USB porty a jejich využití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

PC základní jednotka.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
Tato prezentace byla vytvořena
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
PC SÍTĚ II.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Průmyslová komunikace
HARDWARE 4. část.
Rozhraní PC.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B3 Správa zařízení AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
Implementace USB rozhraní AVR mikrořadičem Diplomová práce Implementace USB rozhraní AVR mikrořadičem Vypracoval: Jan Smrž Vedoucí práce: Ing. Pavel Kubalík.
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY USB Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Universal Serial Bus - USB
USB Universal Serial Bus – univerzální sériová sběrnice
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Popis klávesnice. Typy připojení klávesnic: Konektor DIN Jde o stejný konektor, který se používal k přenosu zvuku před příchodem konektorů Jack. Toto.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
USB Universal Serial Bus. Firmy, které jej vyrobily Compaq Hewlett-Packard Intel Lucent NEC Microsoft Philips.
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
Komunikace v PC.
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Kateřina Černá NÁZEV: Počítačové sítě TÉMA: Topologie sítí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
PCMCIA (1) PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) - sdružení založe-né v roce 1989 Úkolem PCMCIA bylo zavést standard pro rozšiřující.
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

USB porty a jejich využití Kateřina Šuková, 4. I

Obsah: Co znamená zkratka USB? Proč vznikla USB? Základní charakteristika Vlastnosti USB sběrnice a USB zařízení USB 1.0 USB 1.1 USB 2.0 Logická struktura sběrnice Připojení PC Obrázky týkající se USB Zdroj

Co znamená zkratka USB? USB = Universal Serial Bus (Univerzální sériová sběrnice)

Proč vznikla USB? Bylo třeba vytvořit nové univerzální a dostatečně rychlé rozhraní pro vícenásobné připojení různých periferních zařízení.

Základní charakteristika Možnost připojení více zařízení současně, možnost připojovat a odpojovat zařízení za chodu k počítači, poskytnout dostatečné přenosové kapacity.

Vlastnosti USB sběrnice a USB zařízení Možnost připojit až 127 zařízení současně Jednoduché řešení kabeláže a konektorů Podpora pro identifikaci vadných zařízení Jednoduchý protokol Konzistence s PC Plug and Play architekturou Levné kabely a konektory Zpracování chyb je součástí protokolu

USB 1.0 V roce 1996 vznikla první specifikace USB, jednalo se o revizi 1.0, nebyla však úplně jednoznačná, a proto některá zařízení spolu nespolupracovala.

USB 1.1 Během roku 1998 se objevila upravená verze, která nesla označení 1.1. Maximální přenosová rychlost 12 Mb/s však přestala vyhovovat.

USB 2.0 V roce 2000 vznikla revize 2.0, která podporuje přenosové rychlosti až do 480 Mb/s. Tato poslední verze USB se na trhu výrazně prosadila až na přelomu let 2001 a 2002, kdy se objevila první zařízení podle této specifikace.

Specifikace USB 2.0 Základním rozšířením USB 2.0 oproti stávajícímu standardu USB 1.1 je především zvýšení datové propustnosti, které umožní používat moderní periferie přenášející v reálném čase velká množství dat (kamery, pevné disky ....). Samozřejmostí je plná kompatibilita se stávajícím standardem. Stávající kabely a konektory plně vyhovují i pro vyšší rychlosti přenosu a vše tedy záleží pouze na periferii. Pokud periferie nepodporuje vysokorychlostní přenos, uskuteční se spojení na nižší rychlosti (12 Mb nebo 1.5Mb).

Logická struktura sběrnice USB hostitel (Host) – HW, který je součástí počítače společně se SW podporou obsaženou většinou v operačním systému USB zařízení (Device) – samotné zařízení připojované k počítači pomocí USB USB rozbočovač (HUB) – speciální druh USB zařízení, které vytváří nové přípojné body ke sběrnici (porty)

Možné připojení k PC

Převodník z USB na paralelní port Převodník z USB na sériový port Paralelní port na USB je běžné délky 1,8 m a je určen zejména k připojení tiskáren. Má nízkou spotřebu, podporuje obousměrnou komunikaci. Podpora je pro Windows 98.

Propojení dvou počítačů vybavených USB porty PCI adaptér s dvěma USB porty

Zdroj: www.svethardware.cz www.svetpc.cz www.usb.org