Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Lineární funkce - příklady
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Zjištění průběhu funkce
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Základy infinitezimálního počtu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Funkce Vlastnosti funkcí.
PRŮBĚH FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
Funkce.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
F U N K C E.
MATEMATIKA I.
2.1.2 Graf kvadratické funkce
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_95.
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B09 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníProsinec.
INVERZNÍ FUNKCE Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Analýza 1 J.Hendl. Reálná funkce reálné proměnné Def: Nulový bod funkce je x takové, že: Def: Monotonie Funkce je rostoucí, jestliže Funkce je klesající,
KONVEXNOST A KONKÁVNOST FUNKCE INFLEXNÍ BODY
Opakování.. Práce se zlomky.
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
9.přednáška vyšetřování průběhu funkce
Funkce více proměnných.
vlastnosti lineární funkce
Logaritmické funkce Michal Vlček T4.C.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_87.
Funkce a jejich vlastnosti
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
 y = ax + b a, b … koeficienty – reálná čísla a nesmí být rovno 0 byla by to konstantní funkce  Grafem každé lineární funkce je přímka.
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
PRŮBĚH FUNKCE.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Matematický milionář Foto: autor
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Elipsa.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Funkce a jejich vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Hyperbola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
Derivace funkce Přednáška 2.
Graf a vlastnosti funkce
Graf, vlastnosti - výklad
Funkce více proměnných.
Matematický milionář Foto: autor
Lineární funkce a její vlastnosti
Funkce a jejich vlastnosti
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
Grafy kvadratických funkcí
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY 1

Definiční obor Definiční obor funkce je množina všech čísel, pro která je funkce definována, neboli všechna čísla, která lze dosadit do předpisu funkce. Určuje se z podmínek. Podmínky pro funkce používané na střední škole:  jmenovatel zlomku musí být různý od nuly  výraz pod odmocninou musí být nezáporný (a výraz v odmocniteli musí být různý od nuly) 3) v argumentu logaritmu musí být výraz kladný (a v základu logaritmu musí být výraz kladný a různý od jedné)  v tangens musí být výraz různý od π/2 + kπ  v kotangens musí být výraz různý od kπ Další podmínky, které se u funkcí vyskytují vzácně, jsou pro faktoriál (musí být z celého nezáporného čísla) a pro kombinační číslo (oba výrazy celé nezáporné, navíc horní výraz je větší nebo roven spodnímu). Zápis definičního oboru funkce f: D(f)

Obor hodnot Je množina všech hodnot, kterých funkce nabývá, tedy všech y = f(x). Obor hodnot lze spočítat pomocí diferenciálního počtu (4. ročník), nebo jej lze určit z grafu funkce – všechny hodnoty na svislé ose, ke kterým existuje bod na grafu. Zápis oboru hodnot funkce f: H(f)

Omezenost funkce Funkce je omezená zdola, existuje-li konstanta (reálné číslo), pro které platí, že všechny hodnoty f(x) jsou větší než tato konstanta. Funkce je omezená shora, existuje-li konstanta (reálné číslo), pro které platí, že všechny hodnoty f(x) jsou menší než tato konstanta. Funkce je omezená, je-li omezená zdola i shora zároveň. Omezenost funkce lze určit z oboru hodnot, nejde-li H(f) do nekonečna, je funkce omezená (shora, resp. zdola).

Funkce prostá Funkce je prostá, je-li každému y z oboru hodnot přiřazeno jen jedno x z definičního oboru (nikoliv obráceně, to platí pro všechny funkce!!!). Tzn., umístíme-li vodorovnou přímku v libovolném místě soustavy souřadnic, tato přímka protne graf funkce maximálně v jednom bodě. Prostou funkcí je např. nekonstantní lineární funkce, exponenciela, logaritmus.

Funkce sudá a lichá Pokud má funkce graf osově symetrický dle osy y, říkáme o ní, že je sudá. Pokud má funkce graf středově souměrný dle počátku souřadnic, říkáme o ní, že je lichá. Sudou funkcí je například funkce konstantní a kosinus, lichou funkcí je například tangens či sinus.

Monotonie funkce Funkce je na daném intervalu rostoucí, jestliže její graf na daném intervalu roste nahoru (myšleno směrem zleva doprava). Funkce je na daném intervalu klesající, jestliže její graf na daném intervalu klesá dolů (myšleno směrem zleva doprava). Funkce je na daném intervalu nerostoucí, jestliže její graf na daném intervalu neroste nahoru (myšleno směrem zleva doprava). Funkce je na daném intervalu neklesající, jestliže její graf na daném intervalu neklesá dolů (myšleno směrem zleva doprava). Je-li funkce neklesající či nerostoucí, říkáme, že je monotónní, je-li funkce rostoucí či klesající, říkáme, že je ryze monotónní.

Extrémy Funkce má na intervalu extrém v bodě x0, jestliže pro všechny ostatní x na daném intervalu je jejich funkční hodnota f(x) menší nebo rovna f(x0) (maximum), nebo naopak větší nebo rovna f(x0) (minimum). maximum: minimum: Je-li extrém jen na nějakém intervalu, říkáme, že je lokální, je-li extrémem pro celý definiční obor, říkáme, že je globální. Máli funkce globálních extrémů více, říkáme, že jsou neostré, má-li jen jeden, říkáme, že je ostrý. Extrémy lze určit pomocí diferenciálního počtu. Pokud v daném bodě existuje první a druhá derivace, pak je v něm extrém, jestliže f’(x) = 0 a f’’(x) ≠ 0. Další extrémy pak mohou být v bodech, ve kterých není derivace definována.

Konvexnost, konkávnost „Prohnutí“ funkce na intervalu. Červeně jsou označeny úseky konkávní, modře úsek konvexní. Příkladem konvexní funkce je funkce kvadratická s kladným koeficientem a, konkávní funkcí je kvadratická funkce se záporným koeficientem a.

Inflexní body Ne zcela přesně řečeno jsou inflexní body takové body, ve kterých funkce není ani konvexní, ani konkávní (linární části grafu), nebo ve kterých dochází ke změně konvexnosti na konkávnost či naopak. Spočítají se pomocí diferenciálního počtu – jsou to body, ve kterých se první i druhá derivace rovnají nule.

Periodicita Funkce je periodická, pokud se její graf neustále „opakuje“. Délka opakujícího se úseku se nazývá perioda. Přesná definice: funkce je periodická jestliže Příkladem periodických funkcí jsou sinus, kosinus, tangens, kotangens.

Spojitost Funkce je spojitá, je-li jejím grafem nepřerušená čára. Přesná definice: Funkce je spojitá, jestliže Spojitou funkcí je například logaritmus, nespojitou funkcí je např. tangens nebo lineární lomená funkce.

Inverzní funkce Jestliže funkce f číslům x přiřazuje dle předpisu čísla y (f(x)), pak funkce k ní inverzní (značíme ji f–1(x)) je funkce, která číslům y přiřazuje čísla x (tedy přiřazuje přesně obráceně). Např. jestliže nějaká funkce přiřadí číslu 2 osmičku, a číslu tři desítku, pak funkce k ní inverzní přiřadí desítce trojku a osmičce dvojku. Předpis inverzní funkce k dané funkci získáme tak, že v předpisu prohodíme x a y a následně z rovnice vyjádříme y. Inverzní funkce existuje pouze k funkcím prostým!!! Grafy dvou vzájemně inverzních funkcí jsou osově souměrné dle osy prvního a třetího kvadrantu. Příkladem vzájemně inverzích funkcí jsou exponenciela a logaritmus.