SÍRANY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Advertisements

DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Opakování učiva o nerostech II. část
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Sádra Vzdušné pojivo.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
SOLI RZ
UHLIČITANY.
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CZ.1.07/1.1.10/
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Sírany a fosforečnany.
DUSIČNANY, SÍRANY, FOSFOREČNANY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mineralogický systém Dusičnany
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Zopakuj si vzorce a názvy
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
SOLI Stavební materiály
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Sírany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
 V této práci se budu věnovat solím.  Zaměřím se na 3 odlišné druhy solí.  Toto téma jsem si vybrala, protože mě chemie baví a mám jí ráda.  Chtěla.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_19 _4_RISKUJ_SOLI Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Soli.
SLOUČENINY.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
UHLIČITANY, SÍRANY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogický systém Dusičnany
Transkript prezentace:

SÍRANY

Síran měďnatý Vlastnosti: V bezvodém stavu tvoří bílý prášek, který přijímáním vody modrá. Z vodného roztoku krystalizuje jako pentahydrát (skalice modrá), CuSO4·5H2O, v azurově modrých krystalech. Modrá skalice je technicky nejdůležitější solí mědi.

Síran měďnatý Použití: Materiál pro výrobu minerálních barev. K dezinfekci vody v bazénech. Impregnace dřeva proti hnilobě. Konzervování vycpanin. Moření osiva. Součást poměďovacích lázní. Barvení kůží. Svíravý, leptací a dávicí prostředek v lékařství.

Síran měďnatý Použití: Materiál pro výrobu minerálních barev K dezinfekci vody v bazénech Impregnace dřeva proti hnilobě Konzervování vycpanin Moření osiva Součást poměďovacích lázní Barvení kůží Svíravý, leptací a dávicí prostředek v lékařství

Síran vápenatý v přírodě se nachází ve dvou minerálech. Sádrovec je dihydrát síranu vápenatého CaSO4.2 H2O, jemnozrnný sádrovec se nazývá alabastr (na obrázcích), průhledná odrůda mariánské sklo. Má bílou barvu. Pálením sádrovce na prášek vzniká sádra. Sádrovec se přidává také jako přísada do cementu. Druhý minerál, ve kterém se vyskytuje síran vápenatý, je anhydrit. Jedná se o bezvodý síran vápenatý. Je to průhledná bezbarvá látka.

Síran vápenatý Použití: K opravování omítek, upevňování různých předmětů ve zdivu a omítkách (šedá sádra). Práškovou sádru sypeme do vody (ne opačně) a mícháme – vznikne hustá kaše, která tuhne a tvrdne. K výrobě sádrokartonů. Zhotovování stavebních štuků (bílá sádra). Chirurgie – sádrové obvazy. Odlitky (např. kriminalistika, zubní technika, dekorace). Jemnozrnná bílá průsvitná odrůda sádrovce se nazývá alabastr. Používá se jako sochařský kámen a k výrobě ozdobných předmětů. štuková výzdoba zámek Letohrad –chodba v přízemí odlitek