Radiologický informační systém Marek Mechl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
Advertisements

Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
CSV – CENTRALNÍ SYSTÉM VÝLUK EURO-ŽEL – Žilina
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Digitální obrazová informace a systémy PACS
Prezentace informačního systému pro malé a střední pekárny
Útvar krizového řízení
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
Lékařské zobrazovací metody
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
Nová generace laboratorních informačních systémů
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Kvalita informačních systémů ovlivňuje kvalitu a efektivitu poskytované zdravotní péče Seminář „Požadavky na jakosta hodnocení jakosti zdravotnických informačních.
Telemedicina na neurochirurgickém oddělení KNTB Zlín v rámci zlínského kraje Autoři : Filip M. + Lékaři neurochirurgického oddělení KNTB, Technici útvaru.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
TurboAsistent pro Windows komplexní program pro lékaře
XLVII. Dny nukleární medicíny
Vývoj výpočetního modelu
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Konference Internet ve státní správě a samosprávě Hradec Králové 2 – 3. dubna 2007.
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Datové Centrum IKEM, ÚIK David Hačkajlo, Jana Hyánková, Daniela Němcová Datové Centrum IKEM, ÚIK Symposium InterSystems 2004, Praha.
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
1 © AGIT AB Výkonná a bezpečná komunikační infrastruktura pro aplikace Telemedicíny & eZdravotnictví/eHealth Martin Zeman (Krajská zdravotní, a.s.) Radek.
Radiologické zobrazovací metody
Radiologická klinika FN Brno
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Návrh a realizace informačního a rezervačního systému pro společnost DecStore Diplomová práce Autor: Bc. Martin Procházka Vedoucí práce: Ing. Pavel Haluza,
PACS Picture Archiving and Communication System
Neprodáváte ? Na trhu jsou levnější programy pro zdravotnictví Na trhu jsou programy, které toho umí víc Nemám čas učit se nové věci Myslíme si, že …
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Magnetická rezonance v Nemocnici Jihlava
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Služby pro elektronizaci CGM
Porodní asistentka regulované povolání
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Perioperační MR u nádorů tureckého sedla
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
CT jater – proč všem dělat CT?
ICT jsou pro zdravotnictví stejně důležité jako voda.
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Jakub Foukal Jaroslav Sedmík
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Transkript prezentace:

Radiologický informační systém Marek Mechl Radiologická klinika LF, MU v Brně a FN Brno - Bohunice

Radiologický informační systém - požadavky Nejen radiologie a zobrazovací metody ! nukleární medicína, endoskopie, operační sály, ultrazvuk …. jednoduché uživatelské rozhraní, přehlednost archivace nálezů, statistiky vyšetření komunikace s ostatními IS (NIS, jiné IS) rozšiřující moduly - objednávání vyšetření - radiační dávky - výuka

Radiologický informační systém - požadavky příjem a archivace údajů o nemocném z NIS zpracování, archivace a vyhledávání radiologických nálezů typu vyšetření aplikovaných kontrastních látek použitého ZUM a ZUL objednávání (plánování) vyšetření statistiky (o všem) : počty a typy vyšetření (vědecký archiv) spotřebovaný materiál popsané nálezy dle lékařů a typů vyšetření objednací doby, čekací doby, grafy průchodů odděleními výkaznictví pro pojišťovny, UZIS

Komunikace NIS-RIS-PACS je vhodné mít alespoň dva články systému od jednoho výrobce a smluvně zaručenou komunikaci těchto IS (nejčastěji PACS-RIS, ale i RIS-NIS) spoluúčast více výrobců může snížit celkovou cenu systému, ale přinést řadu komunikačních problémů V takových případech je nutné komunikaci též smluvně zabezpečit a chránit se alespoň před zásadními problémy často nejde o problémy technického rázu, ale o vztahy mezi zainteresovanými firmami

PACS Typy medicínských dat NIS RIS … obrazy – PACS žádanka = epikríza, alergie atd. – HL7 radiologický nález – HL7 (+ údaje nutné pro výpočet radiační zátěže !!!) … PACS Prohlížeč NIS worklist HL7 RIS

Plánování (objednávání) vyšetření příjem dat z NIS (ev. externích dat) - z internetu ?? flexibilita plánování – modifikace délky vyšetření atd. archivace dat (kdo a kdy objednal) ideální propojení s NIS – informace o volných temínech atd.

Česká Radiologická Klasifikace - UZIS

Česká Radiologická Klasifikace - UZIS

Česká Radiologická Klasifikace - UZIS

Česká Radiologická Klasifikace - UZIS

Česká Radiologická Klasifikace - UZIS nutnost pro každého vedoucího oddělení/primáře kliniky - kolik MR ramenních kloubů jsme udělali za rok 2009 ? - kolik CT ledvin s kontrastní látkou …….. povinnost výkaznictví pro UZIS - „bohužel“ bez postihu možnost národního srovnávání - snímek hrudníku v ČR není totéž co snímek hrudníku v Maďarsku

Statistiky

Radiologická pracoviště Popisovny

Implementace PACS a RIS výrazně zjednodušuje proces druhého čtení Dříve Nyní lékař napíše nález a vytiskne jej společně s filmy je nález uložen (v přihrádce) další lékař si vyzvedne filmy i nález provede druhé čtení signuje nález nález je expedován lékař zapíše nález do RIS další lékař provede druhé čtení prostřednictvím PACS a RIS signuje nález a uvolní jej k expedici nález je ihned expedován elektronicky Výhody : druhé čtení kdekoli (i doma) okamžitá expedice nálezu snímky i nález společně

Shrnutí – RIS – co má umět VŠECHNO (komplexně zhodnotit workflow) nejen zpracování nálezů, ale i management všeho ostatního bezfilmová nemocnice se mění na nemocnici bezpapírovou implementace RIS je srovnatelná s implementací NIS nejproblematičtější část systému se vždy nachází mezi klávesnicí a monitorem