Fyzika 7. ročník Síla Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Advertisements

Měření hmotnosti.
Látky a tělesa, síla Měření síly.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
O roli pružiny při měření síly
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Fyzika 6. ročník Atomy a molekuly Anotace
Fyzika 6. ročník Hmotnost Anotace
Fyzika 6. ročník Těleso a látka Anotace
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá seznámením s elektrotechnickými značkami Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Fyzika Síla a její měření.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Měření délky a hmotnosti
Číslo v digitálním archivu školy
Člověk a příroda – Fyzika
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tíhová síla a tíha tělesa
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem kladkostroj.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Fyzika 7. ročník Skládání sil Anotace
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
6. ročník Síla Síla a její znázornění.
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Druhy pohybu – přímočarý, křivočarý
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Měříme délku s různou přesností
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
Měření 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Měření objemu pomocí odměrného válce
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU –10-1
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vyvození a procvičení učiva
Měření síly vytvoř si vlastní siloměr
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Měření hmotnosti.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Měření objemu pomocí odměrného válce
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_03 Měření objemu
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Měření hmotnosti.
Měření délky.
Transkript prezentace:

Fyzika 7. ročník Síla Anotace Prezentace, která se zabývá silou a jejím měřením Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší co je to síla SVP Ne Klíčová slova Fyzika, síla Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 298 kB

Fyzika 7. ročník Síla

Pružinu můžeme použít k porovnávání sil. Pozorujeme pružinu: Pružina v normálním tvaru. Na pružinu působíme silou, pružina se prodlouží. Přestaneme-li na pružinu působit silou, zkrátí se na původní délku. Pružinu můžeme použít k porovnávání sil.

Mohli bychom použít pružinu k měření síly? Budeme zavěšovat postupně závaží a budeme zjišťovat, o kolik centimetrů se pružina prodlouží.

Do tabulky uvedeme výsledky našeho měření: Počet závaží Prodloužení pružiny 1 2 3 0 cm 1 cm 2 cm 3 cm Z tabulky vidíme, že kolikrát se zvětšil počet závaží, tolikrát se zvětšilo prodloužení pružiny. Pružinu můžeme tedy použít k měření síly.

Čím měříme sílu? Sílu měříme pružinovým siloměrem. načrtni!

Jednotka síly Pro měření síly byla mezinárodně dohodnuta jako jednotka síly taková síla, kterou je k Zemi přitahováno závaží o hmotnosti 100 g. Jednotkou síly je newton (N). Jeden newton je roven síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů.

Před použitím siloměru musíme zjistit: zda před zavěšením závaží splývá dolní okraj s nulovou čárkou stupnice - v jakých jednotkách je stupnice - jaké síle odpovídá nejmenší dílek stupnice jakou největší sílu můžeme siloměrem změřit (měřicí rozsah stupnice)

Otázky a úkoly 1. Na čem je založeno měření síly pružinovým siloměrem? 2. Jak velká je přibližně síla 1 newtonu? 3. Co musíš zjistit před použitím siloměru k měření? 4. Zdůvodni, proč nesmí být měřená síla větší, než je měřicí rozsah siloměru.