Daňové a sociální změny 2008 Tomáš Sedláček 3. května 2007 Hlavní makroekonomický stratég, ČSOB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Cesta k růstu životní úrovně Aktualizace sociální a hospodářské politiky ČSSD Jiří Paroubek předseda ČSSD Praha, květen 2007.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Hospodářská politika státu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Miroslav.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Reforma veřejných financí Reforma veřejných financí 2007.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Konsolidace veřejných financí v České republice “Když poplatník pláče...” Liberální institut & Katedra ekonomie Vysoká škola ekonomická, Praha Ing. Aleš.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Financování kapitol státního rozpočtu II
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Daně.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Daňové a sociální změny 2008 Tomáš Sedláček 3. května 2007 Hlavní makroekonomický stratég, ČSOB

2 Shody obou stran: Snižování daně fyzickým osobám Snižování podnikové daně – Vláda: snížením sazby daně, navýšení základu – Opozice: snížení základu, ponechání či mírné snížení sazby Proklamovaný důraz na snižování deficitu Přesun daní z přímých (DPFO a PO) na nepřímé (DPH, spotřební daně, ekologická reforma) Ani jedné straně se nepodařilo sjednotit a zjednodušit systém daní a pojistného popřípadě jej spojit s sociálním systémem. Parametrické změny důchodového systému, hlubinnou reformu zatím nenavrhla ani jedna strana. Zavedení stropu na pojistné

3 Srovnání reforem DPFO 2006 vs 2008 Největší zlepšení přináší nižší a střední příjmové skupině Náklady reformy nesl státní rozpočet (cca 12 mld. Kč) Podobné rysy jako současná změna jako nynější návrh MF 2008, ale dnes hlavní výhody berou lidé s příjmy pod a nad hrubé měsíční mzdy. 2006: 2008:

4 Srovnání reforem DPPO Historie sazby firemní daně % % % % % % % % % % % % % % % % % % Historický vývoj sazby firemních daně

5 Snížení firemní daně … základ je základ Neznáme změny základu daně u DPPO Pokud by se však nic neměnilo, statický dopad je následující: Propad veřejných 81 mld. Kč financí za 3 roky oproti autonomnímu vývoji: „Dynamický“ dopad je následující: Propad veřejných financí 67 mld. Kč za 3 roky oproti autonomnímu vývoji Vše ale bude záležet (stejně jako jsme viděli u fyzických osob) na změně základu daně.

6 Změny základu daně: Jde proti duchu reformy: Zdanění úroků nad 6% – Zdražení podnikání - znevýhodnění malých a středních podniků a to zejména v počátcích podnikání – Obtížnější administrace daně Zrušit zvýhodnění hypotečních zástavních listů – Zdraží hypotéky (spolu se změnou daní budou hypotéky výrazně méně výhodné než dnes) – Zbrzdí rozmach bytové výstavby

7 Obecné poznámky oběma změnám: Největší zátěží veřejných rozpočtů je pojistné a zejména důchodový systém – ten hlubinně neřeší ani jedna strana – Daně: 12-32%, pojistné: 47,5% hrubého příjmu: – Daně FO tvoří 12% příjmů veřejných rozpočtů! Daně nejsou v tuto chvíli prioritní, prioritní je výdajová strana. Pozitiva obou změn daní: – Snížení vedlejších nákladů práce – Snížení firemní daně – Snižování poměru přímých daní a zvyšování nepřímých Deficit 3% ročně neznamená vyrovnaný rozpočet

8 Zdroje růstu aneb co nám může pomoci: Otevírání se zahraničí – hlubší integrace do EU – zavedení eura – Růst silně tažený exportem FDI – příliv tolik potřebného kapitálu – pobídky modernizovat, ale nerušit! – Druhý silný tahoun růstu Vzdělanost – Jediná dlouhodobě udržitelná konkurenční výhoda – Reforma školství Reformy – Důchodu, školství, zdravotnictví, soudnictví, boj s korupcí – Zvyšují náklady (vedlejší náklady práce, neefektivita atd.) Drobní podnikatelé – Zjednodušení – Snížení administrativy – Přístup na trhy (nebo trhy sem = FDI)

9 Co mohla vláda udělat více Výdajová strana: Hlubší ne-populární reformy: školství, důchody, zdravotnictví, soudnictví, korupce Razantnější výdajové opatření (zrušit celý předvolební sociální balíček) Příjmová strana: Zvýšení zdanění „hříchů“ spotřební daně na tabák a alkohol, ekologické daně Zjednodušení výběru daní, konsolidace různých daní, propojení daňového systému se sociálními dávkami Zastropovat sociální a zdravotní pojištění, ale nestropovat daňový základ na 4x průměrné mzdy, jinak budou platby státu silně regresivní

10 Tomáš Sedláček ČSOB Chief Macroeconomic Strategist gsm: tel: Děkuji Vám za pozornost