Typografie formální úprava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Výuková opora pro odborná učiliště: Textové editory - Typografie:
Základy redakční práce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
HyperText Markup Language
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Písmo.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Závěrečná fáze výzkumu
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Formální stránka práce
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
Formální stránka práce Tereza Konečná Z čeho se skládá SOČ 2/0.
Základní typografická pravidla
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
Základní typografické zásady
Jak napsat odbornou práci?
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Pokyny pro vypracování maturitní práce
Textový procesor (MS Word)
Textový editor opakování Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
ZIHB – MS Word dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
1.První spuštění a popis hlavní obrazovky Tla č ítko Office – nejpou ž ívan ě jší volby, seznam posledních dokumentu Panel rychlý p ř ístup – p ř idání.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Koordinátoři ICT Organizační informace
MATURITNÍ ODBORNÁ PRÁCE
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Anotace Žák dokáže zarovnat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže zarovnat text dle potřeb dokumentu v aplikaci.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
ZÁSADY PRO TVORBU PŘÍRUČKY DOPORUČENÍ PRO AUTORY PILOTNÍ KURZ PRO PEDAGOGY MUDR. IVETA MATĚJOVSKÁ, CSC.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Textový editor.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu Název sady:Funkční styly pro 2.
Vypracovala Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mlado ň ovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony Klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_.
Ročníkové práce Prezentace pro studenty třetích ročníků
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Tvorba webových stránek - úvod
ROČNÍKOVÁ PRÁCE pokyny ke zpracování
Transkript prezentace:

Typografie formální úprava Tereza Konečná VUT FSI

Zdroje

Zdroje Brožura SOČ LÁZNA, Jan. Formální úprava žákovských odborných prací. Prostějov 2012

Normy

Normy Se zdravým rozumem to dokážete i bez nich

Normy Se zdravým rozumem to dokážete i bez nich ČSN 01 6910: Úprava písemností zpracovaných textovými editory ČSN ISO 7144: Formální úprava disertací a podobných dokumentů ON 88 2503: Základní pravidla sazby ČSN ISO 2145 Dokumentace – Číslování oddílů a pododdílů psaných dokumentů

Z čeho se skládá SOČ Pravidla soutěže SOČ předepisuji, z jakych časti se ma prace SOČ skladat a v jakem maji byt tyto časti pořadi.

Z čeho se skládá SOČ Obálka

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Titulní strana – obsahuje nazev a čislo oboru SOČ, nazev prace, jmeno autora či autorů, ročnik studia, nazev a adresu školy, misto a rok zpracovani, připadně jmeno zadavatele prace či konzultanta.

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Čestné prohlášení, příp. poděkování Čestné prohlášení – autor prace zde stvrzuje, že praci zpracoval samostatně a všechny použite informačni zdroje uvedl v bibliograficke citaci a při zpracovani neporušil ustanoveni zakona o pravu autorskem.

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Čestné prohlášení, příp. poděkování Anotace a klíčová slova Anotace práce a klíčová slova – obsahuje stručne shrnuti toho, co je obsahem prace. Měla by byt uvedena v českem a anglickem jazyce, a to v pořadi cizojazyčna anotace, za ni česka. Kličova slova jsou pět až deset slov, ktera charakterizuji obsah prace.

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Čestné prohlášení, příp. poděkování Anotace a klíčová slova Obsah Obsah práce – přehled kapitol v praci včetně odkazu na přislušne čislo strany.

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Čestné prohlášení, příp. poděkování Anotace a klíčová slova Obsah Vlastní práce (úvod, tělo, závěr) Vlastní text práce – Úvod a cíl práce – vymezi problem, kterym se prace zabyva, k čemu ma sloužit, proč je napsana, kdo se již touto problematikou zabyval a co již bylo na tomto poli zjištěno a vyzkoumano. Metodika – popisuje stručně, přehledně a vystižně postup prace, techniku, použite materialy a soubory. Uvadi se v ni soubory zkoumanych jedinců, přistroje, jejich značky a vyrobce. Výsledky – obsahuji to, co bylo zjištěno, vypočitano, vyzkoumano, prověřeno – zatim bez hodnoticiho kriteria. Ve vysledcich se tlumoči fakta buď věcně větami nebo tabulkami, zvyrazni grafem, diagramem, mapou, praktickym dokladem. Vysledky maji byt stručne, jasně srozumitelne, bez uvah a komentařů Závěr a diskuse výsledků – v diskusi se porovnavaji vysledky práce s dosud znamymi fakty, tykajicimi se dane oblasti a vysvětli se shoda či odlišnosti s vysledky uvedenymi v uvodu nebo v rešerši problematiky.

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Čestné prohlášení, příp. poděkování Anotace a klíčová slova Obsah Vlastní práce (úvod, tělo, závěr) Použitá literatura (obrázky, citace,…) Seznam bibliografických citací – uvadi se použiti všech druhů informačnich zdrojů (monografie, periodika, přispěvky, patenty, kartograficke dokumenty, elektronicke informačni zdroje, hudba, zvukove dokumenty, tiskoviny, fotografie, graficka a audiovizualni dila a filmy). Další seznamy – seznamy použitych zkratek, obrazků, tabulek, přiloh, grafů; rejstřiky.

Z čeho se skládá SOČ Obálka Titulní list/patitul Čestné prohlášení, příp. poděkování Anotace a klíčová slova Obsah Vlastní práce (úvod, tělo, závěr) Použitá literatura (obrázky, citace,…) Přílohy Přílohy – umisťuji se sem doprovodne materialy, ktere slouži k dokresleni vlastniho textu prace.

Jak má práce vypadat

Jak má práce vypadat Rozsah 20-30 stran

Jak má práce vypadat Rozsah 20-30 stran Případné další věci do příloh

Jak má práce vypadat Rozsah 20-30 stran Přílohy Vazba (ideálně kroužková)

Jak má práce vypadat Rozsah 20-30 stran Přílohy Vazba (ideálně kroužková) Jazyková správnost

Jak má práce vypadat Rozsah 20-30 stran Přílohy Vazba (ideálně kroužková) Jazyková správnost Grafická úprava

Grafická úprava

Grafická úprava Papír formátu A4 Nebo také lze použít poměr 2:3:4:5 tj. vnitřní okraj 35mm (20+15), vrchní 30mm, vnitřní (vnější) 40mm a spodní 50mm.

Grafická úprava Papír formátu A4 Jeden font, velikost 10-12 bodů

Grafická úprava Papír formátu A4 Jeden font, velikost 10-12 bodů Řádkování 1 – 1,5 (nejvhodnější 1,2)

Grafická úprava Papír formátu A4 Jeden font, velikost 10-12 bodů Řádkování 1 – 1,5 (nejvhodnější 1,2) Mezi odstavci volné místo (NE ŘÁDEK!)

Grafická úprava Papír formátu A4 Jeden font, velikost 10-12 bodů Řádkování 1 – 1,5 (nejvhodnější 1,2) Mezi odstavci volné místo Okolo nadpisu volné místo (2-nadpis-1)

Grafická úprava Papír formátu A4 Jeden font, velikost 10-12 bodů Řádkování 1 – 1,5 (nejvhodnější 1,2) Mezi odstavci volné místo Okolo nadpisu volné místo (2-nadpis-1) Číslovat stránky, poznámky, obrázky, tabulky

Základní pravidla sazby

Písmo Cílem je snadná četba, tj. dobrá vizuální srozumitelnost.

Písmo Patková písma – Times New Roman, Cambria,... Cílem je snadná četba, tj. dobrá vizuální srozumitelnost.

Písmo Patková písma – Times New Roman, Cambria,... Příliš tučných slov v textu znesnadňuje a zpomaluje čtení Cílem je snadná četba, tj. dobrá vizuální srozumitelnost.

Písmo Patková písma – Times New Roman, Cambria,... Příliš tučných slov v textu znesnadňuje a zpomaluje čtení Časté střídání kurzívy unavuje oči ( a neestetické) Cílem je snadná četba, tj. dobrá vizuální srozumitelnost.

Světlost textu a sazba To je rozložení znaků o stránce – mezery, řádkování, znaků na řádku (65 max),… Tento způsob sazby dává pocit bezpečí, pro čtenáře je velmi pohodlný, umožňuje mu soustředit pozornost na text.

Světlost textu a sazba Řádkování 1,15 – 1,2 (maximálně 1,5) při velikosti písma 10 – 12 To je rozložení znaků o stránce – mezery, řádkování, znaků na řádku (65 max),… Tento způsob sazby dává pocit bezpečí, pro čtenáře je velmi pohodlný, umožňuje mu soustředit pozornost na text.

Světlost textu a sazba Řádkování 1,15 – 1,2 (maximálně 1,5) při velikosti písma 10 – 12 Sazba na plnou šířku (do bloku) To je rozložení znaků o stránce – mezery, řádkování, znaků na řádku (65 max),… Tento způsob sazby dává pocit bezpečí, pro čtenáře je velmi pohodlný, umožňuje mu soustředit pozornost na text.

Úprava sazby do odstavců Odlišení odstavců – buď použitím odstavcové zarážky přiměřené šířky (při velikosti písma 12 orientačně 0,7 až 1 cm). Po nadpisu nebo při použiti meziodstavcové mezery se u první řádek odstavce neodsazuje.

Úprava sazby do odstavců použitím meziodstavcové mezery. Po nadpisu nebo při použiti meziodstavcové mezery se u první řádek odstavce neodsazuje. Je použité sazba (zarovnávání) na levou stranu.

Úprava sazby do odstavců Správné odsazení nadpisu 2-NADPIS-1 Po nadpisu nebo při použiti meziodstavcové mezery se u první řádek odstavce neodsazuje.

Úprava sazby do odstavců Dělení slov a odstavců – děleni slov musí odpovídat pravidlům českého pravopisu a typografickým pravidlům (ON 88 2503), které omezuji možnosti děleni slov přísněji než gramatická pravidla. Odstavce je nutné dělit tak, aby nezůstal na strance jako posledni prvni řadek noveho odstavce nebo posledni řádek odstavce nepřecházel jako první řádek nove stránky.

Zápis speciálních znaků Procento, stupeň, jednotka – zapis bez mezery znamena jedno slovo (10% čteme jako „desetiprocentni“, 10° čteme jako „desetistupňovy“, 10m čteme jako „desetimetrovy“) – zapis s mezerou (zuženou, nezlomitelnou) znamena dvě slova (10 % čteme jako „deset procent“, 10 ° čteme jako „deset stupňů“, 10 m čteme jako „deset metrů“)

Zápis speciálních znaků Spojovník „-“ Větná interpunkce . , ? ! : ; Uvozovky „české“, “americké” Závorky text_(text)_text Procenta, stupně, jednotky Lomítko Datum a čas Matematická sazba Procento, stupeň, jednotka – zapis bez mezery znamena jedno slovo (10% čteme jako „desetiprocentni“, 10° čteme jako „desetistupňovy“, 10m čteme jako „desetimetrovy“) – zapis s mezerou (zuženou, nezlomitelnou) znamena dvě slova (10 % čteme jako „deset procent“, 10 ° čteme jako „deset stupňů“, 10 m čteme jako „deset metrů“)

Diskvalifikační chyby FORMÁLNÍ Chyby v teto kategorii, tykajici se nedodrženi předepsane struktury prace, jsou snadno odhalitelne často již jen pohledem do obsahu prace. Cil prace byva často zakomponovan do kapitoly Uvod, ale použita metodika je někdy zmiňovana okrajově a často i mimoděk a necileně až při popisu provedeni konkretnich pozorovani nebo experimentů. ČLENĚNÍ TEXTU – chyby zhoršují estetický vzhled až čitelnost. Např. velké řádkování a rozestupy. Umělé natahování, parchanti, blbě odstavcové odskoky,... TECHNICKÉ PROVEDENÍ - Byly sem zahrnuty zavažnějši chyby v rozvrženi okrajů sazebniho obrazce, předevšim přiliš široke nebo naopak uzke okraje, předevšim dolni, kde posledni řadek je těsně nad čislem strany. Dalšimi posuzovanymi chybami bylo zvoleni nevhodneho pisma – rodina pisma, stupeň pisma, použiti barevneho nebo uměleckeho pisma, nespravny system nadpisů – vicemeně chaoticke střidani řezů a rozměrů odstavcove zaražky, čislovani kapitol odporujici normě, či bezdůvodne použiti nadpisů čtvrte a pate urovně, nespravny popis a čislovani obrazků a tabulek. Samostatně vyhodnocovanou chybou bylo tež nespravne čislovani stran – nespravne umistěni paginace, uvedeni čislovani stran na uvodnich stranach nebo zahajeni čislovani stranou 1 až u vlastniho textu prace. Diskvalifikační chyby

Terka.Konecna@gmail.com Děkuji za pozornost