Nezaměstnanost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Nezaměstnanost.
Nezaměstnanost.
NEZAMĚSTNANOST.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nezaměstnanost a trh práce
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
NEZAMĚSTNANOST Druhy nezaměstnanosti: FRIKČNÍ CYKLICKÁ STRUKTURÁLNÍ
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Nezaměstnanost.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Studijní obor: Sociální činnost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Trh práce a nezaměstnanost
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
Nezaměstnanost.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

Nezaměstnanost

Definice pojmu nezaměstnaný dle Mezinárodní organizace práce (ILO) je nezaměstnaný osoba, která je schopna pracovat, chce pracovat a do nabídnutého zaměstnání je schopna okamžitě nastoupit. Přes veškerou snahu je však bez práce. dle Statistického úřadu Evropských společenství Eurostat je nezaměstnaný osobou bez placeného zaměstnání nebo pracující na velmi krátký úvazek s nízkým výdělkem. Je evidován na ÚP, aktivně si hledá zaměstnání a do zaměstnání je schopen okamžitě nastoupit.

Míra nezaměstnanosti V České republice zjišťují míru nezaměstnanosti dvě instituce: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR vychází ze statistik jednotlivých ÚP, každý rok vydává statistickou ročenku trhu práce. Český statistický úřad provádí vlastní šetření (tzv. výběrové šetření pracovních sil) : dotazuje se určitého počtu domácností, a zjišťuje tak i skrytou nezaměstnanost.

Trh práce Rozlišujeme několik typů: Je rozdělen do několika částí (=segmentace trhu práce) Rozlišujeme několik typů: 1) S ohledem na pracovní pozici 2) S ohledem na zdroj nabídky a formu realizace pracovního místa

1) S ohledem na pracovní pozici Primární- lepší pracovní pozice s vyšší prestiží, možnost profesionálního růstu, lepší pracovní podmínky, vyšší finanční ohodnocení, zvyšování mezd, důraz je kladen na specifické dovednosti, nízkou fluktuaci a případné snadnější uplatnění na trhu práce. Sekundární- horší pracovní pozice s nižší prestiží, nižší mzdová úroveň, periodické přerušování pracovní kariéry obdobími nezaměstnanosti, někdy neexistuje zvyšování mezd.

2) S ohledem na zdroj nabídky a formu realizace pracovního místa Formální- trh oficiálních pracovních příležitostí- oficiálně nabízená pracovní místa ( ÚP, agentury práce), je regulován platnými zákony v oblasti práce. Neformální- mimo kontrolu institucí, nelegálně zaměstnaní.

Druhy nezaměstnanosti Frikční- v důsledku mobility pracovníků Strukturální- nezaměstnaní nemají potřebnou kvalifikaci Cyklická(sezónní)- vzniká z důvodu odbytových potíží a z nedostatečné poptávky Nepravá- práce na snížený úvazek nebo práce nevyužívající plně schopnosti a kvalifikaci pracovníků Skrytá- lidé kteří tvoří tzv. skrytou pracovní sílu- nemají a ani nehledají zaměstnání, ale ani se neevidují na ÚP

Délka nezaměstnanosti Krátkodobá Dlouhodobá -V ČR je za dlouhodobou nezaměstnanost považována nezaměstnanost přesahující období delší šest měsíců. -Mezinárodní organizací práce (ILO) je za dlouhodobou nezaměstnanost považována ta, kde se nezaměstnaný neúspěšně uchází o práci po dobu delší než jeden rok.

Státní politika zaměstnanosti Mezi její faktory patří: Míra nezaměstnanosti Inflace Zahraniční obchod HDP

Pasivní politika zaměstnanosti Realizuje se v systému pojištění v nezaměstnanosti- tzv.podpora v nezaměstnanosti. Podpora v nezaměstnanosti pomáhá lidem, kteří ztratili pracovní místo, překlenout toto období a vyhledávat si aktivně nové místo v novém pracovním uplatnění.

Aktivní politika zaměstnanosti Její cíle jsou: Posilování zaměstnatelnosti Vytváření rovných příležitostí ve vztahu k pracovnímu místu Získání a udržení pracovního místa Poskytnutí příležitosti znevýhodněným osobám

Psychosociální účinky nezaměstnanosti na jednotlivce Nezaměstnanost ohrožuje psychiku a zdraví člověka, objevují se deprese, psychosomatické potíže, závislost na návykových látkách aj. Ztráta zaměstnání má dopad na rodinu Postupná ztráta schopností a dovedností Izolace Nezájem účastnit se občanského a politického života Dopad na děti nezaměstnaných, které pak nedokáží odstranit naučené vzorce chování

Faktory působící na vznik nezaměstnanosti Klient je znevýhodněn na trhu práce Klient má špatný příklad v rodině a svém okolí Klient není ochoten jít pracovat za nabízenou mzdu Klient nemá potřebnou motivaci aj.

Nezaměstnanost jako šance Dává možnost přemýšlet o možnostech a příležitosti: Změnit svoji stávající profesi Zaměřit se zcela jiným směrem Začít samostatně podnikat a uživit se sám Poznat nové možnosti Dále se vzdělávat Pracovat na svém osobním individuálním rozvoji

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.