Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové státy na mapě Evropy Vznik velmocí a vznik paktů
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Bitvy první světové války
Zápas o Afriku Dobytí černého kontinentu v éře kolonialismu
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království.
Od sjednocení Německa k první světové válce
Evropa a svět v 2.pol.19.století
SLOVINSKO.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Vývoj politické mapy světa
Politické rozdělení a koloniální minulost
Evropský kolonialismus
Kolonialismus a imperialismus
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
REGION ZÁPADNÍ EVROPA.
Cesta k 1. světové válce 1. část
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Kolonialismus.
Počátky britského impéria
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ASIE.
Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Búrská válka Petr Machala.
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
DEKOLONIZACE.
GLÓBUS.
Afrika – poloha, rozloha
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Afrika 8.K Lucie Řežábková 2015.
Vznik USA.
Jazyky.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
STUPEŇ ROZVOJE STÁTŮ SVĚTA
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
MIGRACE.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Kolonialismus a koloniální říše v 19. stol.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Název projektu: Moderní škola
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Kolonialismus 19. století
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Kolonialismus.
První světová válka 8. třída.
První světová válka 8. třída.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Základní škola Čelákovice
Britské impérium.
Kolonialismus.
Kolonialismus.
Transkript prezentace:

Kolonizace v 19. a počátku 20. Století. Jan Mádle F2.

Kolonializmus Kolonializmus byl výsledkem ekonomické a technické převahy Evropy nad ostatním světem a boj o koloniální přerozdělení se stal jedním ze zdrojů první světové války. Mezi léty 1880-1914 zachvátila evropské mocnosti a také USA,Japonsko a Rusko vlna výbojů do Afriky,Asie a Oceánie

Britský kolonializmus V druhé polovině 19. století patřila Británie mezi největší impérium* patřila jí čtvrtina lidské populace a pětina zemského povrchu. Za nejdůležitější Britskou državu byla považována Indie(dnes: Indie, Pákistán a Bangladéž) Indie byla v roce 1876 přeměněna na samosprávné císařství. Námořní přístup k Indii byl střežen od Gibraltaru přes Kypr, Suezský průplav** po Aden a Perský záliv. *-Velká říše **- otevřen na konci 60. Let 19. století

Britské impérium Součást britského impéria tvořily tehdy také samosprávné bílé kolonie(takzvané dominia) Patřili mezi ně: Austrálie, Nový Zéland, Kanada a později i Jihoafrická unie Británie soupeřila o Afghánistán(vstupní bránu do Střední Asie) s ruském. V roce 1880 území získali Britové a země se stala britským protektorátem. Persie , kde byla objevena nafta byla rozdělena na sféru britského vlivu s naftovými poli a na sféru vlivu ruského.

Búrská válka Největší zájem projevila Británie o zlato a diamantová ložiska nedaleko Johannesburgu v jižní Africe, tyto kraje ale již kromě domorodců obývali holandští osadníci,kteří zde zřídili republiky. Spory mezi anglickými přistěhovalci a holandskými usedlíky(Búry) daly Británii záminku k ozbrojenému zásahu. Třetí krvavá britsko-búrská válka, v níž z počátku Bůrové vítězili, skončila v roce 1902 zánikem Búrských republik a rozšířením Britského impéria.

Britské impérium v roce 1987

Kolonie ostatních evropských států Francie Její zájem s při kolonializmu soustředil především na Indočínu v jihovýchodní Asii a na obrovská území saharské Afriky(Alžír, Tunis, Markoko,Francouzská západní Afrika), subraharské Afriky a řeky Kongo(francouzská rovníková Afrika, Senegal) Německo Získalo území v jihozápadní Africe a , posléze obsadilo území Toga a Kamerunu v Guinejském zálivu a velká území na východním pobřeží Afriky. Dále si zakoupilo malé ostrovy v Tichomoří a pronajalo si území na pobřeží Číny. Itálie Získala první kolonii v roce 1885, když obsadila přístav Masava při rudém moři a část somálského pobřeží. Další průnik do Habeše(dnešní Etiopie) skončil v roce 1896 porážkou italských kolonizátorů habešským císařem Menelikem.

Kolonie ostatních evropských států. Belgie: patřilo jí Belgické Kongo v rovníkové Africe. Holandsko: Holandskou kolonii byla dnešní Indonésie.

Celkové rozdělení světa