ELI: projekt nejvýkonnějšího laseru na světě pro fyzikální výzkum a vývoj technologií Mezinárodní projekt ČR kandidátem na umístění ELI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELI Extreme Light Infrastructure
Advertisements

European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
ELI Beamlines Výstavba nejintenzivnějšího laseru světa Mgr. et Bc. Michael Vích HRADEC KRÁLOVÉ
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Skalární součin Určení skalárního součinu
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Elektromagnetické vlnění
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
referát č. 20: ČINNOST LASERU
Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce v inovacích a výzkumu 17. prosince 2012.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
ELI (Extreme Light Infrastructure): projekt nejvýkonnějšího laseru na světě pro výzkum a vývoj technologií Mezinárodní projekt ČR kandidátem na umístění.
Elektormagnetické vlnění
Skalární součin Určení skalárního součinu
Jaderná fyzika a stavba hmoty
ELI-CZ Programy základního výzkumu a aplikací
Uplatnění spektroskopie elektronů
Proč stavíme super výkonné lasery? Lenka Scholzová březen 2015 citt.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Jaroslav Švec Ondra Horský a garant projektu Miroslav Krus Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
European High Power Laser Energy Research facility Projekt z ESFRI Roadmap (kapitola Energie), vybrán EK k financování Přípravné fáze v rámci RP7 Koordinátor:
ELI (Extreme Light Infrastructure): projekt nejvýkonnějšího laseru na světě pro výzkum a vývoj technologií Mezinárodní projekt ČR kandidátem na umístění.
Měkké rentgenové záření a jeho uplatnění
Fyzika elementárních částic
Relativistický pohyb tělesa
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
GENERACE A ZESILOVÁNÍ ULTRAKRÁTKÝCH LASEROVÝCH PULSŮ
Částicové urychlovače a jejich aplikace…. Co srážíme? Jednotlivé částice Dopad na terč.
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Urychlování částic pomocí laseru Pavel Berger, František Navrkal, Tomáš Novotný.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Nadbytek elektronů a pozitronů v kosmickém záření Radomír Šmída Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
ELI extreme light infrastructure. Mezinárodní projekt ELI 13 Evropských zemí: 40 vědeckých a akademických institucí CNRS, LASERLAB, Max Born Institute.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Transkript prezentace:

ELI: projekt nejvýkonnějšího laseru na světě pro fyzikální výzkum a vývoj technologií Mezinárodní projekt ČR kandidátem na umístění ELI

Ultrakrátké laserové pulsy: rekordní výkon ELI: První laser exawattové třídy na světě (EW = 1018 W) Fundamentální výzkum v ultrarelativistickém režimu interakce laseru s hmotou Aplikace v materiálovém výzkumu, medicínském výzkumu, biologii, atd. Světelný puls ELI: intenzita v ohnisku >5x1024 Wcm-2 5 femtosekund = 5x10-15 s Rentgenové záření UV záření Gama záření Elektrony Protony Nabité částice Délka pulsu v prostoru = 1.5 µm ELI = Slunce vyzařující veškerý svůj výkon (4x1026 W) z plochy cca 10x10 cm Femtosekundové lasery: revolučně nové zdroje částic a rtg záření

Začlenění ČR v Přípravné fázi projektu Země zúčastněné na Přípravné fázi Bulharsko Lotyšsko Česká republika* Polsko Francie* Portugalsko* Německo* Rumunsko Řecko* Španělsko* Maďarsko Holandsko Itálie* Velká Británie* Nejsilnější lasery třídy kJ ČR je členem sdružení LaserLab Europe * Řízení WP (Work Package) Partneři projektu: USA, Japonsko, Jižní Korea ČR má tradici ve vývoji a technologii laserů spolupráce AV a VŠ spolupráce výzkum-firmy ČR je respektovaným partnerem v evropských laserových projektech

Kontext projektu ELI a současný stav ELI je jeden z projektů ESFRI Roadmap Výzkumné a technické zaměření projektu připravováno od roku 2005 Koordinátor CNRS Francie 2007 vybrán EC k financování Přípravné fáze jako nejlépe hodnocený projekt ve své třídě Časový horizont: 2008 – 2010 V běhu je Přípravná fáze ELI-PP (Preparatory Phase) 2009 Výběr hostitelské země ELI polovina 2010 Kompletace “stavebních plánů” (TDR -Technical Design Report) 2011 – 2014 Stavba, uvádění do provozu Investiční náklady na stavbu ELI: 260 miliónů Euro ČR oficiálně podala přihlášku o hostování ELI 20.září 2008 ELI bude laboratoř s mezinárodním statutem Provozní náklady ELI budou až z 80% pokryty účastnickými zeměmi

Koncepce laboratoře ELI Časopisy Science 2005, Nature 2007: “20 fundamentálních vědeckých otázek zodpověditelných pomocí ELI” (kvantová fyzika, kvantová elektrodynamika, kosmologie, fyzika částic) Aplikace, technologie: - vývoj nových materiálů kompaktní “table-top” urychlovače částic, kompaktní zdroje rtg a g-záření zobrazování biologických a molekulárních struktur s rozlišením 10-15 s vývoj kompaktní hadronové terapie, rtg radiografie s mikronovým rozlišením

Možný vzhled centra ELI v ČR Umístění: Středočeský kraj, v blízkosti obce Hodkovice-Zlatníky Laserová & technologická část Admin. část Celkové rozměry cca 120 x 140 m

Směry výzkumu v infrastruktuře ELI Infrastruktura k základnímu a aplikovanému výzkumu: Nové generace kompaktních urychlovačů částic (elektrony, protony, ionty) Fotonové svazky (VIS, rtg, g) s délkou pulsu as – fs (10-18 – 10-15 s) Vývoj kompaktní hadronové terapie Testování základních fyzikálních konceptů nelineární kvantové elektrodynamiky (rozptyl foton-foton, polarizace vakua, Schwingerův limit, Unruhovo pole, atd…) Zkoumání materiálů v ultraintenzivních radiačních polích Jaderné technologie (deaktivace odpadu laserem indukovanými částicovými svazky atd.)

Lasery: nové zdroje částic a záření Fokusováním pulsů Ti:safírového laseru do plynové trysky, na pevnolátkovou fólii nebo na povrch pevného terče lze generovat sekundární zdroje částic a rentgenového záření o super-vysokém jasu a délce pulsu fs až stovky fs -> v blízké budoucnosti se stanou realitou “stolní urychlovače”, “stolní synchrotrony” atd. -> rozsáhlé možnosti zcela nových vědeckých a technologických aplikací 1) Monochromatické elektronové svazky s laditelnou energií Ekin=10 MeV až 10 GeV, náboj >50 pC v pulsech o délce ~10 fs 2) Monochromatické laditelné zdroje rentgenového záření a) rtg lasery (50 eV až 300 eV), ps pulsy b) generace vyšších harmonických frekvencí (20 eV až 5 keV), <fs pulsy c) až 50 keV (“stolní” XFEL =injekce relativistického e- svazku do undulátoru) 3) Monochromatické protonové svazky Ekin= 10 až 200 MeV, pulsy o délce 10-100 fs 4) Širokopásmové zdroje rtg záření Pásmo 1-10 keV (plazmový betatron), 10-30 keV (spontánní emise, K-hrany)

Režimy interakce laserů s hmotou Relativistický režim: I >1018 Wcm-2 Ultrarelativistický režim: I >1024 Wcm-2 Ultra Relativistic Relativistic 1025 1015 1020 2000 1985 1960 1018 I (W/cm2) 2015 GeV electrons GeV protons CPA a = 1 a = eA/mc2

Monoenergetické relativistické e- svazky Číslo 431, září 2004 Elektrony odvržené ze směru pulsu hustota elektronů Laser Analogie: surfař na vysoké vlně Experimentální uspořádání: Elektrony plazmatu jsou odvrženy ponderomotorickou silou stranou směru šíření laserového pulsu a vytvářejí nábojovou “bublinu”, uvnitř které je generováno podélné elektrické pole: toto pole urychluje shluk elektronů uvnitř “bubliny”

Laserem generovaný e- puls: 1 GeV W.P.Leemans et al, Lawrence Berkeley National Laboratory (Nature, 2006) Prostorově-energetické spektrum: úzce kolimovaný monoenergetický svazek

Generace pozitronů v laserem C. Gahn et al. Appl. Phys. Lett., 77, 2662(2000) 107 positrons/shot

Generace attosekundových pulsů HHG na povrchu pevného terče G.Tsakiris, MPQ Mnichov (2005) 20 eV až 5 keV XUV pulsy o délce << fs ! (současný rekord: 110 as)

XUV lasery: zesílení HHG v plazmatu 50 eV až 300 eV, pulsy o délce ~ps Argon cell Prepulse Ps pump pulse Target HHG seed pulse Amplified X-ray laser J.J. Rocca, University of Colorado (2006) 15 2 -2 -4 4 10 5 30 31 32 33 34 35 32 32.5 33 Wavelength (nm) Wavelength (nm)

Monochromatické zdroje rtg záření (10-100 keV) „Stolní“ rtg laser na volných elektronech (stolní XFEL): GeV elektronový svazek generovaný laserem je injektován do undulátoru o délce několik desítek cm -> monochromatický ultraintenzivní svazek 10-50 keV, délka pulsu ~fs Vývoj v USA, Británii, Německu, Francii Je jedním předmětů EU Roadmap projektu ELI (Extreme Light Infrastructure) Ultrakrátké pulsy + dostupnost: Potenciál zcela zrevolucionalizovat obor laboratorních rentgenových zdrojů a jejich aplikací ! nová medicínská diagnostika nové metody radioterapie nádorů strukturální mikrobiologie (DNA, proteiny) mikroelektronika vývoj nových materiálů A.Rousse, LOA Paříž (2006)

Laserová generace protonových svazků Princip: Laserový puls Fólie Elektrony Protony Relativistický elektronový svazek (nemonochromatický) generovaný průchodem fs laserového pulsu tenkou fólií (např. Au) “vytahuje” elektrostatickým polem protony z povrchu fólie Ultra-intenzivní protonové pulsy: až 1013 protonů/puls Electrons Ukázka: (energetické spektrum) Ions

Aplikace p+ svazků generovaných fs lasery Pikosekundové protonové pulsy dostupné “na stole ” s 10-Hz opakovací frekvencí nejspíše přinesou zásadní inovace, např. : široce aplikovatelná protonová terapie pro léčbu zhoubných nádorů = kvalitativní inovace v radioterapii produkce speciálních radioizotopů pro lékařskou diagnostiku, rozšíření dostupnosti PET (produkce izotopů s krátkou dobou života) jaderné inženýrství, potenciálně revoluční možnosti zpracování vyhořelého jaderného paliva (=“deaktivace” izotopů protonovým urychlovačem) materiálové inženýrství

Širokopásmové zdroje rtg záření Princip “plazmového betatronu” : Na elektrony zachycené/urychlované za šířícím se fs laserovým pulsem působí příčné elektrické pole laserové vlny: -> elektrony vykonávají periodické oscilace jako v betatronu a dopředně vyzařují kužel rtg záření A. Rousse et al, Phys. Rev. Lett. 93 (2004) Laditelný širokopásmový zdroj rtg záření, experimentálně demonstrováno spektrum 1 až 6 keV (generace 108 fotonů), délka pulsu ~10 fs Aplikace: materiálový výzkum (strukturní analýza) molekulární biologie (difrakční analýza rychlých dynamických procesů) ultrarychlá difraktometrie

Intenzivní lasery a vývoj nových technologií Laserové materiály a technologie Kompaktní zdroje částic a záření Nové diagnostické systémy pro medicínu Femtosekundová holografie molekul Nanotechnologie a mikrotechnologie Rentgenová optika, mikrooptika Robotické systémy Vakuové technologie 3D počítačové vidění Elektronické a řídící systémy Účast českých firem Delong Instruments a.s. (Brno) Crytur s.r.o. (Turnov) Vakuum Praha s.r.o. Neovision s.r.o. (Prague) Rigaku-Reflex RITE (Praha) Foton s.r.o. (Nová Paka) Meopta s.r.o. (Přerov) ON Semiconductor (Rožnov)

Přínos ELI pro ČR a regionální rozvoj Středočeský kraj je ideálním kandidátem - Odborné zázemí: pražské VŠ a výzkumné ústavy - Dostupnost: mezinárodní letiště, D1, D5, budoucí D3 Prestižní mezinárodní výzkumné centrum - Zvýšení viditelnosti ČR ve výzkumu a oboru vyspělých technologií - V ČR budou produkovány zásadní vědecké výsledky - Výchova nové vědecké a “technologické” generace Příležitost pro český high-tech průmysl - Samostatné kontrakty nebo joint-ventures se zahr. firmami - Optoelektronika, lasery pro průmysl, lékařská technika, vakuová technika Regionální přínos - Desítky pracovních příležitostí - Přítomnost vysoce kvalifikovaného personálu (200-300 osob) - Technologický park