Hřbitovy- naše kamenná historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Venkov- můj domov aneb „Víš, kde žiješ? “
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
E-MUZEUM Elektronické muzeum obce Senorady Bc. Miroslav Patočka, Senorady ISSS 2008, Hradec Králové.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
MAS BOSKOVICKO PLUS, o.s..
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Státní statistická služba za oblast kultury
S nordic walking holí, vydej se do okolí Prezentace projektů spolupráce IV kolo PRV Ob č anské sdru ž ení MAS St ř ední Vsetínsko.
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
Rekapitulace projektu „DIDGERIDOO V JESKYNI 2011“ 1. ročník benefiční koncertní poutě SPRÁVA JESKYNÍ ČR Zdeněk Vilímek a organizační tým Lidotep duben.
„Zapojení mládeže do rozvoje regionu MAS Šumperský venkov„
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
NAŠIM NEJMENŠÍM. Partnerský projekt 3 sousedních MAS MAS Sdružení pro rozvoj Poličska o.s. MAS Boskovicko PLUS, o.s. MAS Partnerství venkova.
GUIDE ME! Projekt mezinárodní spolupráce. Anotace projektu  Moderní technologie pro podporu cestovního ruchu  Propagace cestovního ruchu  Výměna zkušeností.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Společně a každý zvlášť po stezkách Ing. Lenka Klimková MAS – Partnerství Moštěnka, o. s.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
ZŠ Voděrady v projektu Školy pro venkov. Školní podprojekt manažerka ŠP: Drahomíra Urbanová geografická a turistická část: Jožan Kovaříček historická.
Hřbitovy- naše kamenná historie Olga Ondráčková, členka přípravného týmu.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
ŠKOLY PRO VENKOV. Počet žáků: stupeň: stupeň: 185.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Zpráva o činnosti sekretariátu MAS – medializace a propagace (bod 8 programu) Valné shromáždění Chotěvice, Evropský zemědělský fond pro rozvoj.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
OBEC ROSTOKLATY kraj :Středočeský okres :Kolín obec s rozšířenou působností : Český Brod počet obyvatel : 480.
Středočeský kraj.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi

. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
Cíle práce Lokalizace Postup práce Výsledky  Data  Mapový server  Webový server  Databáze Závěr.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Produktové novinky 2011.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Přednáška Akce: Přednášející: RNDr. Věra Palkovská | starostka | město Třinec| TFM Město Třinec a Facility Management.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Regionální rozměr podpory zemědělství Ing. Josef Ryšavý Litoměřice.
Hřbitovy- naše kamenná historie
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Transkript prezentace:

Hřbitovy- naše kamenná historie Olga Ondráčková, členka přípravného týmu

Lokalizace území projektu KMAS Boskovicko PLUS, o.s. PMAS 1 Sdružení pro rozvoj Poličska o.s. PMAS 2 Partnerství venkova 72 000 obyvatel 96 obcí 807 km2

Inspirace Slovensko

Inspirace Česko

Současná evidence-hrobová místa

Projednávání projektu- zástupci území tří MAS 12/2011 Následně porada s odborníky

Řešením = vlastní geografický informační systém (GIS) Zapojení 54 hřbitovů ve 40 obcích Tvorba map a jejich umístění na hřbitovech Elektronická evidence cca 25 000 hrob. míst Fotografie hrobů+ opis dat z náhrobků

Geografický informační systém- 2 typy výstupů Neveřejná část- evidence správy hřbitovů pro správce podle zákona č. 256/2001 Sb. o pohřebnictví Veřejná část- webové stránky s vyhledáváním jednotlivých míst a osob ve 3 jazycích

Zúročení sesbíraných dat= UNIKÁTNÍ PUBLIKACE Tvorba unikátní knihy „o hřbitovech“ v regionech včetně map, i v elektronické formě záznam historie a architektury na hřbitovech informace o pohřbených rodácích, významných pro region i celorepublikového nebo světového věhlasu - známé osobnosti Československa nebo ČR Poptávka- obce, občané, knihovny, školy

Bohuslav Martinů- Polička Ludvík Kundera- Kunštát

František Halas- Kunštát Otakar Trhlík- Kunštát

Historicky zajímavá místa-odhad

Zjištění zájmu naučných míst- spolupráce s Infocentry Tvorba turistických map naučných míst a okruhů „Po stopách historie“ v terénu na hřbitovech nebo u hřbitovů umístění infotabulí s informacemi o těchto zajímavostech. Předmět bakalářské práce studentky geografického ústavu Masarykovy univerzity Brno

Cílové skupiny projektu Naši občané- nová služba + mapy Pracovníci obcí (správci hřbitovů)-evidence + zavedení systému, mapy Školní děti- historické informace Návštěvníci a turisté (fyzicky)-naučná místa, zajímavosti Návštěvníci- virtuální- vyhledávání předků Genealogové- cenný zdroj informací

Ekonomika projektu Celkové výdaje 4 760 680 Kč Celkové způsobilé výdaje 4 178 680 Kč Vlastní dobrovolnická práce 582 000 Kč Dotace 3 780 812 =79,14%

Výstupy projektu 1 nově vytvořený vlastní GIS webové stránky (veřejná, neveřejná část) 54 map na tabulích na hřbitovech 54 tištěných map pro správce hřbitovů 12 000 knih v rozsahu á120 stran 36 000 sad letáků s mapami naučných míst min. 20 infotabulí v terénu naučných míst

Provoz v době udržitelnosti Povinnost úhrady domény + webhostingu, aktualizace a správa webu- 3 MAS ve spolupráci s obcemi Údržba tabulí-mapy a infotabule naučných míst (doplňování- znehodnocení vandalismus, počasí) Doplňování nových údajů do databáze GIS (stavebnicový systém s vlastním vkládáním) Doplňování map- na individuální zakázku Knihy, sady letáků- dostatečný počet + elektronická forma (nestárnoucí data)

Terénní práce studentů 5/2012 Současnost

Současnost- pilotní výstupy dílčí terénních měření studentů

Zjištěný stav- foto- současnost

Pilotní mapa Obec Benešov

Filozofie projektu prolomení tabuizovaného téma hřbitovů: Hřbitov = smrt = nepříjemná záležitost na nový pohled : Hřbitov = studnice historických unikátností

Závěr NEBOJME SE POZNAT SVŮJ REGION JINÝM ÚHLEM POHLEDU