Spojené království Velké Británie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Advertisements

Zajímavá místa ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska
Markéta Horáková Kvinta B
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
Spojené království Anglie a severního Irska
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ZÁPADNÍ EVROPA.
Skotsko Anglie Wales Severní Irsko
Týden Evropy Velká Británie Great Britain.
Bára Kahánková Nikol Košíková Natálie Nytrová
Spojené království.
Západní Evropa - úvod pobřeží Atlantského oceánu pobřeží Atlantského oceánu Velká Británie, Irsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko Velká Británie,
Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁPADNÍ EVROPA.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_161 NázevLondýn Téma hodinyZápadní.
Památky Londýna Vítězslav Traurig.
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
Velká Británie (Great Britain).
LONDÝN.
Téma hodiny: Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_01.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Londýn Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn je společně s městy New.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_11 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluPoznej evropské město _1 Anotace Žák má v průběhu.
Velká Británie.
Velká Británie Valentýna Martínková.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Vytvořil Matěj Turek 8. B 10. ZŠ Plzeň
Londýn Vypracoval: Jakub Krišpín
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž, která je součástí budovy Westminsterského paláce vedle Temže v Londýně a neformální pojmenování.
Název školy :Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Velká Británie a Irsko hrad Windsor Buckinghamský palác Westminster.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Britské_souostroví_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Velká Británie TÉMATICKÝ CELEK:Evropa.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_17_Vl5_Velká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Mgr. Dita Nerudová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Anglický jazyk TÉMA: London ČÍSLO PROJEKTU:
Londýn. Základní fakta Londýn je hlavní město Spojeného království Londýn má kolem 7 milionů obyvatel Londýn se skládá ze 3 částí: a)Město Londýn b)Město.
VY_32_INOVACE_147_Velká Británie a Irsko Šablona Identifikátor školy:
Anglie Natálie Kováčiková Anna Valíčková. Proč jsme vůbec jeli do Anglie? Do Anglie jsme cestovali díky projektu Čtení a cizí jazyky zajímavě Potkali.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Velká Británie.
Antonín Košíček Sára Šobková
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
Londýn Class 4 Eva Andrýsková,ZŠ Polešovice
Spojené království Lukáš Vicherek.
zpracovaný v rámci projektu
Londýn, místo, které mě zaujalo
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Název školy: Základní škola T. G
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Alena Kaĺavská NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_The UK TEMA: The UK
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Renata Nevrklová
Název materiálu: VY_32_INOVACE_176 Autor: Mgr. Martin Majer
Spojené království Velké Británie a severního irska – Londýn
UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND.
Transkript prezentace:

Spojené království Velké Británie Velká Británie Great Britain hlavní město: Londýn počet obyvatel: 62 mil. úřední jazyk: angličtina měna: Libra šterlinků státní zřízení: konstituční monarchie oficiální název Spojené království Velké Británie a Severního Irska Libra – pound království - kingdom

Královská rodina Hlavou státu je královna Alžběta II, která nastoupila na trůn již v roce 1953 Královská rodina se ve Velké Británii těší velké popularitě Nejoblíbenější její členové byli zesnulá princezna Diana a nyní její synové princ Harry a Williem královna – queen princ – prince princezna – princess království - kingdom

Spojené království Velké Británie a Severního Irska se skládá z těchto zemí: Anglie – England Wales – Wales Skotsko – Scotland Severní Irsko- Northern Ireland

Od Evropské pevniny je Velká Británie oddělena průlivem La Manche Od Evropské pevniny je Velká Británie oddělena průlivem La Manche. Jeho nejužší část mezi anglickým Doverem a francouzským Calais měří 34 km. Kanál můžete překonat buď trajektem, nebo podmořským železničním Eurotunelem (50,5 km)

Hlavní město Londýn Londýnem protéká řeka Temže (346 km dlouhá). Výška přílivu v Londýně dosahuje 6 – 6,5 m. Temže slouží k dopravě i sportovním účelům. trajekt – ferry tunel - tunnel řeka - river Temže - Thames příliv – flow odliv - ebb

Přes řeku Temži vede i nejznámější londýnský most Tower Bridge, který je pojmenován podle pevnosti Tower, která stojí hned vedle. Tower sloužil v minulosti jako pevnost, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác, místo poprav, observatoř a především vězení pro vyšší vrstvy. V současnosti slouží jako turistická atrakce, sídlí tam 8 havranů, kteří podle pověsti hlídají bezpečnost celé Anglie.

Dominantu města tvoří Westminsterský palác s věží Big Ben, ležící na břehu řeky Temže.

Další dominantou Londýna je obří kolo „London Eye“, které zde bylo postaveno u příležitosti příchodu nového milénia. Měří 135 m a je to největší vyhlídkové kolo na světě.

typická londýnská telefonní budka londýnské taxi dvoupatrový autobus zvaný „doubledecker“ tel. budka – phone box taxi – black cab autobus - doubledecker

Anglie Největší a nejlidnatější země Spojeného Království Velké Británie a Severního Irska Zabírá jižní dvě třetiny ostrova Velká Británie Její povrch je převážně nížinatý V Liverpoolu je světoznámý fotbalový klub Cambridge je starobylé anglické univerzitní město

Wales Leží západně od Anglie. Jeho povrch je převážně hornatý. Je známá krkolomnými názvy obcí: např. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch v překladu: „Kostel svaté Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela svatého Tysilia z červené jeskyně“.

Skotsko Leží v severní části ostrova Velká Británie. Jeho povrch je převážně hornatý, je známý divokou přírodou, blaty a vřesovišti . Tradičním skotským nástrojem jsou dudy a tradičním oblečením pro muže je kilt. Světoznámé je také jezero Loch Ness, kde podle pověsti žije hrůzostrašná příšera.

Severní Irsko Leží v severní části ostrova Irsko. Největším a hlavním městem je Belfast. Díky vlhkému klimatu a odlesňování je Irsko pokryto zelenou (konopnou) trávou.

A na závěr pár zajímavostí: V Británii se dodnes jezdí na levé straně silnice, volant v autech je také na druhé straně. Z Liverpoolu pochází nejslavnější skupina světa Beatles. Jedny z používaných jednotek jsou stopy, yardy, míle. Stonehenge- starodávné kamenné kruhy v jižní Anglii postavené Kelty (nikdo neví k čemu sloužily).

Použité prameny: http://tema.novinky.cz/velka-britanie http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_Brit%C3%A1nie http://cs.wikipedia.org/wiki/Spojen%C3%A9_kr%C3%A1lovstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Anglie http://cs.wikipedia.org/wiki/Skotsko http://cs.wikipedia.org/wiki/Wales http://cs.wikipedia.org/wiki/Severn%C3%AD_Irsko http://cs.wikipedia.org/wiki/Lond%C3%BDn http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1lovna_Al%C5%BEb%C4%9Bta_II.