Oběh Země kolem Slunce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
důsledky v krajinné sféře
Pohyby Země a jejich důsledky
VY_52_INOVACE_Z.6.06-pohyby Země-prezentace
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Jak se neztratit na moři?
PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY Maturitní otázka č /2008.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Den, noc, roční období Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.13
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Geografie jako věda a její využití
Vítek Urban prosinec 2004 prima
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Pohyby Země Název školy
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Tvar a velikost Země Tvar Země - velice složitý, matematicky těžko definovatelné těleso. Velmi zjednodušeně: Země je koule na pólech zploštělá. - Geoid:
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Planeta Země.
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Počasí během roku a podnebí
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
POHYBY ZEMĚ.
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
Sluneční soustava 5. ročník
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Sluneční soustava.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Planeta Země Pohyby Země a jejich důsledky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Roční období a změny v přírodě. Střídání ročních období Během roku se u nás vystřídají 4 roční období: Jaro Léto Podzi m Zima.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Šablona VY_52_INOVACE_Z
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Prezentace – výklad učiva
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
POHYBY ZEMĚ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Oběh Země kolem Slunce

Oběh Země Trvá 365 dní 5 hodin 49 minut – za tuto dobu urazí Země 1mld km Vzdálenost Země- Slunce = 150 mil km autem ujeto za 200let Osa Země je skloněná vůči rovině, ve které obíhá kolem Slunce Nakresli obrázek oběhu Země kolem Slunce podle atlasu. Nakresli a vyplň tabulku.

SP: Doplň tabulku s pomocí atlasu str. 10 a učebnice den datum Délka dne v našich zem.šířkách Délka noci v našich zem.šířkách Slunce v poledne svítí na jarní rovnodennost letní slunovrat podzimní zimní

Řešení: den datum Slunce v poledne svítí na Délka dne v našich zem.šířkách Délka noci v našich zem.šířkách Slunce v poledne svítí na jarní rovnodennost 20. – 21. 3. 12 h rovník letní slunovrat 21. – 22. 6. 16 h 8 h obratník Raka podzimní 23.9. zimní 21. – 22. 12. obratník Kozoroha

Střídání ročních období Během roku se u nás vystřídají 4 roční období - jaro, léto, podzim a zima. Proč tomu tak je? Tyto změny jsou způsobeny sklonem zemské osy a oběhem Země okolo Slunce. jistě jste si všimli, že osa, kolem níž se otáčí glóbus, není kolmá k podstavci. Je nakloněná (o 23 a půl stupně vzhledem k podstavci). Stejně nakloněná je i pomyslná osa Země. Při pohybu kolem Slunce se sklon ani směr osy nemění. Směr zemské osy neustále míří k hvězdě ze souhvězdí Malého vozu - k Polárce (podle ní lze v noci určit sever).

Jarní rovnodennost na severní polokouli začíná jaro na severním pólu začíná polární den. na jižní polokouli začíná podzim na jižním pólu začíná polární noc. u nás vychází Slunce v 6 hodin přesně na východě a zapadá v 18 hodin na západě.

Letní slunovrat na severní polokouli je nejdelší den na severním polárním kruhu (66,5°s.š.) nezapadne Slunce vůbec na severním pólu je již od 21.3. polární den. na jižním polárním kruhu (66,5°j.š.) vůbec nevyjde u nás vychází Slunce před 4. hodinou na severovýchodě a zapadá ve 20 hodin na severozápadě. Je nejdelší den a nejkratší noc. Slunce je v poledne nejvýše z celého roku.

Podzimní rovnodennost na severní polokouli začíná podzim. na severním pólu začíná polární noc. na jižní polokouli začíná jaro, na jižním pólu začíná polární den. u nás vychází Slunce v 6 hodin přesně na východě a zapadá v 18 hodin na západě.

Zimní slunovrat Na severní polokouli začíná zima. na severní polokouli je nejkratší den na severním polárním kruhu (66,5° .š.) nevyjde vůbec Slunce na severním pólu je již od 23.9. polární noc. u nás vychází Slunce okolo 8. hodiny na jihovýchodě a zapadá okolo 16. hodiny na jihozápadě. Je nejkratší den a nejdelší noc. Slunce je v poledne nejníže z celého roku.

Je-li Země nejblíže k Slunci, je na S polokouli zima Upozornění na velmi rozšířený omyl lidí, kteří neznají příčinu střídání ročních období Protože se Země pohybuje okolo Slunce po elipse, kdy v nejbližším místě se k Slunci přiblíží na 147 000 000 km a v nejvzdálenějším se vzdálí na 152 000 000 km, myslí si někteří lidé, že je-li Země nejblíže, je léto, je-li nejdále, je zima. Toto je ale velký omyl! Je-li Země nejblíže k Slunci, je na severní polokouli zima a je-li nejdále je na severní polokouli léto. Vliv vzdálenosti Země od Slunce a naklonění zemské osy se tedy na severní polokouli od sebe odečítá (je-li Země nejdále je na severní polokouli léto a je-li nejblíže je zima) a na jižní polokouli se sčítá (je-li Země nejdále je na jižní polokouli zima a je-li nejblíže je léto). Z toho vyplývá, že na jižní polokouli jsou léta o trochu teplejší a zimy chladnější než na severní polokouli.

http://www.e-learn.cz/demonstrace/multimedia/earth.htm www.zsdobrichovice.cz