Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Advertisements

TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Referenční hodnoty variability srdeční frekvence u dětí
Lean Six Sigma MÚ Kopřivnice.
* Procenta Úvod Matematika – 7. ročník *
Co je to úspěch ? Jednoduše vysvětleno.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Jak inteligentní je pračka – fuzzy logika
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
C) Fuzzy logika Mlhavý úvod do Fuzzy logiky Fuzzy [fazi] = mlhavý, nejasný, neostrý, rozplizlý… 1965 – Lofti Asker Zadeh Iránský elektrotechnik, působící.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Algoritmizace 9. Ročník.
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DESÍTEK DO 100
Pojistné systémy 4. hodina.
VY_32_INOVACE_07/3/17_Aplikační úlohy
Minimalizace logických funkcí - pomocí Booleovy algebry
Úpravy algebraických výrazů
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Slovní úloha o společné práci
BOX - PLOT OA a VOŠ Příbram.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Únorové počítání.
Umělá Inteligence II. Umělá inteligence je vědní disciplína věnující se tvorbě počítačových programů řešících složité úlohy s takovými výsledky, které.
Procvičování vzorce.
Pojistné systémy 7. cvičení. Opakování Urči JNP, které musí zaplatit 45letý klient, chce-li si zajistit roční důchod Kč vyplácený na konci roku,
FUZZY logika - příklad Zadání: Proměnné: Fuzzifikace:
PROCENTA, ÚROKY 7. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_75.
Zuzana Ondrášová.
Novohradské statistické dny Poznámky k problematice určování počtu shluků Hana Řezanková Vysoká škola ekonomická v Praze.
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Úvod do algoritmizace Obsah: Algoritmus, algoritmizace
Fuzzy logika.
Slovní úlohy s celými čísly. Zapiš ve tvaru číselného výrazu a pak vypočítej jeho hodnotu. a) Od čísla 0 odečtete čtyřnásobek čísla (-12). b) Od čísla.
Radomir Tarabič, Egor Ivkin
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Přednost početních operací
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Výroková logika.
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Dominik Šutera ME4B. NOR NAND je způsob grafického vyjádření příslušnosti prvků do množiny a vztahů mezi množinami.
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Řešení každé slovní úlohy se skládá z několika částí.
Kombinační logické funkce
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Výroková logika.
Sestavení kombinační logické funkce
ZÁKLADNÍ LOGICKÉ FUNKCE
Optimalizace účinnosti elektrického pohonu s AM pomocí fuzzy logiky
Kombinační logické funkce
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)NP-úplné problémyGRA, LS 2012/13, Lekce 13 1 / 14 NP-ÚPLNÉ.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Kombinační logické funkce
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 2.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.
Mocniny Druhá mocnina.
Mocniny Druhá mocnina.
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Mlhavý úvod do Fuzzy logiky
Transkript prezentace:

Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak může zvládnout totéž fuzzy odstraňuje problémy s ostrou hranicí proměnné fuzzy vede k přirozenějšímu „vnímání“ světa strojem Fuzzifikace znamená převod do fuzzy logiky Fuzzifikace: ffuzzifikace úlohy (problému) ffuzzifikace řešení (řízení)

Fuzzifikace úlohy - převod sledované proměnné do fuzzy proměnné, tedy přiřazení hodnoty v mezích 0 až 1 (viz.příklad se stromem) teplota [°C] Příklad: je voda horká?  stanovíme příslušnost a F k množině „horká voda“ 60 t = 10°C => a F = 0 => určitě ne t = 20°C => a F = 0,25 => spíše ne t = 30°C => a F = 0,5 => snad t = 40°C => a F = 0,75 => spíše ano t = 50°C => a F = 1 => určitě ano aFaF

teplota [°C] aFaF Jiné možnosti přiřazení

Fuzzifikace řešení ppřevod logické funkce (řešení) na fuzzy-logickou funkci kk základním logickým funkcím existují jejich fuzzy-ekvivalenty ffuzzy-logická funkce musí při dosazení krajních hodnot (0 nebo 1) dát stejný výsledek, jako původní logická funkce

2) fuzzy součin: ANF zápis: y F = ANF(a F,b F ) možný výpočet: y F = a F · b F 3) fuzzy součet: ORF zápis: y F = ORF(a F,b F ) možný výpočet: y F = a F + b F - (a F · b F ) 1) fuzzy negace: NOF zápis: y F = NOF(a F ) možný výpočet: y F = 1 - a F