Sovětský svaz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Totalitní režimy Komunismus v Sovětském svazu
Advertisements

Éra stalinismu v SSSR Generální tajemník KSSS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Doba totality v ČSR - po 1948.
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Významné osobnosti 20. a 30. let 20. století
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Ruské revoluce 4. část.
Nepokoje v sovětském bloku. Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Vývoj v Rusku.
1. světová válka ( ).
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
- * 7. listopad Žid - Ukrajinec - S Leninem hlavní představitel ŘR - Lenin – přítel, Stalin – nepřítel - Věřil v konec kapitalismu a nastolení.
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ruské revoluce 1917.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Totalita v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 USA  SSSR  Německo Cesty k překonání krize.  V roce 1932 zvítězil v prezidentských volbách Franklin Delano Roosewelt s programem k překonání hospodářské.
Člověk a společnost Dějepis Světové války SSSR, nový stát VY_32_INOVACE_08 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. ( ) svrhla svého manžela.
Alexandr Isajevič Solženicyn Алексaндр Исaевич Солженицын
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Dagmar Zemanová Komunismus
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
SSSR mezi světovými válkami I
Totalita sovětského typu
Ruské revoluce 1917.
Sovětské Rusko mezi světovými válkami VY_32_Inovace_02 ŠJ-4
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nástup totality v Československu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
Od totality k demokracii
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
STALINISMUS.
Ruské revoluce 1917.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu
Transkript prezentace:

Sovětský svaz

Už známe 1917 1918-20 1922

Opakujeme 1917 V. I. Lenin sověty sověty prozatimní vláda http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Ilji%C4%8D_Lenin

Opakujeme 1918 - 20 rudí bílí rudí pomáhají evropské státy

Stalin http://cs.wikipedia.org/wiki/Stalin

Gulagy http://cs.wikipedia.org/wiki/Gulag

GULAG http://www.totalita.cz/vysvetlivky/gulag.php

Spolupracovníci Stalina: Berija Kaganovič http://cs.wikipedia.org/wiki/Lavrentij_Pavlovi%C4%8D_Berija http://cs.wikipedia.org/wiki/Lazar_Kaganovi%C4%8D

Hospodářství zemědělství průmysl kolektivizace Stalin: Kdo nejde do kolchozu, je nepřítelem sovětské moci průmysl 1928-33 - 1. pětiletka

Sovětský svaz po r. 1922 Do r. 1924 v čele země V. I. Lenin. Po jeho smrti všechnu moc získal Stalin. Zbavoval se všech nepohodlných, řada z nich popravena. Zakládány pracovní tábory (Gulagy) - velmi tvrdé zacházení, zahynuly miliony lidí. Berija - spolupracovník Stalina, vedl velmi tvrdé výslechy (mučení). Nechal uvěznit a popravit statisíce lidí (zatčen až po Stalinově smrti 1953). Tažení proti náboženství, věřící lidé pokládáni za nepřátele strany a státu, boření kostelů.

Hospodářství Zemědělství Kolektivizace - lidé nuceni vzdát se své půdy a hospodařit společně - kolchozy. Stalin: Kdo nejde do kolchozu, je nepřítel sovětské moci. Nesprávná organizace - horší výsledky Průmysl Elektrifikace Ruska Nové podniky Pětileté plány - falšování výsledků Chybí lehký průmysl U 23, 28, 43