Geocaching VY_32_INOVACE_GPS_BU_06 Sada: GPS ve výuce Téma: Geocaching

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Péče o vlasy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
… aneb dobrodružství pro všechny majitele GPS Martin Grulich, Petr Vespalec
Grafický editor GIMP (13)
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Soustavy kót a kótování opakujících se rozměrů.
Jak funguje GPS VY_32_INOVACE_GPS_BU_02 Sada: GPS ve výuce
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Grafický editor GIMP (13)
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o vyhledávačích a způsobech vyhledávání na internetu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci zvládnou základní.
Určování polohy a navigace
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_416_LAN AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
ANOTACEPrezentace obsahuje základní informace o internetu, o historii a možnostech prohlížení internetu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_2_12.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
WWW – hypertextový informační systém
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Geocaching aneb cesta za poklady.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Geocaching.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Jiří Kozumplík, prezentace předmětu GIS. Co je to Geocaching?  Motivace pro výlety do přírody  Zábava  Sport / soutěžení.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mgr. Michal Rakowski Zapojení geocachingu do výuky na škole.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Naučná stezka okolím naší školy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu
Vypracoval Adam Ludes.
Geocaching Marek Bešta, , OV3-TE3. Geocaching hra na pomezí sportu a turistiky hledání schránky (cache) za použití GPS schránky jsou situovány na.
Autor: Ing.Petr Kvíz. Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané.
 Název projektu: Poklady kolem nás a v nás  Zkrácený název: Kolumbus  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.13/  Žadatel projektu: Blažek & Blažek,
INDICKÝ OCEÁN Vodami Indického oceánu VY_32_INOVACE_12_35.. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření.
GPS souřadnice Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 GPS a Geocaching - teorie Kde se GPS využívá? START.
Staň se virtuálním turistou
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Geocaching VY_32_INOVACE_GPS_BU_06 Sada: GPS ve výuce Téma: Geocaching
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Jedná se o dřevěná kolečka o průměru 35mm v nichž je laserem vygravírovaný obrázek. Používají se pro výměnu a slouží jako vizitka geokačera.
Transkript prezentace:

Geocaching VY_32_INOVACE_GPS_BU_06 Sada: GPS ve výuce Téma: Geocaching Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Zeměpis Ročník: 3. ročník vyššího gymnázia Využití: Prezentace určená pro výklad Anotace: Prezentace je věnována základům turisticko-navigační hry geocachingu. Žáci se seznámí s principem geocachingu, typy keší, naučí se stahovat souřadnice keší z webu do GPS i zaznamenávat nálezy na web do svého vlastního uživatelského profilu. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Co je geocaching I Turistická, navigační a internetová hra V Česku se vžila výslovnost geokešing Keš (cache) – schránka (různé velikosti) Ve schránce na neznámém místě je ukrytý „poklad“ Souřadnice pokladu jsou zveřejněny na internetu Obr. 1: Mezinárodně používaný symbol pro geocaching

Co je geocaching II Pomocí GPS se tento poklad hledá Nálezce se zapíše do sešitku (logbooku) ve schránce Může si vybrat něco z obsahu a něco nového výměnou vložit Po návratu svůj nález zaznamená na internetu Mudlové – všichni kolemjdoucí, kteří nic o pokladu netuší Cache je před mudly důkladně maskována Ochrana proti poškození, přemístění, zničení Obr. 2: Ukázka schránky s pokladem (geocache)

Začátky geocachingu Do roku 2000 vysílána umělá chyba – přesnost určení polohy s GPS cca 50 metrů 2. 5. 2000 zrušena umělá chyba – přesnost zvýšena na metry Možnost využití GPS i v turistice Ve světě téměř 2,1 mil. keší (květen 2013) V Česku se nachází téměř 34 tisíc keší s poklady (květen 2013)

Proč to dělat? Vycházky do přírody dostanou vyšší smysl Poklady jsou vždy ukryty na zajímavých místech Někdy je třeba pro určení souřadnic vyřešit hádanku nebo hlavolam Poznáte nové lidi Uděláte něco pro své zdraví

Co potřebujete pro geocaching? GPS přijímač (nebo mobilní telefon s GPS modulem): Musí umět navigovat k zadaným bodům Nejvhodnější je turistický GPS přístroj Měl by být mapový Autonavigace nejsou vhodné – průměrují polohu, některé neumí ukázat přímo azimut Současné mobilní telefony mají malou výdrž baterie, při zapnutém GPS vydrží na jedno nabití pouze několik hodin Přístup k internetu pro stažení souřadnic pokladů Vhodné jsou i programy na přenos souřadnic z PC do GPS (např. EasyGPS, MapSource, …)

Kde může keš být? Duté pařezy Vystouplé kořeny stromů Dutiny ve kmenech a skalách Pod keři a kameny Někdy i na stromech nebo ve vodě Před vyzvednutím keše by vás neměl sledovat nikdo nepovolaný Obr. 3: Nejčastějším typem schránky jsou krabičky na potraviny

Informace o geocachingu na webu www.geocaching.cz obecné informace diskusní fórum rady a návody http://navigovat.mobilmania.cz web věnovaný navigacím obsahuje i články o geocachingu Obr. 4: Logo portálu Geocaching.cz Obr. 5: Logo portálu Navigovat.cz

Kde hledat souřadnice keší www.geocaching.com Oficiální web věnovaný geocachingu Souřadnice keší jsou viditelné až po registraci Možno stáhnout soubor se souřadnicemi Podrobný popis keše, logy nálezců, fotografie... Vyhledávání keše podle různých parametrů Možnost vyhledávat na mapě: http://www.geocaching.com/ map Obr. 6: Informace o vybrané cache včetně souřadnic

KML soubor a Google Earth Speciální soubor (ve formátu KML), který stáhne do programu Google Earth vrstvu s poklady (z internetu) Soubor najdete v příloze této prezentace pod názvem GeocachingNetworkKML.kml Rozlišení podle typu keší Přímý odkaz na detailní informace o pokladu na www.geocaching.com Po přihlášení se zobrazí souřadnice pokladu Obr. 7: Cache zobrazené v programu Google Earth

Co zjistit před hledáním pokladu Typ keš (tradiční, multicache, …) Souřadnice – soubor lze nahrát přímo do GPS nebo chytrého mobilního telefonu Velikost schránky s pokladem Difficulty (obtížnost) – složitost objevení cache Terrain (terén) – jak náročné je dostat se k cache Additional Hints – nápověda, kterou není nutné použít Další informace o místě, kde se cache nachází – často se jedná o podrobnější charakteristiku přírodních a kulturních zajímavostí v okolí cache

Nejčastější typy keší Traditional (tradiční) cache – většina, poklady s jasně zadanou pozicí Multicache – souřadnice nevedou přímo k cíli, ale na místo, kde se dozvíte další informace (např. hádanka, pomocí níž spočítáte souřadnice cíle) Mystery cache – souřadnice vůbec neznáte, je třeba na ně přijít vyluštěním hádanky, rébusu, šifry… (např. cache psaná morseovkou) Earthcache – v místech s geologickou či jinou zajímavostí týkající se planety, úkolem není najít cache, ale dojít na dané místo a zjistit nějaké informace Obr. 8: Ikony pro různé typy cache

Keše podle velikosti Mikro – např. krabička od filmu, obsahuje většinou pouze logbook a tužku Small – malá schránka, např. na krabička na svačinu, objem půl až jeden litr Regular – schránka s objemem větším než jeden litr Large – velká schránka, např. kbelík

TravelBug a Geocoin Nejsou určeny na výměnu, slouží k tomu, aby cestovaly po světě, ze skrýše ke skrýši TravelBug (cestující brouk) – libovolný předmět s připevněným identifikačním štítkem s vyraženým kódem Geocoin – mince s identifikačním kódem Tyto předměty berte pouze pokud je do 14 dnů přemístíte do jiné cache Nález těchto předmětů se zaznamenává na webu www.geocaching.com/track Na webu je uvedeno, kam chce daný předmět cestovat Přítomnost cestujícího předmětu poznáte podle ikony brouka (mince) u popisu cache Obr. 9: TravelBug

Logbook Logbook – nejčastěji sešitek (blok) kam zapíšete svůj nález Do logbooku se zapisuje i věc, kterou si ze schránky vezmete a věc, kterou vložíte Do cache se vkládají předměty stejné nebo vyšší hodnoty než jste vzali!!! V logbooku se často používají zkratky: FTF (first to find) – našel jsem novou cache jako první TNLN (took nothing – left nothing) – nic neberu – nic nevkládám TFTC (thanks for the cache) – díky za cache

Zápis nálezu na internetu Najděte stránku s danou cache na webu www.geocaching.com Odkaz log your visit – zaznamenání úspěchu či neúspěchu Found it – cache jste nalezli, zvolte datum nalezení a doplňte poznámky, které jste uvedli v logbooku Didn´t found it – cache jste ani po pečlivém hledání nenašli Write note – ostatní typy komentářů – např. cache jste nenašli, protože bylo kolem hodně mudlů, … Z vašich poznámek nesmí být hned jasno, kde se cache nachází!

Úkoly Založte si účet na portálu gaocachong.com. Najděte souřadnice jedné tradiční cache v okolí vašeho bydliště a pokuste se ji s pomocí GPS najít. Najděte souřadnice jedné multicache v okolí vašeho bydliště a pokuste se ji s pomocí GPS najít.

Použité zdroje Literatura Obrázky HOJGR, Radek, STANKOVIČ, Jan. GPS Praktická uživatelská příručka. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2007, 221 s., ISBN 978-80-251-1734-7. STEINER, Ivo, ČERNÝ, Jiří. GPS od A do Z. 4. aktualizované vyd. Praha: eNav, 2006, 264 s. ISBN 80-239-7516-1. Obrázky Obr. 1: Mezinárodně používaný symbol pro geocaching. In: Wikimedia Commons [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-01]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Geocaching.svg. Obr. 2: Ukázka schránky s pokladem (geocache). In: Wikimedia Commons [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-01]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Geocache_CZ_05.JPG. Obr. 3: Nejčastějším typem schránky jsou krabičky na potraviny. In: Wikimedia Commons [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-01]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Geocache.jpg. Obr. 4: Logo portálu Geocaching.cz – printscreen z uvedeného portálu na adrese: www.geocaching.cz Obr. 5: Logo portálu Navigovat.cz – printscreen z uvedeného portálu na adrese: http://navigovat.mobilmania.cz. Obr. 6: Informace o vybrané cache včetně souřadnic – printscreen z portálu Geocaching.com na adrese: http://www.geocaching.com. Obr. 7: Cache zobrazené v programu Google Earth – printscreen z programu Google Earth. Obr. 8: Ikony pro různé typy cache – printscreen z portálu http://www.geocaching.com. Obr. 9: TravelBug. In: Wikimedia Commons [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-01]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/TravelBug.jpg.