Vytvořil: Robert Döring

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Microsoft Office Access
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Souborové systémy.
Databázové systémy Úvod.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Úvod do databází Databáze.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Tvorba webových aplikací
Databáze Jiří Kalousek.
Adresářová služba Active directory
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Databáze v IS Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Základy informatiky část 5. 5 Databáze Databáze – historie Nejprve děrné štítky Hollerith – sčítání lidu USA Univac Zdroj: Wikipedia.
Relační databáze.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Vytvořil: Robert Döring
Základy informatiky část 5
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Databáze.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Selektivní šifrování dat v databázích
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Systém evidence nemovitého majetku kraje Vysočina
DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn.
Katedra počítačů ČVUT FEL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Databázové aplikace v Delphi
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Operační systémy OS.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Unix a Internet 9. SQL server
Vytvořil: Robert Döring
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Úvod do databázových systémů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Web Application Scanning
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Vytvořil: Robert Döring Databázové systémy Databáze a Systém řízení báze dat Databázové programy Databázové servery Vytvořil: Robert Döring

Databázový systém Databáze je určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu. V širším smyslu jsou součástí databáze i softwarové prostředky, které umožňují manipulaci s uloženými daty a přístup k nim. Takový systém se nazývá Systém řízení báze dat (SŘBD). Anglicky tento speciální software, umožňující přístup k údajům v databázi, nazýváme Database Management System (DBMS). 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Databázový systém Spojení databáze a SŘBD je odborně označováno jako databázový systém. 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Typy databázových systémů Hiearchické a síťové aplikační programy jsou závislé na databázi – probematická údržba Relační neprocedurální manipulace s daty ukládání jednoduchých dat s pevnou strukturou, tedy v tabulkové formě Objektové používají složité datové struktury a složitá pravidla založená na obchodní logice 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Relační databáze - SŘBD Transakce Autentizace Autorizace Distribuovaná databáze Architektura Ochrana údajů Zotavení se z chyb a nehod Víceuživatelský přístup Transakční zpracování SŘBD 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Desktopové databáze Desktopové souborové databázové programy dBase, MS Access, Paradox, FoxPro celá databáze je většinou uložena v jednom souboru omezená funkcionalita a bezpečnost nutnost práce s celým objemem údajů 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Databázové servery Řešení typu klient-server MS SQL Server, Oracle, MySQL, Sybase, Informix Databáze je jako uložiště údajů, které je spravováno databázovým serverem K údajům přistupujeme pomocí klientských a konzolových aplikací s využitím jazyka SQL 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Použitá literatura Lacko, Luboslav. SQL, Hotová řešení. 1. vydání. Brno: Computer Press a.s., 2003. ISBN 80- 7226-975-5 Riordan, Rebecca M. Vytváříme relační databázové aplikace. 1. vydání. Brno: Computer Press a.s., 2000. ISBN 80-7226-360-9 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové

Použitá grafika Ds.gif; [online];[1.9.2012] http://www.kiv.zcu.cz/~ledvina/vyuka/poruban/cv10/cv10.html Database.png;[online];[1.9.2012] http://www.softicons.com/free-icons/web-icons/web-hosting-icons-by-heart- internet/database-icon Dbac005.gif; [online];[1.9.2012] http://books.fs.vsb.cz/dbacc20/Welcome.htm Dbac006.gif; [online];[1.9.2012] http://books.fs.vsb.cz/dbacc20/Welcome.htm Clipart MS Office 2003 1. 9. 2012 Robert Döring; SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové