Program Programátorský model procesoru Instrukční soubor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Rozdělení registrů.
Zásobník (LiFo) Fronta (FiFo)
Instrukce procesoru pro skoky v programu (JMP, JZ, JNZ, JC, JNC)
Instrukce procesoru pro přesun (MOV) mov X, Y Instrukce kopíruje osmibitová data ze zdroje Y do cíle X mov A, R n mov A, DPH mov A, DPL mov A, SPH mov.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Tato prezentace byla vytvořena
Základy mikroprocesorové techniky
TEP Instrukční soubor č.9.
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
TEP Způsoby adresace č.6. Způsoby adresace Téma Způsoby adresace TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
TEP Paměť ATmega č.3. Paměť ATmega Téma Paměť ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
AVR Assembler Symboly Návěští
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
TEP Charakteristika ATmega č.2. Charakteristika ATmega Téma Charakteristika ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Výrok „Počítač je pouze tak inteligentní jako jeho uživatel.“ (Radek Lochman, dnes)
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Rozdělení registrů.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Datové typy a struktury
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
Adresy a adresování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal.
Von Neumannovo schéma.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Tato prezentace byla vytvořena
Jaroslav Krahula.  OSC - ? ROM - ? RAM - ? Č/Č - ? CPU - ? ŘS - ? SP - ? LPT -?
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
1. ELEKTRICKÝ SIGNÁL VSTUPUJE DO uPROCESORU 2.VYMAŽE DATA KTERÁ ZŮSTALA V REGISTRECH VNITŘNÍ PAMĚTI 3. NASTAVÍ REGISTR CPU – ČÍTAČ INSTRUKCÍ NA F000 ADRESA.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Instrukce procesoru.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Základy programování mikropočítačů První program v jazyce symbolických adres.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Interkomunikační adresní systém.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Petr Fodor.
Jednočipové počítače – instrukční sada
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mikropočítač Soubor instrukcí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
jednočipových počítačů I
Bloková schéma procesora
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

Program Programátorský model procesoru Instrukční soubor Algoritmizace jednoduchých úloh

Programátorský model procesoru Paměť 0000H Vstupy Procesor PSW C … 8 ACC Řadič R0 8 8 R1 ALU 16 8 R7 DPTR DPH DPL 8 SP SPH SPL PC FFFFH Výstupy

Malý reálný mikropočítač Více informací např. na www.atmel.com AT89C2051 - + 4.5V

Instrukce procesoru Elementy programu Uloženy v paměti programu počítače Paměť pro Programu buď je nebo není totožná s pamětí pro Data Dělení podle velikosti oblasti paměti, kterou instrukce zabírá: jednobytové, dvoubajtové, tříbajtové, … Prvním bytem instrukce je vždy operační kód Vícebytové instrukce mají v dalších bytech upřesněny své operandy Operandy instrukcí mohou být zcela určeny operačním kódem, i jednobytové instrukce tedy mohou mít své operandy. Počet bytů pro operandy je vždy dán operačním kódem

Vykonávání instrukcí, programu Vykonání každé instrukce trvá určitou dobu. Délka této doby je obecně závislá na složitosti instrukce. Některé instrukce mají i několik různých dob provádění (podle podmínek, za kterých jsou vykonávány). U reálných procesorů je doba vykonávání instrukcí v řádech ns až s. Dále budeme pro jednoduchost předpokládat fiktivní procesor, s jednotnou dobou vykonávání každé instrukce – 1 s. Instrukce jsou vykonávány po sobě, v pořadí, v jakém jsou zapsány v programu. Jen po některých instrukcích může být vykonávána jiná instrukce než je ta, která je v programu bezprostředně následující. Procesor vždy vykonává nějakou instrukci. Zapnutý procesor nezná jinou činnost než vykonávat instrukce. Po zapnutí procesor přečte z dohodnuté adresy, obvykle 0000H, jeden byte a interpretuje ho jako operační kód své první instrukce, provede ji a pokračuje dále.

Zápis instrukce se skládá ze jména instrukce a ze seznamu operandů. mov A, R1 Druhý operand Kolika bytová je uvedená instrukce, když má dva operandy? Jméno instrukce Může některá instrukce, která má jako operand konstantu, být jednobytová? První operand Operandem instrukce může být : A co když tam má přímou adresu? vyjmenovaný registr procesoru konstanta místo v paměti určené přímou adresou místo v paměti určené nepřímou adresou mov A, R1 mov A, #123 mov A, 100 mov A, @DPTR Číselné hodnoty v zápisu instrukcí lze rovnocenně uvádět v dekadické (D) nebo hexadecimální (H) nebo binární (B) soustavě. Zápis hodnoty číselné začíná číslicí 0-9 a může končit určením soustavy. Implicitní je dekadická soustava.

Instrukce procesoru pro přesun (MOV) mov X, Y Instrukce kopíruje osmibitová data ze zdroje Y do cíle X mov A, Rn mov A, DPH mov A, DPL mov A, SPH mov A, SPL mov Rn, A mov DPH, A mov DPL, A mov SPH, A mov SPL, A mov A, #Data8 mov Rn, #Data8 mov DPTR, #Data16 mov SP, #Data16 mov A, Adresa8 mov A, @Rn mov @Rn, A mov A, @DPTR mov @DPTR, A mov Adresa8, A Př.: Vyměnit obsahy registrů R0 a R1 mov A, R0 mov R2, A mov A, R1 mov R0, A mov A, R2 mov R1, A Př.: Do paměti, na adresu AAh vložit hodnotu 123 mov A, #123 mov 0AAH, A Př.: Do paměti, na adresu AAAAh vložit hodnotu 123 mov A, #123 mov DPTR, #0AAAAH mov @DPTR, A Jako vedlejší efekt program také změní obsah registru Acc. Jako vedlejší efekt program také změní obsahy registrů Acc a DPTR. Jako vedlejší efekt program také změní obsahy registrů R2 a Acc.

Instrukce procesoru pro vstup a výstup (IN, OUT) Instrukce zkopíruje osmibitová data z adresou vybraného vstupního portu do akumulátoru Acc. in A, Adresa8 Instrukce zkopíruje osmibitová data z akumulátoru Acc na adresou vybraný výstupní port. out Adresa8, A Vstupní porty nemají vlastnost registru. Jejich obsah je v každém okamžiku dán děním mimo počítač. Instrukce „in“ jednorázově, jen v momentu svého vykonávání, zkopíruje obsah portu do akumulátoru Acc Výstupní porty mají vlastnost registru. Jejich obsah je dán posledním provedením instrukce „out“.