Pomalý jako ŠNEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlemýžďovití.
Advertisements

Strunatci Chordata.
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Martina Zelenková III.B
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Bezobratlí živočichové
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
KORÝŠI.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Stavba těla ptáků
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obecná charakteristika
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bezobratlí živočichové
Třída: savci Řád: šelmy.
SAVCI.
Achatiny… …aneb afričtí šneci.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Soustavy orgánů - opakování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními částmi těla měkkýšů.
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kmen: MĚKKÝŠI.
Kroužkovci.
RYBY Přírodopis 7. třída.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Stavba těla savců.
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
zpracovaný v rámci projektu
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

Pomalý jako ŠNEK

Hlemýžď zahradní Helix Pomatia

Informace o vzhledu: Hlemýžď zahradní má ulitu širokou 32-50 mm a vysokou 30-50 mm. Tělo je však dlouhé asi 10 cm. Hlava nese 2 páry tykadel, z nichž ten delší pár nese oči a kratší pár je orgánem čichu a hmatu.

Největší Africký šnek. Hlemýžď Zahradní.

Informace o Potravě: Živí se rostlinami, které okusuje, ale také ovocem a zeleninou. Denně sní tolik potravy, kolik sám váží.

Soustava: Trávicí soustava: ústa s pilníkovitou chitinovou destičkou (radula), hltan, jícen, žaludek, střevo, slinivkojaretní žláza Dýchací soustava: plicní vak (součást pláště) Vylučovací soustava: ledvina Cévní soustava: otevřená, srdce (1 komora a 1 předsíň), namodralá krev (měď) Nervová soustava: uzlinová Pohlavní soustava: přímý vývoj, hermafrodité

Vývoj a rozmnožování: Hlemýžď je hermafrodit, vývoj je přímý. Dva hlemýždi k sobě přilnou spodními ploskami a napřímí se do vztyčené polohy. Páření trvá dlouhé hodiny. Hlemýždi využívají každé příležitosti ke spáření. Po spáření jedinec naklade do dutiny, kterou si sám vyhrabal v zemi, 25-50 vajíček. Dožívá se pěti až sedmi let.

Využití hlemýždě člověkem: V některých zemích slouží jako potrava člověka, či se pořádají i hlemýždí závody. Jejich chov k jídlu byl znám už za dob Římanů. Dnes je konzumováno přibližně 15 druhů rodu Helix. Masový chov, který by pokryl poptávku, se stále nedaří. Získávají se tedy většinou sběrem v přírodě. To může ovšem v některých lokalitách znamenat vážné ohrožení populací.[

Šnek:

Druhy šneků: Čeští šneci: 1. Hlemýžď zahradní 2. Hlemýžď kropenatý 3. Páskovka hajní 4. Páskovka keřová 5. Páskovka žíhaná 6. Plamatka lesní 7. Suchomilka obecná

Druhy šneků: Afričtí šneci: 1. Achatina fulica 2. Achatina iredalei   1. Achatina fulica 2. Achatina iredalei 3. Achatina achatina 4. Achatina reticulata