Statistika I 2. cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní statistické pojmy
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
Charakteristiky úrovně
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
„EU peníze středním školám“
EXPLORATORNÍ STATISTIKA
Statistika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM12.
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní statistické pojmy a postupy
Tloušťková struktura porostu
Obsah statistiky Jana Zvárová
Analýza dat.
KARTODIAGRAM A AREÁLOVÁ METODA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM11.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C2 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Úvod do pravděpodobnosti a statistiky
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy zpracování geologických dat
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Statistika - definice Statistika je vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter. Statistika je v určitém smyslu jazykem pro.
Základy popisné statistiky
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Statistika 1.cvičení. Základní informace Ing. Daniela Krbcová Materiály ze cvičení, přednášky Skripta k předmětu,
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
STATISTICKÉ METODY V GEOGRAFII
Absolutní a relativní četnost
Statistika 2.cvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Základní zpracování dat Příklad
TŘÍDĚNÍ DAT je základní způsob zpracování dat.
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Statistika a výpočetní technika
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Statistika.
Základy popisné statistiky
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
Transkript prezentace:

Statistika I 2. cvičení

Etapy statistické činnosti Zjišťování Zpracování Analýza Prezentace dat

Třídění rozdělení jednotek souboru do skupin tak, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů důraz se klade na to, aby v jednotlivých skupinách byly jednotky z hlediska třídícího znaku stejné nebo alespoň podobné

Třídění podle jednoho znaku třídění číselného či slovního statistického znaku (může být i prosté i skupinové) příklady číselného znaku: počet dětí měsíční příjem v Kč, věk respondenta příklady slovního znaku: pohlaví respondenta, známka u ZK nejvyšší dosažené vzdělání respondenta.

Skupinové třídění – vymezení tříd počet tříd (k): do 100 prvků……………6 až 9 tříd do 500 prvků……………10 až 15 tříd nad 500 prvků……Sturgesovo pravidlo konstantní nebo různá šířka tříd (h), při konstantní šířce třídy: první a poslední třída se ponechává otevřená šířku a hranici tříd je nutné volit nesporně: pro nespojitý znak: pro spojitý znak:

Druhy četností ni……absolutní četnost pi……relativní četnost kni…..kumulativní absolutní četnost kpi…..kumulativní relativní četnost

Grafické prostředky Polygon - na ose X středy tříd Histogram - na ose X hranice Graf kumulativních četností - na ose X horní hranice tříd