C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Zákon zachování hybnosti - příklady
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Mechanická práce a energie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_720.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU ZÁKON ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Vzájemné působení těles - síla
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
2) Dynamika – Problémy Tomáš Vlasák, VIII.A Gymnázium Rumburk 2011
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika.
Dynamika rotačního pohybu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_32.
Soustava částic a tuhé těleso
Dynamika hmotného bodu
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Dynamika.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzájemné působení těles
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY - příklady
Jiný pohled - práce a energie
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Ideální pružná a nepružná srážka
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
4.Dynamika.
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
3. Mechanická energie a práce
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanická práce, výkon a energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dostředivá a odstředivá síla
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Mechanika tuhého tělesa
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_31.
Mechanika tuhého tělesa
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Rovnováha a rázy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Vzduchová dráha Dynamika částice názorně Předvádí: Přemysl Rubeš
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
VY_32_INOVACE_
Rotační kinetická energie
Třída 3.B 11. hodina.
Transkript prezentace:

C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej vyvolala a nepřímo úměrné hmotnosti tělesa F = m ∙ a N m∙s-2 kg

Pokud je výslednice sil působících na těleso nenulová, vyvolává zrychlení ve směru její nositelky Hybnost tělesa hybnost tělesa charakterizuje pohybový stav tělesa, na rozdíl od samotné rychlosti vystihuje např. možné destrukční účinky pohybujícího se tělesa p = m ∙ v kg∙m∙s-1 m∙s-1 kg

Zákon zachování hybnosti (ZZH) celková hybnost izolované soustavy těles se vzájemným silovým působením nemění pcelk = p1 + p2 + p3 + …. = konst. m1 v1 v2 m2 celková hybnost soustavy tank-střela je po výstřelu stejná, jako před ním

Zákon zachování energie (ZZE): … k řešení podobných příkladů se ještě hodí: Ek - kinetická energie tělesa Ep - polohová energie tělesa m … hmotnost tělesa g … gravitační zrychlení v … rychlost tělesa h … výška tělesa nad zemí Zákon zachování energie (ZZE): celková energie izolované soustavy se vzájemným působením vnitřních sil nemění tzn. součet energií před a po nějaké změně je stejný Ek + Ep = konst.