1 Izostatická teorie Cvičení 1GEO. 2 Základním předpokladem je, že existuje určitá hladina, na které je hodnota všesměrného tlaku konstantní na celé Zemi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Zatížení obezdívek podzemních staveb
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Litosféra Kamenný obal Země.
Pevné látky a kapaliny.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Řešení lineárních rovnic s neznámou ve jmenovateli
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Mechanika tuhého tělesa
GRAVITAČNÍ POLE.
KAG/MDIM7 Tereza Řezáčová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
Plyny.
LITOSFÉRA I..
9. Hydrodynamika.
Plavání těles.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Mechanika kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _609 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Struktura a vlastnosti kapalin
Úprava výrazu na součin vytýkáním před závorku.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
Georeliéf Povrch zemské kůry
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Výpočet hmotnosti tělesa Hmotnost tělesa lze určit nejen vážením, ale také výpočtem, známe-li objem tělesa a hustotu látky, ze které těleso je. Vzorec.
Kapaliny.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
Hustota a její měření.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 1..
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

1 Izostatická teorie Cvičení 1GEO

2 Základním předpokladem je, že existuje určitá hladina, na které je hodnota všesměrného tlaku konstantní na celé Zemi. Tato izobara se nachází na hranici pevné litosféry a viskózní astenosféry. Existence této hladiny izostatického vyrovnání ovlivňuje morfologii povrchu Země (=určuje maximální výšku pohoří a má za následek kulovitý tvar zemského tělesa)

3

4 Pravda je někde mezi: ρ2 ρ2 ρ3 ρ4 ρ3 ρ1 Topografie terénu (tedy přítomnost pohoří, či naopak nížin) je dána hustotou daného segmentu litosféry

5 Ztenčení vede k výzdvihu, zesílení k poklesu (epeirogeneze, transgrese, regrese)

6

7

8 Jak to funguje? Rozdělme si litosféru na sloupce (=kvádry) o stejné podstavě Platí-li princip izostáze, pak musí všechny sloupce působit na astenosféru stejným tlakem = p 3 = p 4 = p i (protože p = F/S = tíha/plocha)

9 (protože F = m * g = hmotnost*grav. zrychlení) a zároveň m = V * ρ (objem*hustota) a zároveň V = S * h (obsah podstavy*výška) po zkrácení pak: Neboli česky – součin výšky horninového sloupce a hustoty horniny v bodě A musí být stejný jako součin výšky horninového sloupce a hustoty horniny v bodě B Přitom h 1 ≠ h 2 a ρ 1 ≠ ρ 2

10 Úplný horninový profil může být složen z následujících komponent: hVhV hShS hchc hLhL hchc ρVρV ρSρS ρcρc ρLρL ρcρc

11 Tudíž v matematickém zápisu platí pro dvě libovolná místa na Zemi rovnost: Budeme-li porovnávat dvě místa o stejné mocnosti sloupců hornin, pak lze rovnici izostáze zjednodušit na:

12 Úloha č. 1 Původní hloubka jezerní pánve byla 1,5 km. Postupem času docházelo k zanášení pánve sedimenty. Vypočtěte, jakou mocnost budou mít sedimenty v případě, že pánev zcela zaplní a zarovná s okolním terénem. ρ voda = 1,0 g*cm −3, ρ sedimenty = 2,8 g*cm −3, ρ astenosféra = 4,3 g*cm −3

13 Z rovnice izostáze je nutné vyjmout nepotřebné členy: Další matematické úkony: –Vytknout a odstranit g (gravitační zrychlení) –Od obou stran rovnice odečíst člen (h CL * ρ CL ) Ze zjednodušeného zápisu rovnice izostáze komentujícího rovnováhu mezi dvěma stejně mocnými sloupci rovněž odstraníme nepotřebné členy: –Protože h 1 = h 2, pak jednotlivé členy na pravé a levé straně rovnice libovolně odečítat a vytýkat –Tzn. od obou stran rovnice odečíst člen h CL –Vytknout neznámou h A a dosadit do upravené rovnice

14 –Roznásobit závorky –Vytknout h s = jedinou neznámou veličinu (h V, ρ V, ρ S a ρ A známe) Výsledek – hloubka pánve bude větší, protože hustota sedimentů tlačí na astenosféru větší silou nežli voda. Sedimenty, kterými byla pánev zanášena, postupně zatěžovaly dno, takže tíhou sedimentů dno pokleslo až do hloubky přibližně ………………. km.

15 Úloha č. 2 Zhruba před 6 miliony let krátkodobě vyschlo Středozemní moře a na jeho dně se usadila vrstva soli o mocnosti 1,5 km, která se tam dochovala dodnes. Dnes má Středozemní moře hloubku 3 km. Jaká byla hloubka dna vyschlého Středozemního moře? ρ voda = 1,0 g*cm −3, ρ sůl = 2,5 g*cm −3, ρ astenosféra = 4,3 g*cm −3

16 Vycházíme z upravené rovnice izostáze s těmito členy: Další matematické úkony: –Vytknout a odstranit g (gravitační zrychlení) –Od obou stran rovnice odečíst členy (h CL * ρ CL ) a (h SŮL * ρ SŮL ) –Odstranit člen (h 0 * ρ 0 ) – hustota vzduchu je zanedbatelná Sestavíme zjednodušený zápisu rovnice izostáze komentující rovnováhu mezi dvěma stejně mocnými sloupci: –Protože h 1 = h 2, pak jednotlivé členy na pravé a levé straně rovnice libovolně odečítat a vytýkat –Tzn. od obou stran rovnice odečíst člen h SŮL a h CL –Neznámou h A dosadit do upravené rovnice vzduch

17 –Roznásobit závorky –Vytknout h 0 = jedinou neznámou veličinu (h V, ρ V a ρ A známe) Výsledek – Dno vyschlého moře se nacházelo v hloubce …………….. km. Vyschnutím Středozemního moře došlo k odlehčení dna, které tlačilo na astenosféru menší silou nežli voda a došlo k výzdvihu přibližně o …………….. km. POZOR!!! při výpočtech je potřeba vztáhnout všechny veličiny, kde se objevují jednotky délky na takový tvar, aby se ve výpočtu používaly vždy pouze metry (tzn. hustoty převést na kg.m -3, výšky na m)