Předmět a očekávaný výstup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Předmět a očekávaný výstup
Stavba kostry člověka II
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fi- DUM Autor
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Lichokopytníci.
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
Předmět a očekávaný výstup
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SAMOSTUDIUM TEST CHOBOTNATCI: SLON INDICKÝ SLON AFRICKÝ SLON PRALESNÍ
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Kosterní stavba těla savců
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Předmět a očekávaný výstup
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Lichokopytníci.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Savci – řád: lichokopytníci
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
Savci – řád: lichokopytníci
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Ochechule /Sirény/ Lichokopytníci Sudokopytníci
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sudokopytníci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – Savci V Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.03.
LICHOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Jsou to tzv. prstochodci. Nejčastěji jeden nebo tři prsty. Váhu těla nese vždy prostřední prst. Prsty zakončeny rohovitým.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_lichokopytníci  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LICHOKOPYTNÍCI.
KOPYTNÍCI.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Řád: Lichokopytníci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_16 Chudozubí
Autor: P.Hlavničková,M.Suchá,2013
Lichokopytníci.
Lichokopytníci Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_Opak_Sudo_a_lichokopytnIci
Transkript prezentace:

Předmět a očekávaný výstup Označení DUM 19 - 15 - Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, 747 28 Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: 17. 4. 2012 Předmět: Přírodopis Tematický celek: Savci – lichokopytníci Očekávaný výstup: Charakterizuje lichokopytníky. Urči vybrané zástupce lichokopytníků a zařadí je do hlavních taxonomických skupin. Porovnává základní vnější a vnitřní stavbu vybraných zástupců lichokopytníků. Odvodí základní projevy chování lichokopytníků v přírodě, objasní jejich způsob života a přizpůsobení se danému prostředí. Zhodnotí význam lichokopytníků v přírodě i pro člověka. Anotace: Prezentace pro žáky, ve které se dozví základní informace o lichokopytnících. Vybraní žáci budou mít vlastní prezentace na vybrané zástupce lichokopytníků. Klíčová slova: Lichokopytníci, kůň, nosorožec, zebra, tapír

LICHOKOPYTNÍCI Obr. 1 Obr. 2

Zařazení do taxonomických skupin 1. říše – Živočichové 2. podříše – Mnohobuněční 3. kmen – Strunatci 4. podkmen – Obratlovci 5. nadtřída – Čelistnatci 6. třída – Savci 7. podtřída – Živorodí 8. nadřád – Placentálové 9. řád – Lichokopytníci

CHARAKTERISTIKA Lichokopytníci mají na nohou prsty zakončené kopytem – u koní je to 1 prst a u nosorožců 3 prsty – lichý počet prstů na končetině Váhu těla nese vždy prostřední prst – jsou to dobří a rychlí běžci Lebka je protažena v obličejovou část V chrupu jsou zakrnělé špičáky, nebo chybějí úplně, třenové zuby jsou podobné stoličkám Lichokopytníci jsou býložravci – mají jednoduchý žaludek a dlouhé slepé střevo Zástupci – kůň Převalského a kůň domácí, zebra stepní, osel domácí (africký), nosorožec tuponosý (bílý), nosorožec dvourohý (černý), nosorožec indický, tapír jihoamerický a čabrakový

LEBKA KONĚ Obr. 3

ZÁSTUPCI (referáty na vybrané savce) Kůň Převalského Kůň domácí Zebra stepní Osel domácí (africký) Nosorožec tuponosý (bílý) Nosorožec dvourohý (černý) Nosorožec indický Tapír jihoamerický a čabrakový

KŮŇ PŘEVALSKÉHO Obr. 4 Obr. 5

KŮŇ DOMACÍ Obr. 6

ZEBRA STEPNÍ Obr. 7

OSEL DOMÁCÍ Obr. 8

NOSOROŽEC TUPONOSÝ - BÍLÝ Obr. 9

NOSOROŽEC DVOUROHÝ - ČERNÝ Obr. 10

NOSOROŽEC INDICKÝ Obr. 11

Nosorožčí rohy – pytláci (rohovina) Obr. 12 Obr. 13

TAPÍR JIHOAMERICKÝ Obr. 14

TAPÍR ČABRAKOVÝ Obr. 15

ZÁPIS Řád – LICHOKOPYTNÍCI Lichokopytníci mají lichý počet prstů zakončený kopytem – u koní je to 1 prst a u nosorožců 3 prsty Váhu těla nese vždy prostřední prst – jsou to dobří a rychlí běžci Lebka je protažena v obličejovou část V chrupu chybí špičáky, třenové zuby jsou podobné stoličkám Lichokopytníci jsou býložravci – mají jednoduchý žaludek a dlouhé slepé střevo Zástupci – kůň Převalského a kůň domácí, zebra stepní, osel domácí (africký), nosorožec tuponosý (bílý), nosorožec dvourohý (černý), nosorožec indický, tapír jihoamerický a čabrakový Nosorožci, tapíři a kůň Převalského jsou chránění Mul – vzniká křížením kobyly s oslím hřebcem (nošení břemen) Mezek – kříženec oslice a hřebce (je více podobný oslu) Muly a mezci jsou dále neplodní

OPAKOVÁNÍ Doplňte text: Lichokopytníci mají ………. počet prstů zakončený ………. . U koní je to ……… prst a u nosorožců ………. prsty. V chrupu chybí ………., třenové zuby jsou podobné stoličkám. Lichokopytníci jsou ….……., mají …….…. žaludek a …….….. slepé střevo. Jedním z předků dnešních koní je ……….. ………., který pochází z ………. . Na afrických ……….. žije zebra stepní. Mezi kriticky ohrožené druhy patří ……….. ………. (bílý) a ………. ………. (černý), kteří žijí v ………. . V Asii žije ………. ………. . Z Asii také pochází ……. ………., který má černobílou srst. V Jižní Americe pak najdeme ……….. ……….. . Křížením kobyly s oslím hřebcem vznikne ……….. . Kříženec oslice a hřebce je ……….. .

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ Lichokopytníci mají lichý počet prstů zakončený kopytem. U koní je to 1 prst a u nosorožců 3 prsty. V chrupu chybí špičáky, třenové zuby jsou podobné stoličkám. Lichokopytníci jsou býložravci, mají jednoduchý žaludek a dlouhé slepé střevo. Jedním z předků dnešních koní je kůň Převalského, který pochází z Asie. Na afrických savanách žije zebra stepní. Mezi kriticky ohrožené druhy patří nosorožec tuponosý (bílý) a nosorožec dvourohý (černý), kteří žijí v Africe. V Asii žije nosorožec indický. Z Asii také pochází tapír čabrakový, který má černobílou srst. V Jižní Americe pak najdeme tapíra jihoamerického. Křížením kobyly s oslím hřebcem vznikne mul. Kříženec oslice a hřebce je mezek.

Autorizace Autorizace z použité literatury VANĚČKOVÁ,I., SKÝBOVÁ,J., MARKVARTOVÁ,D., HEJDA,T. Přírodopis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Plzeň, Fraus 2006 KANTOREK,J., JURČÁK,J., FRONĚK,J. Přírodopis 8, Olomouc, Prodos 1999  SIGMUND,L., HANÁK,V., PRAVDA,O. Zoologie strunatců, Praha, Karolinum 1994 Autorizace z CMIS Obr. 1 Použitý zdroj: <http://www.hufpflegeservice.de/resources/Huf__Anatomie.jpg>[cit. 2012-04-10] Obr. 2 Použitý zdroj: <http://www.pferde-pferderassen.de/pferde-zubehoer-artikel/48553.0> [cit. 2012-04-10] Obr. 3 Použitý zdroj: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Przewalski_horse_skull_01.JPG> [cit. 2012-04-10] Obr. 4 Použitý zdroj: <http://media-1.web.britannica.com/eb-media/73/81273-004-2C1A2567.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 5 Použitý zdroj:<http://www.konicaminolta.com/kids/endangered_animals/library/field/img/przewalskis-horse_img01-l.jpg > [cit. 2012-04-10] Obr. 6 Použitý zdroj: <http://img1.jurko.net/wall/uploads/wallpaper_8630.jpg>[cit. 2012-04-10] Obr. 7 Použitý zdroj: <http://www.puzzle-puzzle.cz/ImgZbozi/Maxi/m-zebry-5019.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 8 Použitý zdroj: <http://4.bp.blogspot.com/-SWLJdR2_YzE/TWB-EvvBWpI/AAAAAAAAA6U/MVtkwJXED88/s1600/donkey.png Obr. 9 Použitý zdroj: <http://i.images.cdn.fotopedia.com/flickr-5039019876-hd/Countries_of_the_World/Africa/Rino.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 10 Použitý zdroj: <http://houstonzooblogs.org/wildconservation/wp-content/uploads/2011/06/Black-Rhino-Headshot.jpg Obr. 11 Použitý zdroj: <http://photos.zoochat.com/large/indian_rhinoceros_whipsnade_20th_june_2009-56258.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 12 Použitý zdroj: <http://cdn2.arkive.org/media/F8/F8C05E74-3CB8-4360-BC82-EFCC06CD1610/Presentation.Large/Confiscated-black-rhinoceros-horns.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 13 Použitý zdroj: <http://worldmanabouttown.files.wordpress.com/2011/08/dead-white-rhino1.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 14 Použitý zdroj: <http://opencage.info/pics/files/800_16062.jpg> [cit. 2012-04-10] Obr. 15 Použitý zdroj: <http://i.images.cdn.fotopedia.com/flickr-78557588-hd/Endangered_Species/malayan_tapir.jpg> [cit. 2012-04-10]