SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha 21.3.2006 - Brno 23.3.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
Vyhledávání v databázích CEP a CEZ Seminář ASEP
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
ASEP-ARL Rekapitulace Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce klienta – (vyhledání projektů a VZ.
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ASEP - seminář – Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
ASEP školení pro začínající zpracovatele
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Brno – Praha
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Autoritní údaje v záznamu výběr nové autority z rejstříku (ikona nebo SHIFT+F4) kurzorem v propojovacím poli SHIFT+ F4.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Vyhledat záznamy: rok sběru, ústav,RIV, typ dokumentu J Košík, tisk Vyhledat záznamy podle systémových čísel Vyhledat své neodeslané záznamy.
Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání (liší se podle báze)
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Pracovní setkání Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT ARL Školení pro pokročilé. Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Průběh importu dat z programu VISK 7 do systému Kramerius NKP
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Seriály v Souborném katalogu ČR
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Transkript prezentace:

SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno

Program ARL Konverze Sběr 2006 – opravy a doplnění WEB formuláře - nové typy WEB formuláře – plánované úpravy Problémy při zpracování RIV Projekty bez výsledku pro GA AV (RIV2005) RIV 2006 – odevzdání dat Diskuze

ARL - úkoly uzavření konverzí dat helpy – revize (duben) IPAC, web formuláře (probíhá) Nastavení IU formáty zobrazení – zadáno (duben) Klient – nastavení Klient – školení

ARL – konverze dat Proběhlo: Data všech ústavů AV ČR jsou naimportována do ARL. Probíhá: Kontrola individuálních konverzí (UIVT, UTIA, URE)

ARL – sběr ústavů – sběr on-line 1 ústav – import dat z jiného systému Do statistik byla zahrnuta data, která byla v systému k byla do RIV odevzdány za některé ústavy další verze dat ve struktuře 2005 za GA AV (doplněné o data, projektů bez výsledků) Probíhá dál sběr dat on-line

ARL – sběr dubna 2006 bude „překlopen“ sběr dat 2006 na Ve web formulářích zůstanou: Neodeslané záznamy Data s vročením 2006 Neuplatněné výsledky Do této doby bude nutno data doplnit o rodná čísla, opravit chybné údaje. Zpracovatelé s klientem si doplní RČ a provedou opravy sami.

ARL – doplnění RČ Pro zpracovatele, kteří nemají klienta, RČ nahlásí v KNAV, ostatní opravy si provedou sami.

Opravy - 1 Chybí RČ Systémové číslo

CHYBY k opravě 1 WARN.: delka 463/225av>50; 463/225av='Archeologické výzkumy v jižních Čechách. Supplementum, 1' Suplementum musím zkrátit na Suppl. autor(2) - Profantová, Naděžda: domaci autor musi mit v autoritnim zazn. C06$e (RC/IC) Chybí RČ navaznosti: musi byt alespon jeden projekt v C12a nebo zamer v C13a (AV0*) Záznam je hlášen do RIV a neváže se ani na grant z CEP, ani na výzkumný záměr. anotace: chybi 'eng' verze anotace v poli C15b Je nutno doplnit nglickou anotaci, nebo může být chyba v jazyce práce

Chyby k opravě a: neni vyplneno Chybí údaj počet stran nazev: chybi 'eng' verze nazvu v poli 541 nazev: chybi 'cze' verze nazvu v poli 541 Chybí překlad názvu, nebo je překlad v jiném poli. 102a: neni vyplneno Chybí země vydání Varování: WARN.: zaznam obsahuje znaky mimo CP1250: Bude vynechán znak, protože CP1250 ho nepodporuje, v RIV bude vynechán - upozornění.

Odevzdání opravených dat do RIV Na konci února byla odevzdána další verze dat několika ústavů za GAAV do RIV. Data byla doplněna o neuplatněné výsledky, tedy projekty, které nemají výstupy v RIV. Tyto vyžádané dodávky dat řeší nový typ dokumentu: Neuplatněné výsledky.

ARL – web formuláře nové typy v RIV Typ L - prototyp, poloprovoz, ověřené technologie Typ O - ostatní výsledky Co chcete poslat do RIV a v RIV není patřičný typ dokumentu. Typ F - neuplatněné výsledky Ohlášení, kdy bude mít projekt, který již skončil nějaký výsledek.

ARL – web formuláře neuplatněné výsledky

Vyberu formulář F – zapíši data. Pokud bude výsledek uplatněn: změním typ formuláře a doplním potřebné údaje. Záznam o neuplatněném výsledku v RIV bude nahrazen při dalším odevzdání dat. V případě, že výsledek do předpokládané doby nebude uplatněn, záznam v RIV bude automaticky vymazán.

RIV - termíny Oprava dat 2006 a doplnění neuplatněných výsledků (překlopení roku sběru) Ukončení oprav

ARL – web formuláře připravované úpravy - 1 Autoři: Automatické mazání autorů, kteří nemají žádný záznam. Konference: Ve slovníku budou pouze konference posledního sběru. Typ zápisu konference bude naznačen ve formuláři. Projekty: Rozdělení projektů na CEP a ostatní. Přehlednější hledání v projektech CEP.

ARL – web formuláře připravované úpravy - 2 Výzkumné záměry: Zápis výzkumného záměru MSM. Možnost změnit typ dokumentu ve formuláři. Další pole (nepovinná): Oddělení Označení dokumentu: invited lecture, lecture, poster Zápis citací

ARL – web formuláře připravované úpravy - 3 Periodika „vtažení“ řady periodika zápis periodika s různým názvem a stejným ISSN Periodika bez ISSN

ARL – IPAC nová limita IF Zatím jen ve starém IPAC

Shrnutí Data sběr 2006 budou do poloviny dubna opravena a bude zahájen sběr Pokud zpracovatel bude chtít změnit rok sběru 2007 na 2006: pokud vlastní klienta - provede změnu sám v opačném případě - nahlásí v KNAV Data budou odevzdána poskytovatelům (RIV) na konci května. Systém bude dále upravován za spolupráce zpracovatelů jednotlivých ústavů. Zpracovatelé budou informováni na web stránkách.

Děkujeme za pozornost