Isaac Newton 1643 – 1727.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Advertisements

18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
Dynamika hmotného bodu
ARCHIMÉDES 3.století př. n. l..
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _607.
Christian Andreas Doppler
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
Isaac Newton.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010
4.Dynamika.
2. Statika v rovině Autor: Ing. Jitka Šenková Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál vznikl.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _613 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Gravitace.
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _614 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Blaise Pascal Žil v: stol..
Matematické Riskuj 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Gravitační síla, gravitační pole
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Gravitační a tíhová síla
Fyzici a fyzikální jevy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gravitační a tíhová síla
Transkript prezentace:

Isaac Newton 1643 – 1727

Životopis Narodil se na statku u osady Woolsthorpe . Studoval matematiku v Cambridge . V roce 1665 musel studium přerušit . Rok a půl žil v rodné vesnici a právě tehdy vznikly jeho myšlenky . Stal se profesorem v Cambridge, členem Royal Society, ředitelem královské mincovny, členem Akademie věd v Paříži a od roku 1703 byl předsedou královské společnosti v Londýně . 1705 – povýšen do šlechtického stavu .

Zajímavosti Alexander Pope o něm složil báseň : Řád přírody byl dlouho tmou noci obestřen. Bůh řekl: Budiž Newton! A jasný září den. Publikoval vědecké časopisy . Jeho jménem byla nazvána jednotka síly Newton .

Newton – 1N Základní jednotka síly . Odvozená jednotka soustavy SI . Rozměr v základních jednotkách : kg.m.s–2. Udělí volnému hmotnému bodu o hmotnosti 1 kg zrychlení a = 1 m.s−2. Newton je síla působící mezi dvěma tělesy v důsledku gravitace. Hmota 1 kg má tíhu zhruba 9,81 N .

Obory Fyzika Matematika Astronomie Přírodní filosofie Alchymie Teologie Mechanika Zabýval se gravitační oblastí fyziky.

Objevy V mechanice : - Zákon síly -Zákon setrvačnosti - Zákon akce a reakce - Zákon všeobecné gravitace V optice : - Světlo se skládá z barevného spektra - Objevil zobrazovací zornici - Nalezl slitinu vhodnou ke konstrukci zrcadel - Vynalezl zrcadlový dalekohled V matematice : - základy diferenciálního a integrálního počtu - zobecnil binomickou vědu v binomickou řadu

Obrázky

KONEC Autoři : Lucie Levková Aneta Ingrová Zdroj informací : Wikipedie Encyklopedie - Objevitelé přírodních zákonů