D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

DROGY.
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Katedra pedagogické a školní psychologie
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Úvod Naše stránky jsou zaměřeny na alternativní medicínu Naleznete zde základní informace o tomto tématu, různé její metody Množství článků, obrázky,
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
DĚLENÍ DROG.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Patologické jevy v životě mladých
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Léčivé byliny Kód VM:
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
3.ročník technické lyceum
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Filosofie úvod do problému....
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Škodlivé látky.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Potravinářské zbožíznalství
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Problematika návykových látek u žáků středních škol
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Studijní program Ošetřovatelství
Drogy Mária Antolová VII.A 2012.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Základní filozofické otázky
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Koření P. Pechová, 2012.
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben 2008 . Filiae flos lípový květ marihuana, hašiš Co to je když se řekne Quercus corrtex dubová kůra extáze D R O G A LSD Matricariae flos heřmánkový květ Petroselini radix kořen petržele duben 2008 . RNDr. Jiří Sajvera

DROGA Řekne-li se DROGA, je tím myšlena látka euforizující, psychotropní, návyková … pervItin marihuana hašiš kokain opium … Nebylo tomu tak vždy. Nahlédněme třeba do Praktického slovníku medicíny: (Vokurka, Hugo, Praktický slovník medicíny Maxdorf, Praha 2000) DROGA původně: sušený rotlinný či živočišný materiál určený k léčebnému použití dnes látka přírodní či syntetická, která splňuje dva základní požadavky: a) ovlivňuje prožívání reality (psychotropní efekt) b) může vyvolat závislost .

Léčivo je v angličtině drug. DROGA Jak je tomu v cizině – jen namátkou: Podívejme se do jazykového slovníku: V USA existuje Úřad pro potraviny a léčiva Léčivo je v angličtině drug. .

DROGA DrogaMI jako sušeným či jinak upraveným Za DROGY se dnes považují látky návykové DrogaMI jako sušeným či jinak upraveným rostlinným či živočišným materiálem se zabývá FARMAKOGNOSIE FARMAKOGNOSIE je slovo řečkého původu farmakon = léčivo, gnosis = poznání FARMAKOGNOSIE je tedy NAUKOU O LÉČIVECH Původně byla známa jen přírodní léčiva dnes je farmakognosie pojímána jako NAUKA O LÉČIVECH PŘÍRODNÍHO PŮVODU. FARMAKOGNOSIE - je profilovou disciplínou studia na farmaceutických fakultách - učí se na některých oborech středních škol a vyšších zdravotnických škol .

DROGA DROGY v české zdravotní legislativě Zákon č. 466/2004 Sb., o návykových látkách, Zákon č. 269/20030Sb., úplně znění zákona č. 79/1997 Sb., o léčivech a o změnách a doplněních některých souvisejících zákonů, jak vyplývá z pozdějších změn pojem DROGA přisuzuje pouze návykovým látkám a tradiční farmaceutický pojem DROGA nahrazuje termínem ROSTLINÁ LÁTKA Toto řešení je velmi nešťastné: Je těžké si představit třeba kořen pampelišky jako ROSTLINNOU LÁTKU … .

DROGA ZÁVĚR DROGA je kontroverzní pojem pro většinu populace (včetně zákonodárců) je to návyková látka pro odborníky a poučené laiky je to buď léčivo přírodního původu nebo návyková látka Nakonec dvě otázky: 1. Máte vlastní zkušenost s nějaku drogou ? 2. Máte vlastní zkušenost s nějakou drogou ve smyslu farmakognosie? Nějakou – a nejednu – drogu v tradíčním smyslu poznal každý vždyť všechny čaje jsou DROGY koření (pepř, oregano, novéí koření …) jsou DROGY konečně i antibiotika jako léčiva přírodního původu jsou DROGY .

K O N E C DROGA Podívejme se ještě na několik obrázků rostlinných drog .