Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Advertisements

Kultura raného středověku
BAROKO I..
VY_32_INOVACE _17 Klasicistní umění
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
KLASICISMUS Sestavil: 2012 Klasicismus je umělecký směr, který se inspiruje hlavně středověkými vzory a zdůrazňuje střízlivý rozum, uměřenost a pravidelný.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Románský sloh.
KLASICISMUS.
Vznik měst a jejich význam
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Klasicismus a romantismus
Empír - (z lat. empire = císařství )
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název materiálu Označení materiálu: VY_32_INOVACE_01_ Klasicismus.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Umění a kultura, Výtvarná.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
ARCHITEKTONICKÉ SLOHY
KLASICISMUS EMPÍR.
Obecná charakteristika Architektura
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Závěr 18. století – poč. 19. století
KLASICISMUS VY_32_INOVACE_ 15 Klasicismus.
Umělecké slohy a moderní umění 4. Empír
Rokoko, klasicismus - 1 Označení materiálu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
KLASICISMUS (18. stol. – přelom 18. – 19. st.,
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasicismus a empír 18. – 19. století.
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Umělecké směry 19. století
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_209_Klasicismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
KLASICISMUS A EMPÍR od poloviny 18.století k počátku 19. století.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klára Pospíchalová Památky v Paříži (pvp).
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Baroko a Klasicismus.
Klasicismus a osvícenství
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
Klasicismus VY_32_INOVACE_46_933
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Název školy: Základní škola Netvořice
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ VY_12_INOVACE_98 Klasicismus a empír Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Modernizace společnosti Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová

Určeno k vyvozování nového učivo. V závěru prezentace kontrolní otázky. Slouží k rozšiřování informační a čtenářské gramotnosti.

Klasicismus Klasicismus je umělecký směr, který se inspiruje hlavně starověkými vzory a zdůrazňuje střízlivý rozum, uměřenost a jasný, pravidelný řád. Vznikl ve Francii 17. století za vlády „krále Slunce“ Ludvíka XIV. jako reakce na citové až vášnivé baroko a odtud se rozšířil do celé Evropy.

Kostel La Madeleine v Paříži http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_Madeleine_Paris.jpg

Černínský palác v Praze Klasicismus zdůrazňuje proti baroku a rokoku střízlivý rozum, racionalitu, uměřenost a strohý až přísný, ale srozumitelný řád. Černínský palác v Praze http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prag_17_(RaBoe).jpg

Staví se především paláce (např Staví se především paláce (např. pařížský Louvre nebo Černínský palác v Praze) a veřejné budovy (Stavovské divadlo v Praze), celé čtvrti a plánovitá města (Terezín, Petrohrad), ale v celém Rakousku i množství josefinských kostelů (např. kostel sv. Kříže v Praze Na příkopě), kasárny a první továrny i činžovní domy. Stavovské divadlo v Praze http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prag_Staendetheater_2.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Terezin_CZ_Resurrection_church_as_seen_from_Havlicek_Str_676.jpg Terezín

Od druhé poloviny 19. století se ve schématickém neoklasicistním slohu staví celé obytné čtvrti velkých měst (velká část Paříže, Vídně, Budapešti, v Praze Smíchov, Vinohrady, Karlín, Žižkov, centrum Brna a většiny českých měst), množství škol, radnic, soudních a jiných veřejných budov (Národní divadlo v Praze, Rudolfinum – na obrázku). http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rudolfinum_Prague.jpg

Mahenovo divadlo v Brně - 1882 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mesto_Brno_-_Mahenovo_divadlo_2.jpg

Pro další vlnu klasicismu, kterou přinesl Napoleon Bonaparte a Napoleonské války, se užívá označení empír (z francouzského empire, císařství). Sloh se uplatnil především v architektuře a v designu oblečení, nábytku i různých uměleckých předmětů a ve Střední Evropě panoval po celou první polovinu 19. století. Po něm nastupuje v architektuře romantismus (období historizujících slohů) a v zařízení měšťanských domácností včetně nábytku biedermaier. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pr%C5%AF%C4%8Del%C3%AD_z%C3%A1mku_Ka%C4%8Dina_z_parku.jpg Zámek Kačina

Napoleonův pokoj ve Versailles http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Versailles_Grand_Trianon_Napoleon%27s_Chamber.jpg Ženský empírový oděv http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1810-Johann-Klein-dress.jpg

Malířství a sochařství V první fázi si umělci často volí témata z klasického starověku (N. Poussin, Cl. Lorrain), od Francouzské revoluce i vážná a hrdinská témata ze současnosti (J.-L. David, D. Ingres). Pro sochařství je typická obliba bílého mramoru, z něhož se dělají dokonale propracované busty a pomníky (Jean-Antoine Houdon – Robert Fulton 1803) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Robert_Fulton_por_HOUDON,_Jean-Antoine_1803.jpg

Literatura Literární tvorba se dělila na dva proudy: vysoká – eposy, ódy, hymny, tragédie, zpracovávaly vznešená témata, líčily urozené hrdiny. Náměty většinou z antiky nízká – komedie, bajka, satira, zobrazovaly život měšťanstva i venkovanů, často pojaty komicky. Autoři Molière Pierre Corneille Jean Racine Jean de la Fontaine Carlo Goldoni Johann Wolfgang Goethe

Úkoly l. Kdy a kde vznikl klasicismus. 2. Jaké stavby se stavěly? 3. Podle čeho klasicistní stavby poznáme? 4. Jmenuj nekteré na území ČR. 5. Vyhledej v učebnici díla autorů literární tvorby. 6. Za domácí úkol vyhledej informace o klasicistní hudbě. Pokud máš možnost, přines do další hodiny ukázku (nahrávku).

Zdroje informací http://cs.wikipedia.org/wiki/Klasicismus