Funkce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Advertisements

Pojem FUNKCE v matematice
EU-8-58 – DERIVACE FUNKCE XIV
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Lineární funkce - příklady
Funkce.
F U N K C E II Funkce 5 Mocninná funkce 3 Čihák Plzeň 2013, 2014.
Lineární funkce a její vlastnosti
Zjištění průběhu funkce
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Základy infinitezimálního počtu
Základy infinitezimálního počtu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Funkce Vlastnosti funkcí.
PRŮBĚH FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
Použití derivací. a f(a) T t 1) Tečna ke grafu funkce
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Základní číselné množiny
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
F U N K C E.
MATEMATIKA I.
2.1.2 Graf kvadratické funkce
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
KONVEXNOST A KONKÁVNOST FUNKCE INFLEXNÍ BODY
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
3. Přednáška posloupnosti
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
Lineární lomená funkce
9.přednáška vyšetřování průběhu funkce
vlastnosti lineární funkce
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 4 Mocninná funkce 2.
Funkce a jejich vlastnosti
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Číselné posloupnosti.
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
PRŮBĚH FUNKCE.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Exponenciální funkce VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce a jejich vlastnosti
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Derivace funkce Přednáška 2.
Graf a vlastnosti funkce
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Lineární funkce a její vlastnosti
Funkce a jejich vlastnosti
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
Grafy kvadratických funkcí
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Funkce

Definice funkce D: Každé zobrazení f z R do R (tj. zobrazení v R) nazýváme reálná funkce jedné reálné proměnné. Je-li (x, y)  f, píšeme y = f(x); x se nazývá nezávisle proměnná, y závisle proměnná; říkáme též, že y je funkcí x.

S pojmem funkce jsou spjaty dvě významné množiny: definiční obor funkce: D(f) = x  R;  (x, y)  f, funkční obor (obor hodnot): H(f) = y  R;  (x, y)  f.

Hodnotu proměnné vyjadřujeme číslem nebo symbolem proměnné s indexem Hodnotu proměnné vyjadřujeme číslem nebo symbolem proměnné s indexem. Např. v bodě x0 = 2 má funkce y = 3x hodnotu y0 = 6. Je-li M  D(f), je f(M) označení pro f(x); x  M. Je tedy H(f) = f(D(f)).

Způsoby definice funkce: Funkci f lze vyjádřit takto: f = (x,y)  D(f)  R; V(x,y). Zadat (definovat) funkci f tedy znamená udat její definiční obor D(f) a jisté pravidlo V(x,y), jehož oborem pravdivosti je f a které stanovuje, jak k zadanému x  D(f) najít (vypočítat) hodnotu f(x). Podle toho, jak je toto pravidlo formulováno, rozlišujeme tato zadání funkce:

a) (Explicitní) rovnicí, např. f = (x,y)  R  R; y = x2 – 1, nebo jednoduše f: y = x2 – 1. U funkce definované rovnicí, není-li řečeno jinak, bereme za D(f) nejširší množinu, pro niž má rovnice smysl. Je-li předepsán jiný definiční obor, musíme jej uvést, např. f: y = x – 1, x  N .

b) Tabulkou, Také zadání funkce výčtem prvků lze považovat za zadání tabulkou, jde jen o jinou formu zápisu; např. f = (–2; 3), (–1; 0), (0; –1), (1; 0), (2; 3), (3; 8).

Tabulkou či výčtem prvků bývají zadávány funkce, jejichž funkční hodnoty byly získány měřením nebo kde jsou tyto hodnoty důležitější než příslušné pravidlo (např. daňové tabulky, bodovací sportovní tabulky). Tabelaci funkce však používáme i u funkcí definovaných jinak, pokud může tabulka posloužit lépe k přehlednosti nebo jiné praktické potřebě (např. tabulka cen v závislosti na hmotnosti zboží).

c) Grafem (zpravidla kartézským) c) Grafem (zpravidla kartézským). Další druhy grafů - šachovnicový, uzlový nebo graf v polární soustavě souřadnic - bývají méně časté.

d) Po částech sgn x =

e) Implicitní rovnicí, např. x2 + y2 = 25 f) Parametricky: Parametrické vyjádření je tvaru x = (t), y = (t), t  J, kde   jsou funkce definované na množině (intervalu) J, přičemž funkce y = f(x) je definována vztahem: f = (x,y)  R  R; t  J tak, že x = (t)  y = (t).

Např. x = 4cos t, y = 4sin t , t  0,  Např. x = 4cos t, y = 4sin t , t  0, . Parametrického vyjádření používáme nejčastěji při vyšetřování různých (např. technických) křivek.

Řešení rovnic a nerovnic a) Stanovení definičního oboru Je-li funkce f určena rovnicí a její definiční obor není zadán, je třeba zjistit D(f) jako množinu všech x  R, pro něž je daná rovnice definována. Úlohy na definiční obor zpravidla vedou na řešení nerovnic nebo soustav nerovnic.

Určete definiční obor funkce: y =

b) Zjištění nulových bodů funkce Tyto úlohy jsou součástí vyšetřování průběhu funkce: při hledání průsečíků grafu funkce s osou x zjišťujeme nulové body funkce f (a dále též při výpočtu extrémů funkcí zjišťujeme nulové body 1. derivace, tj. stacionární body, při zkoumání inflexe zjišťujeme zpravidla nulové body 2.derivace funkce).

Určete nulové body funkce y = –e–x  sin x + e–x  cos x .

c) Zjištění intervalů, kde je funkce kladná (záporná). Také tyto úlohy jsou součástí vyšetřování průběhu funkce (při zjišťování intervalů monotónnosti řešíme nerovnice typu y > 0, při zjišťování intervalů konvexnosti a konkávnosti řešíme nerovnice typu y > 0).

Určete intervaly, kde je funkce y = (6x – x2) e–x kladná a kde je záporná.

d) Zjištění průsečíků grafů dvou funkcí Jsou dány funkce y = x2 – 1, y = x + 1. Stanovte průsečíky grafů těchto funkcí.

e) Porovnání hodnot dvou funkcí Jsou dány funkce f1: y = x2 , f2: y = 4 – 2x – x2. Porovnejte hodnoty těchto funkcí.

Vlastnosti funkcí D: Funkce f se nazývá (shora, zdola) omezená na množině M  D(f)  tuto vlastnost má množina f(M); nazývá se (shora, zdola) omezená  tuto vlastnost má množina H(f). Např. funkce y = x2 je omezená zdola, není omezená shora a není omezená, ale na množině –10, 10 je omezená. Je-li funkce f omezená na M, existují K, L  R tak, že platí f(M)  K, L. Je-li funkce omezená, je omezená na každé množině M  D(f).

Má-li množina f(M) největší prvek, pak toto číslo nazýváme největší hodnota funkce f na množině M nebo též globální (absolutní) maximum funkce f na množině M; značí se podobně Pokud M = D(f), pak označení x  M vynecháváme.

Monotónnost Funkce f se nazývá rostoucí (klesající, neklesající, nerostoucí) na množině M  D(f)  x1, x2  M platí: x1 < x2  f(x1) < f(x2) (f(x1) > f(x2), f(x1)  f(x2), f(x1)  f(x2) ). Funkci f rostoucí na D(f) nazýváme rostoucí (tj. neuvádíme, kde je rostoucí), podobně funkce klesající, neklesající, nerostoucí. Pro funkce rostoucí a funkce klesající používáme souhrnný název funkce ryze monotónní; souhrnný název pro všechny 4 uvedené druhy funkcí je funkce monotónní.

Např. funkce y = 1/x je klesající na intervalu (–, 0) a je klesající i na intervalu (0,+), ale není klesající (tj. není klesající na D(f) ).

Kromě monotónnosti na množině, což je globální vlastnost funkce, se zavádí i pojem monotónnosti v bodě jako vlastnost lokální. Uvedeme definici jen pro funkci rostoucí, další tři případy monotónnosti se formulují analogicky.

Funkce f se nazývá rostoucí v bodě x0  D(f)  U(x0)  D(f) tak, že x  P(x0–) platí f(x) < f(x0) a x  P(x0+) platí f(x0) < f(x).

Funkce f definovaná na intervalu (a, b) je na tomto intervalu rostoucí (klesající, nerostoucí, neklesající)  má takovou vlastnost v každém bodě tohoto intervalu.

Parita Funkce f se nazývá sudá [lichá]  x  R platí x  D(f)  (–x  D(f))  (f(–x) = f(x)) [f(–x) = –f(x)]. Příklad sudé funkce: y = cos x, příklad liché funkce: y = sin x

Rozhodněte o paritě funkcí y = 3x2 – 5 y = 2x3 + x

Pro polynomické funkce platí: jsou-li v polynomu jen členy se sudými exponenty, je daná funkce sudá, jsou-li zde jen členy s lichými exponenty, je funkce lichá. Kartézský graf sudé funkce je souměrný podle osy y, graf liché funkce je souměrný podle počátku.