Katalogizace elektronických zdrojů (a videozáznamů) PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Identifikátor materiálu: EU
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Složení počítače a základní pojmy
SOFTWARE operační systémy
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Nové pojetí seriálu Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Katalogizace elektronických zdrojů
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Počítačová grafika - úvod
Základní součásti PC Základní Škola.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Jak psát seminární práci
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Katalogizace elektronických zdrojů
Opakování učiva pro 7. ročník
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Téma: Práce se zdroji Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
WWW – hypertextový informační systém
Opakování učiva pro 8. ročník
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Referát č.8 Daniela Venusová.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Katalogizace speciálních druhů dokumentů – kartografické dokumenty Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích 2011
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Příklady chyb a odlišností ve zpracování knih, (které způsobují duplicity v SK ČR) Olomouc Školení pro knihovny se systémem Clavius Zuzana.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Informatika Soubory a složky
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
INFORMATIKA – složky a soubory
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Opakování učiva pro 7. ročník
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Opakování učiva pro 8. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Katalogizace elektronických zdrojů (a videozáznamů) PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci

Rozdělení Elektronické zdroje dělíme na 4 základní druhy: 1. „Čistý“ elektronický zdroj v praxi se nevyskytuje moc často (programy, hry, kombinace – smíšené dokumenty, u nichž nelze určit dominantní obsahovou složku)

Rozdělení 2. Elektronická kniha (textový monografický dokument) v praxi asi nejčastěji (převážně sborníky konferencí, skripta či jiné monografie)

Rozdělení 3. Elektronický seriál (textový seriálový dokument) převážně nepravá periodika (sborníky konferencí, aktualizace)

Rozdělení 4. „Čistý“ elektronický zdroj/seriál převážně přílohy k počítačovým časopisům tento druh dokumentu u nás vyskytuje často

Další dělení Je potřeba individuálně kombinovat jednotlivé aspekty různých druhů dokumentů Např. kartografický dokument nebo grafické dokumenty na CD-ROM

Druh dokumentu Někdy bývá obtížné stanovit, o jaký druh dokumentu se jedná Rozhoduje dominantní složka Nejsme-li schopni určit dominantní složku (text, video, zvuk…), určíme to jako multimédium

Druh dokumentu Někdy bývá obtížné stanovit, o jaký druh dokumentu se jedná pozor na rozdíly od katalogizace tištěných dokumentů Např. katalogy výstav tištěné podoba = kniha x elektronická podoba = potřeba individuálně stanovit dominantní obsahovou složku (grafika nebo kniha?)

Hlavní pramen popisu = zdroj samotný volíme pramen obsahující nejúplnější informace o názvu a odpovědnosti (zpravidla titulní obrazovka nebo disk) pokud se shodují, má přednost vnitřní pramen (titulní obrazovka) u seriálů má přednost disk! (12.0B2b AACR2)

Hlavní pramen popisu problémem bývá vymezení „titulní obrazovky“ laicky řečeno titulní obrazovka = obrazovka, která se vám zobrazí po vložení do počítače jako první (tj. vstupní obrazovka)

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti (pole 245) Povinným údajem je obecné označení druhu dokumentu V těchto případech je to označení [elektronický zdroj]

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti (pole 245) Výraz [elektronický zdroj] se zapisuje bezprostředně za hlavním názvem Název a číslo části je součástí hlavního názvu Podnázev (případně souběžný název) není součástí hlavního názvu, proto se píše až za obecným označením druhu dokumentu

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti (pole 245) Příklad: $a777+1 zajímavost z historie Země $h[elektronický zdroj] / $cBořivoj Záruba

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti (pole 245) Příklad: $aMatematika (nejen) pro nadané $h[elektronický zdroj] : $b(na 1. stupni základní školy) / $cBohumil Novák a kol.

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti (pole 245) Příklad: 24510$aMožnosti využití internetu ke komunikaci, ke studiu a zvyšování kvalifikace a při hledání práce. $nČást 2, $pE-learning a hledání práce $h[elektronický zdroj] / $ctext a elektronické zpracování Anna Rývová ; překlad a výklad ve znakovém jazyce David Jorda ; video Lenka Slížková

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti (pole 245) Ilustrativní (vymyšlený) příklad: $aKohoutí kříž $h[elektronický zdroj] :$bšumavské ozvěny = 's Hohnakreiz : des Waldes Widerhall /$c[překlady a české texty] Jan Mareš ; elektronická verze Ivo Kareš

Oblast údajů o vydání (pole 250) přítomnost výrazů „vydání“, „edition“, „issue“, „verze“, „version“, „release“, „level“, „aktualizace“, „update“ Příklady: 250 $a1. vyd. 250 $aVerze $aV[erze] 1.0B 250 $aMacintosh version

Oblast údajů fyzického popisu (pole 300) Příklady: 300 $a2 CD-ROM :$bbarev. ;$c12 cm 300 $a1 DVD-ROM :$bzvuk., barev. ;$c12 cm 300 $a1 CD-ROM :$bbarev. ;$c12 cm +$e1 uživatelský manuál Pozor! Ne všechny přílohy se zapisují do 300$e. Řada příloh se chápe jako součást pouzdra, přestože jsou vyjímatelné (častěji u zvukových dokumentů).

Oblast údajů poznámky (500) Pramen hlavního názvu - povinná poznámka pro všechny elektronické zdroje Příklady: 500 $aNázev z titulní obrazovky 500 $aNázev z disku 500 $aNázev z pouzdra

Údaje o vydání (pole ) Pokud přebíráme údaje o vydání z jiného než hlavního pramene popisu (téměř vždy), je třeba pramen uvést v kombinované poznámce v poli 500 Zapisujeme-li více údajů, oddělíme je středníkem (pouze s pravostrannou mezerou)

Údaje o vydání (pole ) Příklady: 500 $aNázev z titulní obrazovky; označení vyd. z tiráže 500 $aNázev z disku; označení vyd. z údajů souboru PDF

Oblast údajů poznámky (538) Požadavky na systém - povinná poznámka pro všechny elektronické zdroje 538 $aPožadavky na systém: název (značka) a model počítače (počítačů); kapacita požadované paměti; název operačního systému; požadavky na software (včetně programovacího jazyka); druh a charakteristiky požadovaných nebo doporučených periferních zařízení; požadované nebo doporučené modifikace hardware

Oblast údajů poznámky (538) V praxi nejčastěji odvozujeme od obsažených formátů dokumentů 538$aPožadavky na systém: Adobe Acrobat Reader, Word, prohlížeč obrázků (jpg), přehrávač videa (mpeg) 538$aPožadavky na systém: neuvedeny

Videozáznamy Hlavní pramen popisu: a) popisná jednotka samotná (např. titulky) b) její pouzdro a etiketa na pouzdru, jestliže je pouzdro integrální součástí jednotky převážná většina filmů a videozáznamů se popisuje pod názvem režiséři a scénáristé jako nositelé hlavní odpovědnosti se zapisují do 245$c a vedlejších záhlaví v polích 700 další realizátoři (kamera, hudba, střih, případně animace) se zapisují do pole poznámka o realizátorech

Prameny Prezentace L. Šimkové (VKOL) Prezentace L. Benešové (NK) Vlastní příklady a zkušenosti