Biologická diverzita a Indexy biodiverzity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvantitativní a strukturální znaky
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Chování spotřebitele a formování poptávky
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Skupina ekologie populací a společenstev
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Indexy floristické podobnosti
Dědičnost kvantitativních znaků
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Regresní analýza a korelační analýza
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Odhad genetických parametrů
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Genetika populací, rodokmen
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
Barva zvuku Veronika Kučerová.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
BIODIVERZITA.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Biocenóza Společenstvo. Biocenóza - společenstvo všechno živé na určité ploše zákonité seskupení ekotop vzájemná provázanost organismů.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Lineární regresní analýza
Test dobré shody Fisherův přesný test McNemar test
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Makrozoobentos a klasifikace toků Jarkovský J. 2,3, Kubošová K. 2,3, Zahrádková S. 1, Brabec K. 1, Kokeš J. 4, Klapka R. 2,3 1) Ústav botaniky a zoologie,
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Použití molekulárních znaků v systematice
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
SEDIMENTACE ŘAS A SINIC
Úvod do ekologie.
Indikátory kvality mamografického screeningu v podmínkách senologického centra Večeřová L., Zemanová G., Vachoušek J. Centrum pro nemoci prsu, Praha 10.
Ekologie společenstev
Sociální diferenciace
Rostlinná společenstva
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Biocenóza Společenstvo.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Ekonomika životního prostředí
4. cvičení
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Multifaktorová analýza
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Ukazatele kvality Program školení.
Sociologický výzkum II.
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Statistika a výpočetní technika
Základy popisné statistiky
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Transkript prezentace:

Biologická diverzita a Indexy biodiverzity Podle: Centra biostatistiky a analýz LF a PF Masarykovy univerzity, Brno; Rejmáneka 1974; Sheldona (1959); Losos a kol., 1984

Dvě složky biodiverzity Biodiverzita ? Dvě složky biodiverzity Různorodost – počet různých organismů (kvalita) Relativní abundance – poměr výskytu organismů (kvantita) 5 Proč ?

Jedinci, populace a společenstva Základní jednotkou v ekologii je jedinec druhu

Na biodiverzitu můžeme nahlížet z různých pohledů Typy biodiverzity Na biodiverzitu můžeme nahlížet z různých pohledů Taxonomická diverzita – výskyt a četnost jedinců druhů nebo jiných taxonomických jednotek Genetická – výskyt různých kombinací alel v populacích organismů Ekologická/funkční – funkce, kterou organismy vykonávají v rámci společenstva (predátor, parazit, dekompozitor, sesilní  mobilní organismy atd.) Fyziologická/biochemická diverzita – způsoby a biochemické dráhy používané organismy k zpracování substrátu

Genetická – výskyt různých kombinací alel v populacích organismů Typy biodiverzity Genetická – výskyt různých kombinací alel v populacích organismů Studium genetické diverzity není primárně objektem studia ekologie, je však mimořádně významná pro ochranu biodiverzity (Lisický, 1993) Úbytek genetické diverzity je těžko rozpoznatelný a tím je nebezpečnější

Různorodost organismů (kvalita) Určení minimální kvalitativní jednotky odpovídá typu biodiverzity, kterou chceme postihnout Použití různých typů rozdělení organismů poskytuje různé pohledy na složení a typ jejich společenstva, proto je vhodné použít při hodnocení více možností kvalitativního přístupu V případě některých organismů lze použít pouze určité přístupy k jejich biodiverzitě (např. z důvodu nedostatku informací nebo nemožnosti některých postupů)

Kvantita organismů Kvantita organismů může být měřena různými způsoby Různé způsoby měření mají použití pro určité typy organismů nebo za určitých situací Kvantita organismů odráží obsazení prostředí organismy, které můžeme analyzovat vzhledem k parametrům a historii daného prostředí (biocenotické principy)

Definice biodiverzity Biodiverzita je odrazem pestrosti organismů V nejjednodušším významu odpovídá biodiverzita počtu druhů V složitějším významu odráží také relativní abundance taxonů, tj. strukturu společenstva (počet druhů a jejich poměrné zastoupení) Kromě druhového složení je možné popisovat diverzitu i na nižší nebo vyšší úrovni než je organismus - Příkladem nižší úrovně může být např. genetická diverzita druhu - Příkladem vyšší úrovně jsou např. ekologické skupiny organismů V celkovém důsledku ji lze definovat jako komplexní pohled (taxonomický, ekologický, genetický) na složení společenstva organismů

Problémy s biodiverzitou co znamená větší diverzitu ? 1 ? 2 Stejný počet taxonů - jiné poměrné zastoupení

Indexové hodnocení diverzity Počet druhů Dominance Počet druhů a jejich vyrovnanost Indexy

Počet druhů (indexy druhové bohatosti „D“) Mezi indexy této skupiny patří Margalefův a Menhinickův index, které váží počet druhů počtem jedinců Nevýhodou je, že není nijak postihován tvar společenstva (species abundance curve), tj. vzájemné poměry abundancí taxonů Margalefův index Menhinickův index S- počet zaznamenaných druhů N- počet jedinců všech druhů Výhoda- jednoduchý výpočet

Dominance - Simpson index (1949) indexy vycházející z dominance Tyto indexy zjišťují, zda jsou ve společenstvu přítomny silně dominantní druhy nebo je společenstvo spíše vyrovnané- hodnotí významnost druhu Index je citlivý na abundanci dominantních druhůnecitlivý na vzácné druhy Hodnoty indexů jdou opačným směrem než v případě indexů počítajících s vyrovnaností a počtem druhů (Shannon) a proto se často používá jejich odpočet od jedné nebo převrácená hodnota

Dominance - Hillův index N1 (1973) indexy vycházející z dominance Tyto indexy zjišťují, zda jsou ve společenstvu přítomny silně dominantní druhy nebo je společenstvo spíše vyrovnané- hodnotí významnost druhu Index je citlivý na abundanci dominantních druhů Hodnoty indexů jdou opačným směrem než v případě indexů počítajících s vyrovnaností a počtem druhů (Shannon) a proto se často používá jejich odpočet od jedné nebo převrácená hodnota N1= e N1= eH´ = H´- Shannonův index diverzity

Dominance - Hillův index N2 (1973) indexy vycházející z dominance c = Simpsonův index diverzity => c-1 N2= inverze Simpsova indexu

Shannon – Wienerův informační index (1948) ni - je abundance i-tého druhu, N - celkový počet jedinců s - počet druhů Shannonův-Wienerův index (Shannon – Weaverův index 1949) H2=

Shannon – Weaverův index diverzity (1948) ni - je abundance i-tého druhu, N - celkový počet jedinců s - počet druhů Shannon – Weaverův index (1949) Hmax= maximální (teoretická hodnota diverzity Hmax= log2s nebo Hmax= lns

Ovlivnění indexů diverzity

Vyrovnanost společenstva - ekvitabilita Doplňkem těchto indexů je tzv. evenness, která je počítána jako podíl indexu skutečného společenstva a teoretické maximální hodnoty pro daný počet druhů (tj. pokud by měly zcela vyrovnané abundance) – evennes vlastně vyjadřuje jak moc je reálné společenstvo vzdáleno od maximální vyrovnanosti Shaldon evenness (1969) Vyrovnanost (ekvitabilita) má hodnoty od 0 do 1

Děkuji za pozornost utahalo by to i koně...