1Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Konference Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Úvod do problematiky 30. března 2009, Praha Lenka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Technologické platformy a dopravní výzkum
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
12. února 2009, ČVUT Charakteristika uznatelných nákladů projektu 7. RP Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Ing. Jan Škoda Biotechnologický ústav AV ČR, v. v. i. Vzdělávací program pro THS.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Naklady a jejich členění
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Asociace pro evropské fondy, z.s. Evropské fondy 2014 – 2020 Příležitosti a výzvy Miloš Blaškovan.
172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Full cost v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace Ing. Jan Vitula ředitel sekce řízení OP VaVpI, MŠMT konference Budoucnost „full cost modelu“
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Pracovní setkání 28. června 2007
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2016 RNDr. Alexander Černý
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Komunitární program PROGRESS
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Transkript prezentace:

1Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Konference Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Úvod do problematiky 30. března 2009, Praha Lenka Lepičová NCP pro finanční a právní záležitosti 7.RP, TC AV ČR

2Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR „Full cost“ model (1)  Ekonomika založená na znalostech – důraz nejen na kvantitu ale také na kvalitu financování a efektivnost vynakládání finančních prostředků do VaV.  Pouze instituce, které znají své skutečné náklady a aplikují metodiky full cost, mohou zhodnotit, zda fungují na bázi finanční udržitelnosti.  Nové pro univerzity a veřejné výzkumné instituce  Full cost model (FC) = vykazování skutečných přímých i nepřímých nákladů projektu metodika přiřazování (rozpočítávání, alokace) režijních (nepřímých) nákladů instituce na projekt VaV, respektive tzv. kalkulační jednici full costing, real/actual indirect cost method

3Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR „Full cost“ model (2)  Nepřímé náklady (indirect cost) = náklady, které nelze přímo přiřadit konkrétnímu projektu, ale které vznikly v organizaci v souvislosti s řešením projektu náklady na vedení organizace a náklady podpůrných jednotek (oddělení ekonomické, personální, administrativní, právní, správa budov, knihovna, správce sítě apod.), například: Osobní náklady, cestovní náhrady a spotřební materiál Odpisy či nájem budov Náklady související s provozem budov: energie, voda, plyn Administrativní náklady: poštovné, telefonní poplatky, internet, fax Náklady na všeobecně používaná aktiva: počítače, tiskárny  Uznatelné náklady projektu  Náklady vztahující se k činnosti VaV  Rozvrhové základny (cost drivers) Např. přímé odpracované hodiny, přímé osobní náklady, metry čtvereční….

4Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Placené úroky Rozvrhová základna/y Ostatní nepřímé náklady instituce Provoz budov Administrativní náklady Vedení Osobní náklady podpůrných zaměstnanců Celkové nepřímé náklady organizace Nepřímé náklady související s VaV Způsobilé nepřímé náklady organizace vztahující se k činnosti VaV Způsobilé nepřímé náklady organizace vztahující se k výuce … Rozvrhová základna/y Projekt VaV 1Projekt VaV 2 Kurzové ztráty Ostatní nezpůsobilé náklady Celkové způsobilé nepřímé náklady organizace Nepřímé náklady identifikované, jako jednoznačně se nevztahující k činnostem VaV Očištění nepřímých nákladů organizace od nákladů nezpůsobilých Zdroj: Obecná pravidla (rámcová metodika) OP VaVpI

5Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR … ÚROVEŇ FAKULT CENTRÁLNÍ ÚROVEŇ Nepřímé náklady: Rektorát Nepřímé náklady: Knihovna Nepřímé náklady: IT oddělení Očištění nepřímých nákladů rektorátu od nákladů nezp. Očištění nepřímých nákladů IT oddělení od nákladů nezp. Očištění nepřímých nákladů knihovny od nákladů nezp. Celkové způsobilé nepřímé náklady rektorátu Rozvrhová základna Nepřímé náklady: FAK1 Nepřímé náklady: FAK2 Očištění nepřímých nákladů FAK2 od nákladů nezp. Očištění nepřímých nákladů FAK1 od nákladů nezp. Celkové způsobilé nepřímé náklady FAK1 Celkové způsobilé nepřímé náklady FAK2 Způsobilé nepřímé náklady FAK1 vztahující se k činnosti VaV Rozvrhová základna/y Projekt VaV 1Projekt VaV 2

6Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Současná situace v Evropě  V současné době se tendence k zavádění metodik vykazování skutečných nákladů projevují na univerzitách a v.v.i. v celé Evropě Přestože se evropské univerzity a v.v.i. nachází v různé fázi implementace sledování skutečných nákladů, směřují stejným směrem a to směrem jehož cílem je zavedení full costu  2 nové studie:  Studie Evropské komise (DG RTD) „Diversified Funding streams for Univeritsy-based research: impact of external project-based research funding on financial management in Universities“ Pohled poskytovatelů  Studie Asociace evropských univerzit (EUA) „Financial sustainable universities: Towards full costing in European universities“ Pohled insititucí (příjemců)

7Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Motivace k zavádění full cost  Na úrovni instituce: manažerská a strategická rozhodnutí (znát své skutečné náklady)  Na evropské úrovni: evropské programy ► 7.RP Vykazování skutečných nepřímých nákladů či přechodná pevná sazba 60 % (pouze pro projekty, jejichž výzvy jsou otevřeny do konce roku 2009) → 40 % ?  Na národní úrovni: národní programy na podporu VaV a strukturální fondy ► OP VaVpI „Obecná pravidla (rámcová metodika) pro vykazování skutečných nepřímých nákladů v projektech programu OP VaVpI“ Všechny instituce, které budou chtít, aby jim byla uhrazena část režijních nákladů souvisejících s projektem, budou muset žádat MŠMT o schválení metodiky.

8Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Překážky bránící implementaci  Zásadní problémy: Nedostatek finančních a personálních zdrojů na vytvoření nové metodologie Nejednotnost a rozdílné požadavky poskytovatelů dotací Nejistota, zda vytvořená metodologie bude pro poskytovatele akceptovatelná Neexistence společné terminologie, která by jednotným způsobem definovala full cost a související pojmy

9Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Cíle konference 30. března 2009  Setkání poskytovatelů podpory a zástupců institucí pracujících na přípravě a implementaci metodik full cost.  Diskuse o důležitosti zavádění takovýchto metodik a zvýšené povědomí o této problematice v ČR.  Výměna informací o požadavcích jednotlivých českých a evropských poskytovatelů  Sdílení zkušeností prvních institucí se zaváděním metodik full cost.

10Budoucnost „full cost modelu“ ve výzkumu v ČR Děkuji za pozornost Lenka Lepičová Technologické centrum AV ČR Rozvojová 135, Praha tel: