Domácí násilí „Domácí násilí je nejrozšířenější, nejvíce podceňované, nejméně kontrolovatelné.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
ohroženým domácím násilím
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Domácí násilí.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Seminář Trauma.
Sociální patologie SCPT SCPA
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Číslo v digitálním archivu školy
Sociální práce s rodinou 4
Krizová pomoc.
Sociální práce s rodinou 12
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Domácí násilí „Domácí násilí je nejrozšířenější, nejvíce podceňované, nejméně kontrolovatelné.“

Znaky domácího násilí (jak ho lze poznat?) 1. opakovanost a dlouhodobost násilí 2. eskalalce násilí 3. násilí mezi blízkými osobami (jasné role) 4. Skrytost - místem násilí je privát (dům, auto, chata…), místo je stranou společenské kontroly DN = přítomny jsou všechny znaky !

Strategie přežití: přizpůsobit se Sociální izolace Ztráta sebedůvěry LIDSKÁ ZDRAVÍ ŽIVOT DŮSTOJNOST Strategie přežití: přizpůsobit se

Formy domácího násilí Psychické (ponižování, urážení, obviňování, zákazy, zastrašování, hrubé chování až vyhrožování, vydírání, ničení věcí oběti, terorizování ) Fyzické (facky, bití rukama nebo předměty, kopání, škrcení, svazování, ohrožování bodnou nebo palnou zbraní, odepírání spánku a jídla až po útok na život) Ekonomické (finanční závislost) Emocionální (soustavná kontrola - co dělá, s kým se stýká, kam chodí, zesměšňování, citové vydírání, výhružky odebráním dětí, vyhozením z bytu) Sociální (zákazy kontaktů s rodinou a s přáteli, cílem je sociálně oběť izolovat, využívání dětí nebo jiných osob jako prostředku nátlaku na oběť) Sexuální k o m b i n o v a n é

Jak pochopit chování oběti Ohrožená osoba si po čase zvykne jde o obranu a syndrom naučené bezmoci Je paralizovaná strachem Přebírá názory násilné osoby Je zneschopněná – plíživý nárůst násilí Blízké vztahy a mýty ohroženou osobu matou

Cyklus prožívání osob ohrožených při řešení domácího násilí Strach - Stud - Vinna

Kdo je oběť? Jakýkoliv člen domácnosti. Ženy jsou častěji obětí fyzického násilí. Muži prožívají větší stud a situaci bagatelizují. Svědek DN je rovněž obětí.

Východiska spolupráce mezi IC a výchovnými poradci/pedagogy Intervenční centrum pracuje vždy s dospělou osobou ohroženou Děti mají na starosti pracovníci OSPOD Jedna z možných cest k řešení situace domácího násilí vede přes děti - motivace pro řešení domácího násilí

Co může napovědět, že dítě řeší problém domácího násilí?

Nespecifické symptomy I. Potíže udržet pozornost ve třídě, koncentraci na práci a učení se novým informacím, zhoršená krátkodobá paměť Smutek, stažení se, pokles přirozené zvídavosti Zvýšená aktivita, výbušnost, podrážděnost (u dětí, které byly před tím zamlklé) Úzkost a strach Nízké sebevědomí, nedostatek sebedůvěry, nejistota Zvýšené napětí, lekavost Poruchy příjmu potravy Záškoláctví

Nespecifické symptomy II. Bolesti břicha , bolesti hlavy, zimomřivost, únava, ospalost Zhoršení prospěchu, výkyvy ve výkonnosti Útěky z domova Sebevražedné myšlenky nebo pokusy Obviňování se za násilí, ke kterému doma dochází Agresivita vůči vrstevníkům Regrese Opoždění psychomotorického nebo psychického vývoje Přehnané reakce na neúspěch, snaha po dokonalosti

Specifické symptomy fyzického násilí Modřiny, oděrky, zlomeniny  a jiná poranění Neadekvátní vysvětlení nebo vyhýbání se vysvětlení vzniku poranění Zakrývání zranění či modřin oblečením (např. dlouhé rukávy, kaloty či sukně i v horkém počasí) Vyhýbání se hodinám tělesné výchovy nebo převlíkání se společně s jinými dětmi Strach z fyzického kontaktu Strach z odhalení a z toho, že by mohl být pachatel kontaktován

Co může dělat učitel, pokud má podezření na domácí násilí?

komunikovat s osobou ohroženou domácím násilím a přimět jí situaci v zájmu dítěte řešit – například odkázáním na Intervenční centrum pokud odmítá rodič komunikovat, má  škola v případě podezření na trestný čin povinnost dát podnět policii, informovat OSPOD pokud se později trestný čin neprokáže, nemůže být pracovník školy odsouzen za pomluvu. Navíc  OSPOD musí zachovat mlčenlivost o oznamovateli.

Vliv domácího násilí na děti Přebírání odpovědnosti za týrání. Přebírání role rodiče (především odpovědnosti za domácí situaci a řešení rodinných problémů). Stálá úzkost, že dojde k dalšímu násilí,  a stresem vyvolané poruchy. Vina, že nejsem schopen/schopna násilí zastavit. Vina, že mám ráda trýznitele. Strach z opuštění. Sociální izolace a potíže se vztahy s vrstevníky i dospělými. Nízká sebeúcta. Řešení problémů agresí (verbální, fyzickou,k vrstevníkům, dospělým, zvířatům). Nepřebírání zodpovědnosti a svalování viny na druhé (tak jak mají odpozorovaný model od násilného rodiče).

Nabídka služeb Intervenčního centra Psychická podpora - krizová intervence… Sestavení bezpečnostního plánu Orientace v systému sociálních služeb Zprostředkování dalších návazných služeb (lékař, psycholog, psychiatr, právník, azylové ubytování, rodinná a manželská poradna…) Právní poradenství spojené s řešením domácího násilí (sepsání návrhu na předběžné opatření, rozvodu, návrh na rozdělení společného jmění manželů…) Doprovod a zprostředkování komunikace s úřady (Policií ČR, OSPOD….)

Intervenční centrum se zaměřuje: Intervenční centrum je odborné pracoviště, které nabízí bezplatnou pomoc osobám ohroženým násilným chováním ze strany těch, kteří s nimi bydlí ve společné domácnosti Intervenční centrum má za úkol koordinovat pomoc osobám ohroženým domácím násilím (tzn. usnadňovat komunikaci mezi subjekty, které se podílejí na řešení problematiky domácího násilí).

Citát k zamyšlení „Dobré vlastnosti neodstraňují zlé, tak jako cukr s jedem nezmění nic na smrtonosném účinku jedu.“ ARABSKÉ PŘÍSLOVÍ

Děkuji za pozornost