ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
České země v pravěku Doba kamenná
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
PRAVĚK.
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Člověk zručný (Homo habilis) Starší doba kamenná
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Pravěk.
Identifikátor materiálu: EU
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
zpracovaný v rámci projektu
Paleolit ve světě VY_32_INOVACE_1D.6.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná.
Život člověka v době kamenné
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nejstarší lidé dnešního typu
Lovci mamutů.
6. ročník Pravěk.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Č l o v ě k s o u č a s n é h o t y p u
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
Pravěk Vlastivěda – 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Doba kamenná.
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
České země v době kamenné
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU

OBDOBÍ PRAVĚKU dělíme podle materiálu, z kterého pravěcí lidé vyráběli své nástroje Doba kamenná (3 500 000 - 2 200 př.n.l) Doba bronzová (2 200 – 750 př. n.l.) Doba železná (750 př.n.l. – 0 )

DOBA KAMENNÁ název vznikl podle hlavního nástroje, který pravěcí lidé používali- opracovaného kamene- PĚSTNÍHO KLÍNU Používali ho k řezání, sekání i jako zbraň.

Podle způsobu obživy lidí dělíme dobu kamennou na dva úseky: Mladší doba kamenná Období prvních zemědělců Starší doba kamenná Doba lovců a sběračů

Zápis do sešitu Pravěk Období pravěku dělíme podle materiálu, z kterého tehdejší lidé vyráběli své nástroje. Pravěk: 1. Doba kamenná- starší -mladší 2. Doba bronzová 3. Doba železná

Starší doba kamenná v této době se vyvinuli první lidé dnešního typu Člověk vzpřímený Člověk zručný Člověk rozumný Člověk dnešního typu

(archeologické naleziště Jak žili? Žili v menších tlupách. Přespávali v jeskyních a jednoduchých chatrčích. Živili se sběrem lesních plodů nebo semen a lovem zvěře. Převratným objevem byl oheň (znamenal ochranu před zimou, zvěří a usnadnil přípravu jídla). Postupně se začala z posunků vyvíjet řeč. Jeskyně Pekárna (archeologické naleziště z doby kamenné)

Lov Zpočátku převážně sbírali lesní plody a semena. Postupně začali lovit menší zvířata. S rozvojem řeči si troufli i na lov větších zvířat. K lovu používali kamenné nástroje a nástroje vyrobené z kostí ulovených zvířat.

Podnebí nebylo stálé, střídala se: období chladu (doba ledová) období tepla (doba meziledová) Každé období trvalo několik desetitisíců let. V poslední době ledové na našem území žili lovci mamutů. Archeologové objevili pozůstatky pravěké vesnice z tohoto období u obce Dolní Věstonice na jižní Moravě.

Mamut Obrovský savec vysoký až 5 metrů. video Obrovský savec vysoký až 5 metrů. Tělo měl pokryto hustou hnědou srstí. Měl chobot jako slon a obrovské zahnuté kly.

Dolní Věstonice Obec, u které byly nalezeny pozůstatky tábořiště z doby lovců mamutů. Byly objeveny: pozůstatky chýší, ohniště hroby kosti stovek mamutů šperky a sošky (Věstonická venuše)

Umění Sošky znázorňující tělo ženy, známé jako venuše. Nejznámější Věstonická venuše. Malby na zdech jeskyní

Starší doba kamenná (doba lovců a sběračů) Zápis do sešitu Starší doba kamenná (doba lovců a sběračů) Podnebí: střídala se doba ledová a doba meziledová Lidé - první lidé dnešního typu - žili v menších tlupách - přespávali v jeskyních, později v jednoduchých chýších - sbírali lesní plody a semena - lovili zvířata - jako nástroj i zbraň používali pěstní klín (pazourek) Převratný objev- oheň Umění- sošky, rytiny na kostech, malby v jeskyních Lov- zpočátku lovili jen drobnou zvěř, se vznikem řeči se odvážili i k lovu větších zvířat-mamutů

Otázky: Na která období dělíme pravěk? Co je to pěstní klín, z jakého materiálu byl vyroben, k čemu ho pravěcí lidé používali? Jak se živili lidé ve starší době kamenné? Jak tehdy lidé žili? Jaké bylo podnebí ve starší době kamenné? Jak se jmenuje vesnice, u které byly objeveny pozůstatky pravěkého sídliště? Popiš, jak vypadal mamut. Proč si pravěcí lovci v poslední době ledové troufli i na větší zvířata, dokonce na mamuta? Jak se říká soškám, které znázorňovaly tělo ženy?

Vyprávěj podle obrázků

Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart http://cs.wikipedia.org/wiki/Prav%C4%9Bk, přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Doba_kamenn%C3%A1 , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pazourek , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_vzp%C5%99%C3%ADmen%C3%BD , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_zru%C4%8Dn%C3%BD , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_rozumn%C3%BD , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Clov%C4%9Bk_neandrt%C3%A1lsk%C3%BD , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Doln%C3%AD_V%C4%9Bstonice , přístupné k 1.11.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mamut , přístupné k 1.11.2010