Syndrom vyhoření a já Mgr. Terezie Štokrová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zakreslování konstrukcí
Advertisements

Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
Jak zlepšit vzdělávání v třídách 14. června 2013 Konference „Kvalitní výuka pro každé dítě v každé škole.
UPLATNĚNÍ ONLINE TECHNOLOGIE VE VÝUCE SESTER
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Nervová soustava, smyslová soustava, žlázy s vnitřní sekrecí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
SYNDROM VYHOŘENÍ Co to je U koho se projevuje Jak se projevuje
Derivace funkce ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Definice motivace Teorie motivace Stimulace
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Jak se stát dobrým právníkem?
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Jak se stát dobrým právníkem?
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci - úvodní rekapitulace připravili P. Popela a M. Hodulík pro sněm RVŠ
Informace o Sekci veřejné správy ČIIA Ing. Šárka Kavková.
Výukový program Poznávání počítače.
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tisková konference Praha, Zveřejnění odpovědí pronajímatelů na doplňující otázky ESLP a komentář k navýšení regulovaného nájemného od 1. 1.
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Koncepce ošetřovatelství
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Anketa pro nutriční terapeuty 1.kolo na celostátní konferenci v říjnu 2013 v Pardubicích – hlasovacím zařízením (cca 70 účastníků) 2.kolo on-line přes.
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Riskuj - pravidla Otázky si skupina může zvolit libovolně
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Otázky pro skupinový koučink PhDr. Milada Blažková 2014
Co tvorba ŠVP škole přinesla Možné přínosy tvorby z pohledu pilotního gymnázia v Rumburku.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
FORMÁLNÍ A NEFORMÁLNÍ VZTAHY Aneta Jelínková C4A
„Zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků Střední školy zemědělské, p.o.“ CZ.1.07/1.3.44/
OBHAJOBA BAKALÁŘSKÉ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Dnes ty mně, zítra já tobě!
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
SYNDROM VYHOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Holistic management – celostní řízení Řeší: Formální strukturu vs. reálné work-flow Nefunkční strtategické nastavení firmy Špatnou.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Tvoření pro děti z pěnové hmoty
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
HORIZONT ZLÍN Workshop
Zdravotnický management
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Syndrom vyhoření Burn-out
STROM PROFESÍ NAŠÍ RODINY Volba povolání
David Šetina Business Consultant NextiraOne Czech Iva Koptová
Průřez domácí péčí Pracoviště ošetřovatelské péče Hana Pekárková
Síť Mateřských center o.s.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Zdravotnický management
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Otázky pro skupinový koučink PhDr. Milada Blažková Únor 2013
Kompetence sociálního pracovníka absolventa pohledem praxe
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Transkript prezentace:

Syndrom vyhoření a já Mgr. Terezie Štokrová Konference Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry

Body přednášky: 2. Stádia 3. Souvislosti vnitřní, vnější 1. Definice syndromu vyhoření 2. Stádia 3. Souvislosti vnitřní, vnější 4. Možnosti úlevy 5. Možnosti nápravy 6. Podpora - Sebeposílení 7. Dovětek

Syndrom vyhoření – co to je? Je to duševní stav, který se často vyskytuje u lidí, kteří pracují s jinými lidmi. Člověk se cítí špatně, je unavený, má pocity bezmoci a beznaděje, nemá radost ze života, nemá chuť do práce (často i mimo pracoviště). Vyhoření je charakteristické únavou, bezmocí a beznadějí, plíživostí. Můžeme také hovořit o citové únavě, odosobnění, ztrátě výkonnosti. (in.Klinická psychologie v praxi, Bohumila Baštecká, Portál, 2003)

Stádia syndromu vyhoření 1. Nadšení 2. Stagnace 3. Frustrace 4. Apatie 5. Syndrom vyhoření

Souvislosti - vnější Náročnost kvantitativní v péči o pacienty, jejich rodiny. Nejednoznačnost možných kompetencí jednotlivých pracovníků (sanitářky, sestry, lékaři), komunikační vazby. Náročnost kvalitativní péče o pacienty. Vliv současných předsudků (nesmrtelnost, bezbolestnost, vše se dá vyléčit) Nedostatek sociální opory (na pracovišti).

Souvislosti vnitřní Negativní myšlení pracovníka. Nedostatek jeho vlastní sebeúcty, vlastního vyhodnocování situací (vnitřní centrum kontroly, obecné chyby vnímání). Nezdravý způsob života. Nepříznivé životní události (krizové období).

Možnosti úlevy Účinné, pokud jsou přijímány brzy po náročném dni. Sport. Jídlo, alkohol, cigarety. Zvířata a lidé. Někdo si zapláče, někdo zanadává. Úleva nastupuje rychle, ale netrvá dlouho.

Možnosti nápravy Profesní mítingy, intervizí, stáže, supervize; změna organizace práce. Nárůst vlastních rozhodnutí a přijetí zodpovědnosti. Partnerský přístup k pacientům. Čas a prostor na dialog.

Podpora – sebeposílení Změna postojů, uvědomění si svých silných stránek, slabých míst. Smyslu své práce. Vyrovnání se s bolestí (nepopírám ji přitom ji unáším), vyrovnání se se smrtí. Nejsem ani moc ani málo.

Dovětek Syndrom vyhoření může postihnout ty, co byli zapálení pro svou profesi. Častěji postihuje také osoby, kteří mají k lidem blízko, jsou empatičtí, naslouchají. Je chybou se syndromu vyhoření vyhýbat nebo jej popírat. Syndrom vyhoření je prostorem pro změnu.

Otázky pro nás Chci pracovat v této profesi? Na této pozici? Potřebuji větší kompetence, svobodu? Co pro to mohu udělat?

Profesionalita Projít si syndromem vyhoření a zůstat v profesi je výzva. (změna zapojení se, lepšímu rozlišování důležitého od malicherného, kariérnímu růstu…). Syndrom vyhoření je krokem k rozhodnutí, co mohu udělat já (co mohu změnit), a s čím se musím smířit. Jedná se o pevný bod pro další profesní růst.

Trocha filozofie Pokud nezažiju osamělost, nepoznám hloubku vztahu. Pokud nezažiju smutek, nepoznám radost. Pokud nepoznám ztrátu, neuvědomím si své bohatství. Jde jen o to poznat to zavčas!

Děkuji za pozornost.