Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Trestní právo Trestní zákon
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Moc soudní Pavel Šuranský.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Obecně Lucia Madleňáková
Teorie práva Základy práva
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Subjekty trestního řízení
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Trestní právo Prezentace.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
§ Soudní řízení § § § §.
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G Stručný obsahsamostatná a společná reflexe znalostí žáků z oblasti trestního práva Způsob využitíkontrolní otázky k celé problematice t. p. – žáci si je nejprve sami zpracují, poté pro společnou kontrolu jsou připraveny správné odpovědi AutorMgr. Přemysl Šil KódVY_32_INOVACE_20_ZSIL20

12. Závěrečné opakování Závěrečné opakování: Zpracujte odpovědi samostatně, společně prověříme Vaše znalosti při následné kontrole.

12. Závěrečné opakování 1. Čím se zabývá trestní právo? – Uveďte právní normy. 2. Rozdělte trestní právo a pro jeho části uveďte právní prameny. 3. Jaký je rozdíl mezi přestupkem a trestným činem? 4. Vyjmenujte skupiny trestných činů podle charakteru chráněného společenského zájmu. 5. Jaké okolnosti způsobují beztrestnost spáchaného činu? 6. Uveďte druhy trestů v České republice.

12. Závěrečné opakování 7. Kdo tvoří orgány činné v trestním řízení a jaké činnosti tyto orgány vykonávají? 8. Popište další možnosti použitelné, pokud některá strana při soudním řízení nesouhlasí s vyneseným rozsudkem. 9. Vyjmenujte všechny právnické profese včetně stručné charakteristiky jejich činnosti.

12. Závěrečné opakování 1.Čím se zabývá trestní právo? – Uveďte právní normy.

12. Závěrečné opakování 1.Čím se zabývá trestní právo? – Uveďte právní normy. Úkolem trestního práva je ochrana důležitých individuálních a společenských zájmů fyzických osob, právnických osob a státu.

12. Závěrečné opakování 2. Rozdělte trestní právo a pro jeho části uveďte právní prameny.

12. Závěrečné opakování 2. Rozdělte trestní právo a pro jeho části uveďte právní prameny. Trestní právo hmotné (materiální), pramen: trestní zákoník Trestní právo procesní (formální), pramen: trestní řád

12. Závěrečné opakování 3. Jaký je rozdíl mezi přestupkem a trestným činem?

12. Závěrečné opakování 3. Jaký je rozdíl mezi přestupkem a trestným činem? Trestný čin je protiprávní čin, který trestní zákoník označuje za trestný a jehož znaky jsou uvedeny ve zvláštní části trestního zákoníku. Přestupek je provinění méně závažné než trestný čin, není řešen před soudem.

12. Závěrečné opakování 4. Vyjmenujte skupiny trestných činů podle charakteru chráněného společenského zájmu.

12. Závěrečné opakování 4. Vyjmenujte skupiny trestných činů podle charakteru chráněného společenského zájmu. 1. Trestné činy proti životu a zdraví 2. Trestné činy proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství 3. Trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti 4. Trestné činy proti rodině a dětem 5. Trestné činy proti majetku 6. Trestné činy hospodářské 7. Trestné činy obecně nebezpečné 8. Trestné činy proti životnímu prostředí 9. Trestné činy proti České republice, cizímu státu a mezinárodní organizaci 10. Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných 11. Trestné činy proti branné povinnosti 12. Trestné činy vojenské 13. Trestné činy proti lidskosti, proti míru a válečné trestné činy

12. Závěrečné opakování 5. Jaké okolnosti způsobují beztrestnost spáchaného činu?

12. Závěrečné opakování 5. Jaké okolnosti způsobují beztrestnost spáchaného činu? krajní nouze nutná obrana svolení poškozeného přípustné riziko oprávněné použití zbraně

12. Závěrečné opakování 6. Uveďte druhy trestů v České republice.

12. Závěrečné opakování 6. Uveďte druhy trestů v České republice. Trest odnětí svobody Domácí vězení Obecně prospěšné práce Propadnutí majetku Peněžitý trest Propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty Zákaz činnosti Zákaz pobytu Zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce Ztráta čestných titulů, vyznamenání a vojenské hodnosti Vyhoštění

12. Závěrečné opakování 7. Kdo tvoří orgány činné v trestním řízení a jaké činnosti tyto orgány vykonávají?

12. Závěrečné opakování 7. Kdo tvoří orgány činné v trestním řízení a jaké činnosti tyto orgány vykonávají? Orgány činné v trestním řízení jsou: Policie ČR: zajistí stopy, zadrží podezřelého, sdělí obvinění státní zástupce: navrhuje vazbu, vypracuje a sdělí obžalobu soud: rozhoduje o vazbě, posuzuje vinu a nevinu, určuje druh a výši trestu

12. Závěrečné opakování 8. Popište další možnosti použitelné, pokud některá strana při soudním řízení nesouhlasí s vyneseným rozsudkem.

12. Závěrečné opakování 8. Popište další možnosti použitelné, pokud některá strana při soudním řízení nesouhlasí s vyneseným rozsudkem. Opravné prostředky: 1. odvolání: ke krajskému soudu (resp. vrchnímu soudu) 2. dovolání: k vrchnímu soudu (resp. nejvyššímu soudu) Mimořádné opravné prostředky: 1. stížnost ministru spravedlnosti pro porušení zákona, 2. podnět Ústavnímu soudu ČR pro porušení ústavnosti

12. Závěrečné opakování 9. Vyjmenujte všechny právnické profese včetně stručné charakteristiky jejich činnosti.

12. Závěrečné opakování 9. Vyjmenujte všechny právnické profese včetně stručné charakteristiky jejich činnosti. soudce (rozhoduje o vině a nevině, druhu a výši trestu) státní zástupce (žalobce u soudu v soudním trestním řízení) advokát (poskytuje právní pomoc, zastupuje před soudem) notář (ověřuje a bere do úschovy listiny)