry Trent University

Rozdíly mezi výsledky fugacitních modelů