GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Aneb jak se ho učíme Jan Prousek 3. ročník březen 2012
Litosféra Kamenný obal Země.
Socioekonomická geografie
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
Vznik, složení a význam půd
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Krajina, krajinné složky
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
STAVBA ZEMĚ.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajinná sféra a její části
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Složky krajiny a životní prostředí
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
STAVBA ZEMĚ.
LITOSFÉRA I..
Co je fyzická geografie?
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Geografie jako věda Jan Dušek.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Biosféra.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Krajina biosféra hydrosféra sociosféra.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název vzdělávacího materiálu
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
PLANETA ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Charakteristika zeměpisu CR
Geografia ako veda.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Název školy: Základní škola Městec Králové
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA Věda, která v minulosti studovala planetu Zemi jako celek. KRAJINNÁ SFÉRA Věda, která dnes studuje pouze část Země, tzv. krajinnou sféru.

Co to je ozónosféra? Co to je astenosféra? Krajinná sféra je část planety Země mezi ozónosférou a astenosférou. Co to je ozónosféra? Část atmosféry ve výšce 25-30 km nad zemským povrchem se zvýšenou koncentrací ozónu (O3). Co to je astenosféra? Vrstva hornin v nataveném stavu (magma) v hloubce 100-200 km pod zemským povrchem umožňující pohyb litosférických desek.

Jak astenosféra a ozónosféra bezprostředně ovlivňují život člověka?

Co to je krajinná sféra ? Část planety Země mezi astenosférou a ozónosférou. Souhrn přírodního a sociálního prostředí. O 3 O 3 O 3 Část planety Země, která bezprostředně ovlivňuje život člověka. O 3 Životní prostředí člověka. O 3 O 3

Krajinnou sféru tvoří přírodní prostředí a lidská civilizace a všechny její výtvory. Jak dlouho se vyvíjí přírodní prostředí? Jak dlouho se vyvíjí lidská civilizace?

Fyzickogeografická část krajinné sféry Přírodní prostředí Člověk a jeho výtvory Fyzickogeografická část krajinné sféry Humánněgeografická (socioekonomická) část krajinné sféry (fyzická geografie) (humánní příp.sociální g.) litosféra pedosféra georeliéf hydrosféra kryosféra troposféra a část stratosféry biosféra sociosféra technosféra

Co je litosféra? Geosféra tvořená horninami v pevném stavu o mocnosti 100-200km. Není celistvá, tvoří ji tzv. litosférické desky pohybující se po plastických horninách astenosféry.

Co je georeliéf? Zemský povrch, povrch litosféry.

Co je pedosféra? Geosféra na rozhraní litosféry, troposféry,hydrosféry a biosféry.

Co je troposféra? Nejnižší vrstva atmosféry zasahující od zemského povrchu do výšky 9-18km. Obsahuje prakticky všechnu vodu v atmosféře, a odehrává se v ní počasí.

Co je hydrosféra? Všechna voda na Zemi (ve všech skupenstvích), voda povrchová, podpovrchová, voda v atmosféře i v organismech.

Co je kryosféra? Část krajinné sféry s vodou v pevném skupenství (s dlouhodobě zápornými teplotami).

Co je biosféra? Část planety Země, kde se vyskytují nějaké formy života. Zahrnuje troposféru,prakticky celou hydrosféru a povrch litosféry (do desítek m pod povrchem, v jeskyních obývaných živými organismy až do hloubky několika km).

produkt vývoje lidské společnosti Co je sociosféra? Lidská společnost v celé své rozmanitosti (kulturní zvyklosti, věda, politika..) Co je technosféra? produkt vývoje lidské společnosti prostředí relativně nezávislé na přírodě lidskou činností vytvořené nebo přetvořené objekty

Žádná z geosfér neexistuje nezávisle na ostatních, všechny jsou propojeny a navzájem se ovlivňují. Uveď konkrétní příklad pozitivního působení přírodního prostředí na lidskou civilizaci.

Uveď konkrétní příklad negativního působení přírodního prostředí na lidskou civilizaci.

Uveď příklad pozitivního působení lidské společnosti na přírodní prostředí.

Uveď příklad negativního působení lidské společnosti na přírodní prostředí.

Uveď konkrétní příklady propojení geosfér, vztahů a vazeb mezi nimi.

Co je fyzická geografie? Část geografie, která zkoumá přírodní prostředí. geomorfologie klimatologie glaciologie oceánografie … Co je humánní geografie? Část geografie, která zkoumá lidskou společnost a její působení. geografie obyvatelstva geografie sídel ekonomická geografie …

Co je politická geografie? Věda, která zkoumá politickou mapu světa, t j. státy světa, jejich polohu, rozlohu, státní hranice, vznik a vývoj států a způsoby jejich řízení. Co je kartografie? Věda o zhotovování a využívání map.

Co je regionální geografie? Část geografie, která se zabývá zkoumáním krajinné sféry ne na úrovni globální, ale na úrovni různě velkých regionů (oblastí). makroregion mikroregion mezoregion

Souhrn Geografie (zeměpis) je věda, která zkoumá krajinnou sféru jako celek nebo jakoukoli její část, tj. krajinu. Krajinná sféra (i krajina) je souhrnem přírodního a sociálního prostředí. Geografie zkoumá jednotlivé složky přírodního i sociálního prostředí a také jejich vzájemné působení (interakce). Podle hlavního zaměření se člení na geografii fyzickou, humánní (sociální) a regionální. Geografie zkoumá krajinnou sféru na úrovni mikro-, mezo- a makroregionů i na úrovni globální.

Pojmy k opakování zeměpis,geografie,krajinná sféra,krajina, astenosféra,magma,ozónosféra,přírodní prostředí, litosféra,georeliéf, pedosféra, hydrosféra, kryosféra,biosféra,troposféra, sociosféra, technosféra,fyzická geografie, humánní geografie,regionální geografie, makroregion, mezoregion,mikroregion, globální úroveň