VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Advertisements

Pol Pot -vlastním jménem Saloth Sar –
Průběh 1. světové války 3. část.
Válka severu proti jihu
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Afrika, Asie.
Válka ve Vietnamu.
Studená válka Války v Indočíně
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Vietnamská válka.
Válka ve Vietnamu 1964? – 1975.
STUDENÁ VÁLKA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
OBČANSKÁ VÁLKA V USA
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Korejská válka.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
Studená válka Válka v Koreji
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Začátek –Základ války ve Vietnamu položil D. Eisenhower tím, že jmenoval Johna Fostera Dullese ministrem zahraničních věcí. Dulles měl v zahraniční politice.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Jiří Řehák Gymnázium Teplice 2006
I. světová válka – konec války
Vietnam To to je jen o válce ve Vietnamu. Vietnam  To jsou krásný následky že??
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
VYPRACOVAL:JOSEF SEKANINA A JAROSLAV BAREŠ. 1. mezník Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko,
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Studená válka 1. fáze uč
Mezinárodní vztahy Fotbalová válka Lukáš Buřt. Fotbalová válka „100 hodinová“ Válčící strany: Honduras x Salvador Období bojů: 14. – 18. července (příměří.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
První fáze dekolonizace
Korejská válka Dějepis 2. ročník.
Kapitola 16 Významné světové konflikty ve druhé polovině 20. století
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Kambodža Marek Bešta OV-TE.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_1.
O jakou zemi se jedná?. Vietnam Obsah Geografická poloha Obecné informace Historie Francouzská Indočína Válka v Indočíně 1946.
Politická situace SEVERNÍ KOREA. KONFLIKTY NA POČÁTKU Roku 1945 obsadili poloostrov váleční spojenci-sever Sověti a jih Američané, kvůli tomu se Korea.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_23_USA v 50. a 60. letech 20. století.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
DĚJEPIS II. Světová válka
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
STUDENÁ VÁLKA 1.
První světová válka 8. třída.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Vietnamská válka
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA 1964 - 1975

ZÁKLADNÍ FAKTOGRAFIE Válečný konflikt mezi severní částí Vietnamu v čele s Ho Či Minem – baštou komunismu a jižní částí Vietnamu v čele s Ngo Dinh Ziemem – nacionálně diktátorský režim. Severní část podporována zeměmi komunistického tábora (Čínou, Sovět.svazem, Kubou,…, ale i Československem). Jižní část podporována USA, Jižní Koreou, Thajskem, Austrálií,… Po korejské válce opět jeden z konfliktů období studené války, zástupná válka (hlavně pro USA, které chtějí ukázat svůj potencionál).

PŘÍČINY VÁLKY 1954 – francouzská Indočína po porážce Francie rozdělena na Laos, Kambodžu, Vietnamskou demokratickou republiku (v čele s komunisty, hl.město Hanoj) a Vietnamskou republiku (podporovanou politicky, vojensky i ekonomicky USA, hl.město Saigon). Poč.60.let – rozpory mezi oběma částmi Vietnamu, na jihu zavražděn diktátor Ngo Dinh Ziem – šance pro severovietnamské komunisty ovlivnit vývoj i v jižní části Vietnamu – tam neklidná situace. Záminka pro rozpoutání války – Tonkinský incident – napadení amerického torpédoborce USS Maddox v Tonkinském zálivu čluny severovietnamských komunistů (ti jej měli považovat za jihovietnamský křižník).

VÁLČÍCÍ STRANY JIŽNÍ VIETNAM SEVERNÍ VIETNAM

VÁLČÍCÍ STRANY II. USA VIETCONG

VIETCONG (ČESKY VIETKONG) Národní fronta osvobození Jižního Vietnamu – komunisticky orientovaná povstalecká organizace – armáda bojující proti jihovietnamským a americkým vojákům – ti Vietcong nazývali V-C = Victor Charlie, příslušníky Vietcongu pak Charlie.

ČASOVÉ VYMEZENÍ A PRŮBĚH VÁLKY Ozbrojené konflikty 1964 – 1975: 1) 1964 – incident v Tonkinském zálivu + počátky bojů. 2) 1965 – aktivity partyzánů v oblasti Centrální vysočiny s cílem rozdělit Jižní Vietnam na dvě části a tyto pak snáze zlikvidovat. Ale původně nepředpokládaná vojenská podpora USA – nejtěžší boje v údolí Ia Drang a vrcholu Chu Pon – aby Američané zvládli situaci proti severovietnamské armádě, nasadili i bombardéry B-52. Severovietnam.armáda se až poté stáhla do Kambodže. 3) 1966 – bombardování severu americkým letectvem (pokračovalo až do 1973, 100.000 mrtvých civilistů).

PRŮBĚH VÁLKY - POKRAČOVÁNÍ 5) 1967 – útoky jihovietnamské a americké armády na oblast tzv.Železného trojúhelníku západně od Saigonu – načas zastaveny údery komunistických partyzánů na Saigon. USA poprvé nabídnou mírové řešení, které je Severním Vietnamem odmítnuto. 6) 1968 – ofenzíva Tet – masivní útok severovietnamské armády a Vietcongu na území Jižního Vietnamu (Tet = vietnam.začátek nového roku). Ofenzíva sice Američany a Jižním Vietnamem odražena, ale politicky šlo o úspěch Sev.Vietnamu – v USA požadavky na ukončení nesmyslně vedené války. 7) 1969 – pokračující boje, stav amer.armády na vrcholu – 543.000 (většina amer.armády). Na zač.září umírá Ho Či Min – v závěti rozkazuje dovést boje do konečného vítězství vietnam.komunistů. V USA v listopadu nejv.demonstrace proti válce – 250.000 lidí. Prezidentem R.Nixon – slib stáhnout vojska z Vietnamu, ale laxní postupy.

PRŮBĚH VÁLKY - POKRAČOVÁNÍ 8) 1970 – 72 – pokračující útoky vietnam.komunist.armády, masakry civilního obyvatelstva, Američané podporují Jižní Vietnam hlavně ze vzduchu. V USA vypukne aféra Watergate – konec prezidenta R.Nixona. 9) 1973 – 75 – závěrečná etapa války, 1973 mírová jednání v Paříži mezi Severním Vietnamem, Vietcongem, Jižním Vietnamem a USA – USA se zavázaly odejít do 60 dnů z Vietnamu, komunisté složit zbraně. Po odsunu amer.vojáků však komunisté zahájí novou ofenzívu proti vyčerpanému Jižnímu Vietnamu – 30.4.1975 padl Saigon a 1.6. definitivně skončily všechny boje. 2.7.1976 vyhlášena existence sjednocené Vietnamské socialistické republiky.

DŮSLEDKY VÁLKY Původně národně osvobozenecká válka, které přešla ve válku občanskou se značnými ztrátami na životech Vietnamců, Kambodžanů, Laosanů a Američanů – celkový počet mrtvých civilistů až 2.5 mil., celkový počet mrtvých vojáků 1.4 mil. (z toho USA 58.209), počet raněných a nezvěstných též v řádu milionů. Ze strany USA agresivní zájmová válka s užitím chemických a zápalných bojových zbraní, a to i proti civilnímu obyvatelstvu (!!!) V USA samotných „vietnamský syndrom“ – únava z války, demonstrace, hnutí hippies. Sjednocení Severního a Jižního Vietnamu pod komunistickou nadvládou.

OBRAZOVÁ ČÁST

SITUAČNÍ MAPA SEVERNÍHO VIETNAMU

VOJÁK VIETCONGU

AMERICKÝ VOJÁK

AMERICKÉ VRTULNÍKY V BOJOVÉ AKCI

POUŽITÍ NAPALMU

VÝBUCH NAPALMU

PROTESTY PROTI VÁLCE

RICHARD NIXON PŘI VOLEBNÍ KAMPANI V R.1968

POUŽITÉ OBRÁZKY ÚSTŘEDNÍ ZPRAVODAJSKÁ SLUŽBA SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NoordVietnamKaart.png DEFENSE VISUAL INFORMATION CENTER. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viet_Cong_soldier_DD-ST-99-04298.jpg NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marine_da_nang.jpg NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:UH-1D_helicopters_in_Vietnam_1966.jpg U.S.NAVAL WAR COLLEGE MUSEUM. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:US_riverboat_using_napalm_in_Vietnam.jpg NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Napalm.jpg US ARCHIV ARCWEB. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vietnam_War_protesters.jpgOLIVER F.ATKINS. Wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Richard_Nixon_campaign_rally_1968.png NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_South_Vietnam.svg NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_North_Vietnam.svg NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_United_States.svg NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FNL_Flag.svg

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_ve_Vietnamu Vlastní práce autora.