Člověk a příroda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Endogenní (vnitřní) pochody
Základy meteorologie.
Extrémní fenomény počasí
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Registrační číslo projektu:
Tsunami Josef Matouš.
Kontinenty v pohybu.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Hladomor VY_32_INOVACE_ 06 Hladomor.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Schéma vzniku a průběhu
Přírodní katastrofy.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
ZEMĚTŘESENÍ.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Chvění a otřesy zemské kůry
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Krausová, Ničová, Jirotková
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
... aneb Proč se země chvěje
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
TSUNAMI.
Využití energie přílivu
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
3) Atmosférické poruchy, sesuvy půdy
VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Planeta Země jako součást
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
Tornáda.
Atmosféra Vzdušný obal Země.
Atmosféra Země a její složení
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
Zemětřesení.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Schéma vzniku a průběhu
TORNÁDO Jméno: Solovský Marek Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Nejčastější přírodní katastrofy
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
FVE.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Ochrana člověka za mimořádných událostí
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
Transkript prezentace:

člověk a příroda

Tornádo Tornádo je silně rotující vír (se zhruba vertikální osou), vyskytující se pod spodní základnou bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Má podobu nálevky, chobotu,. Rychlost větru v tornádu se pohybuje od 50 do 100 m.s-1 i více, přičemž jeho velikost se pohybuje ve stovkách metrů v průměru.

Zemětřesení Zemětřesení způsobuje pohyb litosférických desek.Slabá zemětřesení, která člověk buď vůbec nepocítí, nebo která se projeví na nestabilních předmětech v domácnosti (skleničky na policích, lustr, hodiny na stole), jsou velmi častá i v seismicky klidnějších oblastech – např. seismické roje v západních čechách mohou vést až k lehkému popraskání zdí, na Ostravsku dochází často k slabým otřesům v souvislosti s dulní činností.

povodeň-2002 Povodeň v Čechách z roku 2002 je jedna z největších událostí svého druhu v historii České republiky. Spolu s povodněmi na Moravě v roce 1997 patří k nejtěžším přírodním katastrofám moderní české historie. Byla to největší povodeň od ničivé Velké povodně v roce 1845. Proti ní byl průtok Vltavy Prahou v roce 2002 ještě o přibližně 20 % větší.

Orkán Orkán je nejvyšší, dvanáctý stupeň Beaufortovy stupnice, která vítr ohodnocuje na základě jeho projevů a způsobených škod. Kromě toho se vítr hodnotí dle jeho směru (udáváno odkud vítr vane), průměrné rychlosti (za období alespoň 10 minut) a nárazu, což je krátkodobé zvýšení rychlosti větru (po dobu 1 až 20 s). Rychlost větru se vyjadřuje v m/s nebo v km/h (1 m/s = 3,6 km/h) a měří se ve výšce 10 m nad zemí. Průměrná rychlost větru při zemském povrchu dosahuje 2 až 6 m/s, krátkodobě však může dosáhnout výrazně vyšších hodnot. Udává se že rychlost větru v tornádech dosahuje až kolem 100 m/s. Vítr také bývá zesilován díky modelaci reliéfu - proto vítr většinou zesiluje na horách a zejména na hřebenech

Hladomor Hladomor je označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění. Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám.