Dánsko Přírodní poměry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dánsko Vlajka znak.
Advertisements

Evropa Podnebí a vodstvo.
Dánské království Kongeriget Danmark
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Evropská nej….
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Krušné Hory Klára Pecháčková 9.B KRUŠNÉ HORY.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Velká Británie.
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Devátá Marta Devátá Monika
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Příroda a podnebí Kanady
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA EU – OP VK – III/2 ICT DUM 13
Východní Evropa – Ukrajina
SEVERNÍ EVROPA.
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Téma hodiny: Severní Evropa
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu,
KANADA Lenka Lebdušková.
Zlínský kraj Přírodní poměry
Dánsko Geografické údaje.
Atlantský a Severní ledový oceán
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
Evropa – severní Evropa úvod
Severní Evropa Švédsko
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Geografické údaje Řecka
RUMUNSKO.
- poloha - rozloha - reliéf
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Fyziogeografická sféra
Evropa – Pojmy k severní Evropě
Dánsko.
DÁNSKO.
Dánsko (Severní Evropa)
Povrch-Příroda-Rostliny
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Podnebí, podnebné pásy.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SEVERNÍ EVROPA.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Evropa – poloha, rozloha, členitost
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
Dánsko Vlajka znak.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
6. a Severní Západní Jižní Střední Jihovýchodní Východní
Transkript prezentace:

Dánsko Přírodní poměry

Přírodní poměry Celková rozloha Dánska je 43 094 km2. Z toho 2/3 leží na Jutském poloostrově a zbytek na 443 pojmenovaných ostrovech, ze kterých je 76 celoročně obývaných. Nejdůležitější jsou ostrovy Fyn a Sjælland. Další velké ostrovy jsou umístěny poněkud východněji v Baltském moři než zbytek země.

Dánské nejvyšší útesy (143 m, vápenec) na východním pobřeží ostrova Mon, který se stal přírodní rezervací. V roce 2007 došlo k odtržení útesu v důsledku čehož se vytvořil 300 metrů dlouhý poloostrov. Poblíž útvaru je i vrch Aborrebjerg, který je s výškou 143m jedním z nejvyšších bodů Dánska.

Podnebí Zdejší klima je velmi proměnlivé. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou poměrně malé. V důsledku náhlých změn směru větrů se ale ze dne na den může počasí velmi lišit. Léta jsou v Dánsku chladná, s průměrnými teplotami kolem 17°C. Zimy jsou mírné a deštivé, s teplotami kolem nuly. V Dánsku je často větrno a deštivo. S deštěm se setkáte průběžně po celý rok.

K Dánsku patří dvě zámořské autonomní území: Faerské ostrovy a Grónsko K Dánsku patří dvě zámořské autonomní území: Faerské ostrovy a Grónsko. Hlavní město Dánska Kodaň leží na ostrově Sjaelland, které je největší město Skandinávie.

Nerostné suroviny Dánsko má malé množství nerostných surovin. V malé míře se těží: černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn. V celém Grónsku se nachází bohaté zásoby minerálů. Bylo zde objeveno kolem 500 různých minerálů, z čehož 50 druhů bylo poprvé nalezeno a popsáno právě v Grónsku.

Krajinný reliéf je různorodý, západní pobřeží Jutského poloostrova tvoří vysoké písečné duny, zatímco pro vnitrozemí jsou typické roviny, močálů, jezera a vyvýšeniny.

Vodstvo Největší řeka v Dánsku je Gudenå, která je dlouhá 158 km. Povodí má rozlohu 2 650 km². Kattegat (doslova kočičí díra) je jedna z dánských úžin, část Baltského moře. Průliv spojuje Severní moře přes průlivy s Baltským mořem. Nachází se mezi Jutským na jihozápadě a Skandinávským poloostrovem na severovýchodě.

Zdroje: http://www.world-adventure.cz/zeme/dansko/ http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1nsko http://www.periscope.cz/mistopisy/dansko/dk-klint.html Adriana Odehnalová Patrik Kolář