Intenzivní medicína Benzodiazepiny Hana Horálková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

ANALGOSEDACE PRO POSÁDKY RZP IV. KONFERENCE KZ ZZS ČR
Teorie ošetřovatelství 3.ročník
Anatomie a fyziologie novorozence a kojence, zvláštnosti anestezie
Status epilepticus a jeho léčba
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Acetylcholin a noradrenalin v periferní nervové soustavě
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Farmakologie látek používaných při anestezii
DIAGNOSTIKA AKUTNÍHO ZÁNĚTU V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE
:: portál Lékařské fakulty MU :: Anestezie a laktace Autor: Mannová J. Intenzivní medicína.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Fluorid v zubní hygieně
Místní anestezie – lokální anestetika
Žena a sport.
Člověk.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Anestezie u intrakraniálních výkonů
Intenzivní medicína PREMEDIKACE VE FN BRNO Petra Minarčíková.
Flumazenil a oxytocin jak je neznáme doc. MUDr. L. Hess, DrSc.
Antiarytmický a antifibrilační účinek flumazenilu.
Intravenózní anestetika
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Léčiva ovlivňující afektivitu
Algeziologické aspekty péče o pooperační stavy na GPK
ANALGOSEDACE = stav farmakologicky navozený kombinací analgtika se sedativem nejčastěji benzodiazepin+opioidní anlalgetikum: potenciace: hypnotický úč.,
Perorální antidiabetika v roce 2006
Farmaka a těhotenství tlumení bolestí při porodu L. Hess CEM IKEM, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví L. Hess CEM IKEM, Institut postgraduálního.
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
Benzodiazepiny.
Centrální nervový systém
Abdominální tuk a metabolické riziko
Diabetes mellitus u seniorů
TRAMADOL v nové lékové formě s 24 hodinovým uvolňováním
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Farmakologická léčba závažného periporodního krvácení Daniel Nalos OIM Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Perinatální farmakologie
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Farmakologie pro anestezii ● hypnotika ● opioidy ● relaxancia ● antidota ● volatilní anestetika.
OPIOIDY.
Chemická regulace dýchání
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Dýchací systém.
HYPNO-SEDATIVA Doc. PharmDr. Martin Štěrba, Ph. D
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Martin Votava Ústav farmakologie 3. LF UK
OPIÁTY A OPIOIDY MUDr. Roman Malý KARIM FN Brno Bohunice.
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
Fyziologie sportovních disciplín
Intravenózní anestetika
Ošetření dětí s farmakologickou podporou Jana Vašáková Oddělení dětské stomatologie Stomatologická klinika 1.LF UK a VFN Praha.
Anežka Závorková Roman Máčalík.  proces vzniku nových neuronů  nejvíce se odehrává v prenatálním období  vliv testosteronu, estrogenu, prolaktinu.
Farmakologie pro anestezii ● hypnotika ● opioidy ● relaxancia ● antidota ● volatilní anestetika.
Stará farmaka – nové mechanismy účinku Ladislav Hess PEM IKEM, Praha IPVZ, Praha.
METABOLIZMUS GLUKÓZY A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D.  Klinika anesteziologie, perioperační.
HYPNO-SEDATIVA Mgr. Petra Brázdová Doc. PharmDr. Martin Štěrba, Ph. D
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Přenos signálu na synapsích
seminář a praktika z chemie
Doc. MUDr. Vladimír Mixa, Ph.D. KARIM FN Motol, Praha „Prášilské zastaveníčko“ KPR, Trauma dětí
INTRAVENOZNÍ ANESTETIKA
Transkript prezentace:

Intenzivní medicína Benzodiazepiny Hana Horálková

Diazepam 1963 použit k indukci anestezie Historie Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Syntetizovány začátkem 50 let,výrazné sedativní, hypnotické účinky a velkou terapeutickou šíři Chlordiazepoxid 1960 Diazepam 1963 použit k indukci anestezie Flunitrazepam (Rohypnol-Roche) 1973 10x větší hypnotická aktivita Oba ve vodě nerozpustné, dlouhý biolog. poločas-účinek není dobře řiditelný-hledání nového derivátu s lepšími farmakokinetickými parametry 1976 syntetizován midazolam(Dormicum-Roche)-první ve vodě rozpustný benzodiazepin s krátkým biolog. poločasem,do klinické praxe zaveden 1984

Mechanismus účinku Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Vazba na centrální specifické benzodiazepinové receptory v GABAergním supramolekulárním komplexu, zesílení inhibičního účinku kyseliny gama aminomáselné- hlavního inhibičního neurotransmiteru v CNS Na vyvolání stejného inhibičního účinku je pak zapotřebí menšího množství tohoto neurotransmiteru, viz obr.

Vztah dávky a účinku kyseliny gama aminomáselné s Dormicem a bez něho. Intenzivní medicína: Benzodiazepiny % účinku s benzodiazepiny bez benzodiazepinů Množství GABA

Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Vazba na periferní BD receptory v různých tkáních a orgánech. Význam ne zcela jasný. (srdce - ovlivnění délky akčních potenciálů) Vazba na adrenergní receptory v CNS a cévách - vasodilatace (i koronární), příznivý úč. na srdce, možno použít u pac. s ICHS. Účinek BD na CNS je vysoce specifický. Specifické BD receptory se nacházejí v nejvyšší hustotě v kůře mozkové a limbickém systému. Mozkový kmen a prodl. mícha jsou ovlivněny účinkem BD na rozdíl od barbiturátů výrazně méně. Proto je jejich terapeutická šíře velká. (obr.)

Hlavní místa farmakol. účinků BD Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Hlavní místa farmakol. účinků BD ( receptorově specifický účinek) a barbiturátů v CNS (nespecifický holoencefalický)

Farmakologické účinky BD na CNS Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Anxiolytický anterográdně amnestický centrálně svalově relaxační antikonvulzívní sedatívní hypnotický

Antikonvulzívních účinků využíváme při léčbě epilepsie Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Anxiolytický a anterográdně amnestický již po velmi nízkých dávkách při obsazení 20-30% BD receptorů v CNS. Antikonvulzívních účinků využíváme při léčbě epilepsie k navození hypnotických účinků je třeba nejvyššího dávkování - individuálně velmi rozdílné ( k indukci anestezie se používají BD většinou v kombinaci s barbituráty, opioidy, propofolem)

Vliv BD na oběhový systém Intenzivní medicína: Benzodiazepiny mírný pokles TK snižují periferní vaskulární rezistenci => redukce venozního návratu, snížení plnících tlaků srdce (preload a afterload) => snížení spotřeby O2 myokardem (nitroglycerin like effect)

dilatace koronárních arterií Vliv BD na srdce Intenzivní medicína: Benzodiazepiny dilatace koronárních arterií snížení plasmatické hladiny katecholamínů - antiarytmický účinek antiarytmický a antifibrilační účinek je výhodný při akutním IM žádný negativní inotropní účinek.

Vliv BD na dýchací systém Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Deprese dýchání (v závisl. na dávce) - není tak výrazná jako po barbiturátech sedační dávky u zdravých osob jsou bezpečné u pac. s CHOCHBP může být dechově depresorický účinek hlubší a delší Opatrnost u starých osob !!!

Interakce s ostatními farmaky Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Barbituráty zvyšují vazbu BD na BD receptor - zvyšují jejich afinitu k receptoru (výrazný synergický účinek) V praxi výhodná kombinace s výrazně redukovanými dávkami thiopentalu. Opioidy - potenciace hypnotického účinku i analgetického. Účinek na respiraci je aditívní nebo supraaditívní, ačkoliv obě farmaka působí na rozdílné receptory v CNS.

zvyšuje hypnotický účinek BD Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Ketamin zvyšuje hypnotický účinek BD BD částečně antagonizuje kardiostimulační účinek ketaminu flumazenil (Anexate) - specifický antagonista BD - antidotum - antagonizuje všechy farmakologické účinky bez účinku na CNS

Přednosti Dormica před ostatním BD Intenzivní medicína: Benzodiazepiny nejčastěji používaný rychlý nástup účinku, titrace dávky dle účinku, poměrně krátký klinický úč. bez delšího přespávání rozpustný ve vodě, krátký biologický poločas kompatibilita s ostatními ve vodě rozpustými farmaky (možnost smíchat v jedné stříkačce s např. ketaminem) intantní injekční forma - nemusí být použito rozpouštědlo výborná místní snášenlivost i při im. aplikaci

indukce anestezie, ev . kombinace s jinými farmaky Použití v anestezii Intenzivní medicína: Benzodiazepiny sedace při vědomí analgosedace premedikace indukce anestezie, ev . kombinace s jinými farmaky k navození anxiolýzy, sedace a amnezie u pacientů v intenzívní péči

Sedace při vědomí Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Základní životní funkce ovlivněny jen nevýznamně, ochranné reflexy HCD přítomny využíváme anxiolytický a amnestický účinek - dle míry obsazení receptorů podáváme titračním způsobem - velké individuální rozdíly v účinku na CNS (věk, pohlaví, hmotnost, medikace , nevyspání…) dospělí - bolus 1- 2,5 mg i.v., pak po 1 - 2 mg do žádoucího stupně sedace děti - variabilní účinek, výskyt paradoxních reakcí, vhodné kombinovat s ketaminem.

Kombinace analgetika s BD Analgosedace Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Kombinace analgetika s BD účinky dormica s opioidy se výrazně potencují, výrazný synergismus v navození hypnotického účinku, supraaditívní účinek na dýchání nejčastěji kombinace dormicum + alfetanyl (rapifen) nebo fentanyl na koronárních jednotkách při AIM dormicum + sufenta forte možno kombinovat s Nubainem

sledujeme stav vědomí, dýchání, oběhu. Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Nejprve podání analgetika fentanylu, nebo alfentanilu 5-10 ug/kg i.v. nebo sufentanilu v dávce 10 ug i.v. vyčkat 1-2 min. do rozvinutí plného analgetického účinku opioidů a titračním způsobem přidáváme dormicum až do dosažení žádoucího stupně sedace sledujeme stav vědomí, dýchání, oběhu. opatrnost u starých lidí - výrazně redukce dávek

Použití v celkové anestezii Intenzivní medicína: Benzodiazepiny premedikace navození anxiolýzy před indukcí anestezie k indukci anestezie hypnotická komponenta TIVA

- tabletová - 7,5 mg p.o. asi 45-60 min. před zač. výkonu Intenzivní medicína: Benzodiazepiny Premedikace - intramuskulární aplikace pomalu na ústupu ve prospěch perorální premedikace , stále se však aplikuje 0,1 mg/kg 20-30 min. před zač. výkonu - tabletová - 7,5 mg p.o. asi 45-60 min. před zač. výkonu výborný anxiolytický a částečně amnestický účinek,

- individuální odezva pacienta na BD veliká Intenzivní medicína: Benzodiazepiny K indukci anestezie - individuální odezva pacienta na BD veliká - 0,1- 0,5 mg/kg i.v., vhodné použití dormica v kombinaci s opioidy, barbituráty, propofolem nebo ketaminem

BD - nejčastěji používaná psychotropní framaka Závěr Intenzivní medicína: Benzodiazepiny BD - nejčastěji používaná psychotropní framaka přispěly k obohacení farmak v anesteziologii a resuscitaci

děkuji za pozornost :: portál Lékařské fakulty MU :: Intenzivní medicíny: Benzodiazepiny děkuji za pozornost :: portál Lékařské fakulty MU ::