Základy práce v aplikaci Adobe Illustrator 1. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické formáty výukový text.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Inovace předmětu Grafika na PC
Počítačová grafika.
Úvod do tématu.  Odvětví informatiky -> používáme PC k tvorbě uměleckých grafických materiálů  Vytváříme ji buď zcela digitálně, nebo s využitím nasnímaných.
Rastrová a vektorová grafika
Web: Komunikujte efektivně Inzerce Originál Čistý formát: 203x275 Zrcadlo sazby: 170x237 K datům je nutné dodat jako závazný vzor barevnosti.
Vývoj počítačové grafiky
Formáty grafických souborů
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Začlenění multimédií do HTML dokumentu Moderní počítačové aplikace.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Grafické editory Vyučující: Mgr. Marek Chlup Konzultace: dle domluvy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Power Point– popis prostředí
GRAFIKA.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.14/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Počítačová grafika a prezentace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačová grafika.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Základy práce v aplikaci Adobe Illustrator 3. část Radek Tegel.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: Internetová stránka.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Martina Braunerová.  obrázek je složen ze základních geometrických tvarů (body, přímky, křivky, mnohoúhelníky)  je možné libovolné zmenšování či zvětšování.
Počítačová grafika Zoner Callisto Import a export – práce se soubory a tisk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Grafické editory Jaroslav Pergler EP1 2015/2016. grafický editor = program pro tvorbu nebo úpravu grafických dat Používány k tiskovým návrhům i grafik.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Corel DRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Digitální učební materiál
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Základní pojmy z počítačové grafiky
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
GRAFIKA.
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková.
CorelDRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Počítačová grafika.
Transkript prezentace:

Základy práce v aplikaci Adobe Illustrator 1. část Radek Tegel

Osnova kurzu / klíčová slova barva nastavení dokumentu (velikost, rozlišení, barevnost, pravítka, vodítka) nastavení pracovní plochy (panel nástrojů, paletky nástrojů) zobrazení (lupa) text (textový blok, svislý text, text na cestě) tový blok, svislý text, text na cestě) Nastavení dokumentu Velikost a barevnost souboru definujeme při otevření nového dokumentu. Nezapomeneme zapnout pravítko (nabídka „Zobrazení“  „Zobrazení pravítek“), nastavit souřadnici a vodítka (kliknutím myší na pravítko, podržením a táhnutím směrem do výkresu). Nastavení pracovní plochy Na ploše si zobrazíme paletky, které budeme potřebovat (nabídka „Okna“). Pro základní práci bychom měli zobrazit „Vrstvy“, „Text-Znaky“, „Text-odstavec“, „Tah“, „Přechod“ a „Průhlednost“. Další paletky zobrazíme dle potřeby. Zobrazení Nástroj „Lupa“ nám pomůže definovat měřítko zobrazení. Klávesa „TAB“ nám skryje panel nástrojů a paletky. Vrstvy Každý text, prvek či jiný objekt představuje samostatnou vrstvu. Pro lepší přehlednost bychom si měli vrstvy pojmenovat, případně seskupit do sad vrstev (např. „Veškerý text“, „Veškeré fotky“ apod.). Každou vrstvu lze skrýt i spojit s vrstvou jinou. Text Text můžeme vkládat do textového bloku (tažením myší), poklikem do výkresu nebo na „cestu“ (linku, vlnovku,…). Text lze libovolně editovat.

Interaktivní animace, prezentace a hry. Adobe Illustrator barva Grafický vektorový nástroj, díky kterému lze vytvořit grafické dokumenty jako např. letáky, plakáty, koláže, ikony, loga či podklady pro www stránky. Zdrojový soubor má příponu *.ai. Spolupracuje s dalšími nástroji společnosti Adobe. tový blok, svislý text, text na cestě) Photoshop Fotografie a obrázky. Flash Interaktivní animace, prezentace a hry. Dreamweaver Internetové stránky. Acrobat PDF soubory.

textový blok, svislý text, text na cestě) Nastavení dokumentu barva Barevnost Základní dva formáty barevnosti: RGB – televize, monitory CMYK – tiskárny textový blok, svislý text, text na cestě)

textový blok, svislý text, text na cestě) Nastavení dokumentu barva Rozlišení Definuje kvalitu obrazu/dokumentu Čím vyšší rozlišení, tím lepší kvalita a větší soubor: 72 DPI – rozlišení pro monitory 300 DPI – rozlišení zaručující kvalitní tisk textový blok, svislý text, text na cestě) 300 DPI 72 DPI

textový blok, svislý text, text na cestě) Nastavení dokumentu Předtisková příprava Ořezové značky Typ formátu (sazby): Na zrcadlo – např. čistá textová plocha v knize Na spad – např. obal knihy textový blok, svislý text, text na cestě)

Nastavení dokumentu Obrazovka Tiskové studio Barevnost RGB CMYK Rozlišení 72 DPI 300 DPI Formát souboru JPEG, GIF, PNG,… PDF, EPS, AI Předtisková příprava Ne Ano Tiskové studio může napsat následující zadání inzerce: v:140mm x š:250mm, PDF, 300DPI, CMYK, spad 3mm, ořezové značky. A např. správce webových stránek pravděpodobně napíše: 250b x 250b, JPEG, 72DPI, RGB.

Děkuji za pozornost! Radek Tegel radek.tegel@tescosw.cz opakování grafické objekty seskupování , sjednocení a řazení objektů barvy – pokročilé techniky předtisková příprava