Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně AFM MIKROSKOPIE 2010 Laboratoře – Ústav fyziky – Fakulta stavební.
Přednáška 2 Analytické metody používané v nanotechnologiích
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické kmity a vlnění
Fyzika atomového obalu
Elektrický proud ve vakuu
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Elektronová mikroskopie WSS 2008/2009
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Využití elektromagnetu
Elektromagnetické vlnění
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_092_ Světelné jevy_Optické přístroje
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
Mikroskopy.
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_221 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek PředmětChemie.
Elektormagnetické vlnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Digitální učební materiál
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektromagnetické záření
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Světlo.
Fyzika Čočky.
Homogenní elektrostatické pole
Aneta Trkalová Petra Košárková
MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
Využití difrakce v praxi
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Elektromagnetické jevy a záření
Kateřina Novotná, 3.A.  Jev, při kterém dochází ke změně magnetických vlastností látky vlivem působení vnějšího magnetického pole.  Projevuje se u feromagnetických.
Mikroskopické techniky
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Relativistický pohyb tělesa
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Laserový telefon Otto Hartvich Michal Farník Dagmar Bendová.
Únavové poruchy letadel – řádkovací elektronová mikroskopie
Disperzní křivky Pro jednotlivé látky se závislost indexu lomu na vlnové délce udává disperzní křivkou. Obvykle index lomu s rostoucí vlnovou délkou klesá,
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Mikroskopie v materiálovém výzkumu
Elektromagnetické kmity a vlny © Petr Špína 2012
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
Mikroskopie v materiálovém výzkumu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_01 Název materiáluMolekuly.
Mikroskopy Světelný Konfokální Fluorescenční Elektronový.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Elektromagnetické vlnění
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fyzika mikrosvěta.
Transkript prezentace:

Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B

Fyzikální rozdělení přírody Podle toho, jaké fyzikální zákonitosti jsou určující pro popis sledované části přírody se používá označení: Makrosvět - Jako makrosvět se označuje ta část přírody, v níž platí zákonitosti klasické fyziky. Jde o svět, který je svými rozměry pochopitelný a pozorovatelný lidskými smysly. Makrosvět lze obvykle zařadit do rozměrů od tisícin milimetru po miliony kilometrů. Kromě běžných těles vyskytujících se v našem okolí lze do makrosvěta zařadit např. planety. Mikrosvět - Jako mikrosvět se označuje ta část přírody, která se zabývá složením hmoty v měřítcích menších než (přibližně) 10-8 cm, tedy na atomární a subatomární úrovni. Tento svět není přímo pozorovatelný lidskými smysly. Zákonitosti klasické fyziky zde neplatí a je nutno používat aparát kvantové fyziky. Do mikrosvěta patří např. atomy a elementární částice, kterými se zabývá fyzika částic. Megasvět - Jako megasvět se označuje ta část přírody, která se zabývá strukturou vesmíru ve velkých rozměrech (řádově v měřítcích 106 světelných let a větších). Na takových rozměrech je nutno zákonitosti klasické fyziky nahradit obecnou teorií relativity. Do megasvěta spadá např. studium vývoje vesmíru, kterým se zabývá kosmologie.

Rozměry mikrosvěta Atom vodíku 50pm (tj. 50 x 10-9 mm  0.000 000 05 mm) Mravenec lesní (až 10mm) Rozměry mikrosvěta Typické rozměry (10-18m;10-9m), které probíhají v krátkých časových intervalech trvajících např. až jen 10-24s.

Elektronový (iontový) mikroskop Elektronový mikroskop je obdobou optického mikroskopu, kde jsou fotony nahrazeny elektrony a optické čočky elektromagnetickými čočkami, což je vlastně vhodně tvarované magnetické pole. Využívá se toho, že vlnové délky urychlených elektronů jsou o mnoho řádů menší než fotonů viditelného světla. Proto má elektronový mikroskop mnohem vyšší rozlišovací schopnost a může tak dosáhnout mnohem vyššího zvětšení (5 000 až 100 000×). Elektronový (iontový) mikroskop Vynálezce Ernst Ruska obdržel za objev el. mikroskopu Nobelovu cenu!  Transmisní elektronový mikroskop

Rastrovací (řádkovací) elektronový mikroskop = elektronová tryska = otvor = elektronový paprsek Vakuová trubice= Elektromagentická čočka= =snímací cívka Komora se vzorkem= Rastrovací (řádkovací) elektronový mikroskop Na každé místo vzorku je zaměřen úzký paprsek elektronů (prochází jej po řádcích – odtud řádkovací).

Zdroje Internetové Knižní Wikipedia.org / Wikipedia.cz Fyzikální enciklopedie (http://fyzika.jreichl.com/index.php) Knižní Chemie,Fyzika,Astronomie; Albatros; Praha 1978 „Malá“ ilustrovaná encyklopedie; Levné knihy Kma; 2006