MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit. Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing. 12.2010 Verze: 12.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

CIT Paměti Díl X.
CIT Posuvné registry Díl VIII.
Paměť v počítači.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle technologie 1 Ročník:3.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Digitální učební materiál
CIT Sekvenční obvody Díl VI.
PROGRAM PRO VÝUKU T ČLÁNKU
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičové paměti Střední odborná škola Otrokovice
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Číslicová technika - mikroprocesory III. ročník Mikrořadiče Vypracoval : Vlastimil Vlček Projekt.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Dynamické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Paměti.
Vestavné mikropočítačové systémy xx. Týden – Paměti pro vestavné systémy.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Jan Hrabal ME4B Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítače IX - paměti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Paměti.
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
Paměti mikropočítače Střední odborná škola Otrokovice
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Popis obvodu 8051 David Rozlílek ME4B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Popis obvodu 8051.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 2. část Ročník:3. Datum.
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
16. Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů Jan Hrubý ME4B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
Paměti typu RAM.
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Transkript prezentace:

MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit

Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing Verze: Mikroprocesorová technika 2

Pojmy k zapamatování  Funkce paměti, blokové schéma paměti; zapojení paměťové buňky pro jeden bit Základní parametry paměti, kapacita, organizace. Rozdělení podle přístupu k datům (RAM, FIFO, LIFO). Rozdělení podle funkce (RWM, ROM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash EEPROM) Rozdělení podle použité technologie (bipolární a unipolární, statické, dynamické) Zvětšení kapacity paměti spojením více paměťových obvodů. 3

Cíl Naučit se porozumět funkci paměti. Navrhovat paměťové bloky složené z dílčích pamětí  4

Funkce paměti Blokové schéma paměti Vlastnosti pamětí Rozdělení dle přístupu do paměti Obsah 5

Nová kapitola Paměti 6

Jakou funkci má paměť ? Jakou funkci má paměť ? N EXT : B LOKOVÉ SCHÉMA PAMĚTI? 7 Paměť

Blokové schéma paměti 8

Popište jednotlivé funkční bloky paměti. N EXT : V LASTNOSTI PAMĚTÍ Blokové schéma paměti ? 9

Vlastnosti pamětí Organizace Kapacita Rychlost Přístup k datům Energetická závislost N EXT : O RGANIZACE PAMĚTI 10

Organizace paměti N EXT : O RGANIZACE PAMĚTI 11

Co je to organizace paměti ? Co je to šířka paměti ? Kolik adres obsahuje paměť, která má počet adresových bitů 10. N EXT : K APACITA PAMĚTI Organizace paměti ? 12

Kapacita pamětí Co je to kapacita paměti. V jakých jednotkách měříme kapacitu paměti. Jaké jsou větší jednotky kapacity. Jaký je vztah mezi organizací paměti a kapacitou paměti. Seřaďte paměti podle kapacity? 256 x 4 bity 128 x 1 bit 1k x 1 bit 64 x 8 bitů N EXT : R YCHLOST PAMĚTI 13?

Rychlost pamětí Je čas, který uplyne od změny na vstupu čtení nebo zápisu do vystavení dat na výstupu nebo zapsání dat na nastavenou adresu. N EXT : D ĚLENÍ PAMĚTÍ PODLE PŘÍSTUPU K DATŮM 14

Dělení podle přístupu k datům Paměť s libovolným přístupem RAM Paměť s libovolným přístupem RAM Data jsou přístupna na libovolné adrese. Nezáleží na předchozím čtení nebo zápisu. RAM (Random Acces Memory - paměť s libovolným přístupem) N EXT : P AMĚTI SE SÉRIOVÝM PŘÍSTUPEM 15

Paměť se sériovým přístupem Paměť se sériovým přístupem LIFO (Last In-First Out) Data zapsaná jako poslední jsou čtena jako první. LIFO LIFO se označuje jako zásobník. FIFO (First In-First Out) Data zapsaná první jsou čtena jako první. FIFO FIFO se označuje jako fronta. Dělení podle přístupu k datům N EXT : D ĚLENÍ PODLE MOŽNOSTI ZÁPISU 16

Energetická závislost Paměť pro čtení a zápis RWM (závislé) Paměť pro čtení a zápis RWM Paměť pouze pro čtení (nezávislé) Paměť pouze pro čtení N EXT : P AMĚTI RWM 17

Paměť RWM Paměť pro čtení a zápis RWM Paměť pro čtení a zápis RWM (Read Write Memory) Doba zápisu i čtení je přibližně stejná Odpojením napětí se uložená informace ztrácí. N EXT : RWM PODLE PAMĚŤOVÉHO PRVKU 18

Dělení RWM podle paměťového prvku Statická paměť Statická paměť Paměťovým prvkem je klopný obvod. Bipolární Paměť je rychlá, má malou kapacitu a velkou spotřebu. CMOS Paměť má malou spotřebu. Používá se pro uložení proměnného nastavení. Napájení je zálohování baterií.0 N EXT : P AMĚŤ ROM 19

Dynamická paměť Dynamická paměť Paměť je pomalejší, mé velkou kapacitu a malou spotřebu. Paměťovým prvekem je kondenzátor. Paměť potřebuje doplňování náboje, cykly čtení a zápisu jsou prokládány cykly obnovy. N EXT : P AMĚŤ ROM 20 Dělení RWM podle paměťového prvku

Paměť ROM Paměť pouze pro čtení ROM (Read Only Memory) Doba zápisu je podstatně větší než doba čtení. Odpojením napětí data zůstávají. Používá se jako paměť N EXT : D ĚLENÍ PAMĚTÍ PODLE PAMĚŤOVÉHO PRVKU 21

ROM – propojky realizované ve výrobě PROM - tavné spojky ve struktuře paměti EPROM - elektricky programovatelné opakovatelně (mažou se UV zářením) MOS tranzistor s indukovaným nábojem EEPROM elektricky programovatelné opakovatelně (mažou se elektrickým signálem) MNOS tranzistor Dělení ROM podle paměťového prvku N EXT : B LOK PAMĚŤI 22

Blok paměti Vytvořte blok paměti 2Mx8bitů z bloků 512K x 4 N EXT : B LOK PAMĚTI 23

Adresní prostor paměti 2M počet adres = 2 21 Adresní prostor paměti 512K počet adres = 2 19 Blok paměti N2N2N 101K 112K 124K 138K 1416K 1532K 1664K 17128K 18256K 19512K 201M 212M 224M 238M 2416M 24

Adresní prostor paměti 2M M 512K bank K bank1 512K bank2 512K bank Blok paměti

Mapa paměti 2M ADRESA M4M2M1M 512 K 256 K 128 K64K32K16K8K4K2K1K BANK FFFF BANK FFFFF BANK FFFF BANK FFFFF 26 Blok paměti

Zásobník LIFO L ast I n F irst O ut

Fronta FIFO F irst I n F irst O ut