NIPOS – Lenka Lázňovská.  Budova s divadelním sálem určená pro realizaci scénických produkcí, jednosálová, vícesálová, stagiona  Divadelní soubor –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
DOTAČNÍ POLITIKA MĚSTA PLZNĚ V OBLASTI KULTURY
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Fondy EHP 2004 – 2009 (2011) Finanční mechanismy (FM) 1 a Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Školení pro hodnotitele 30/7/2014 Odbor.
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
Víceúčelové kulturní centrum Jan Kučera Odbor strategického rozvoje 4. června 2008.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Členění území naší vlasti
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Zdeněk Bergman1 Příjmy gymnázií Statistické údaje za rok 2006.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
TK ministra obrany Pomoc AČR při povodních Jihočeský kraj 24 osob Jihočeský kraj 24 osob Moravskoslezský kraj 197 osob Moravskoslezský kraj 197.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Členění území naší vlasti
Asociace profesionálních divadel ČR a její činnost MgA. Eva Kejkrtová Měřičková.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Česká republika územní členění.
Členění území naší vlasti
zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Rozbor financování NNO z veřejných rozpočtů v roce 2012
Transkript prezentace:

NIPOS – Lenka Lázňovská

 Budova s divadelním sálem určená pro realizaci scénických produkcí, jednosálová, vícesálová, stagiona  Divadelní soubor – členění podle žánru (činoherní, operní, operetní, muzikálový, baletní, moderního tance, loutkový …)  Druh výkonného umění, které je opticko-akustické a časově prostorové. Pomocí zvláštního systému, obvykle nazývaného jako jazyk divadla se sdělení ve formě představení přenáší z jeviště do hlediště  Z hlediska uznávaného mezinárodního členění patří divadla mezi umělecko-produkční subjekty kultury

 Zákon č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury ve znění zákona č. 227/09 Sb.  Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském a právech souvisejících ve znění pozdějších úprav  Usnesení vlády č. 902/2003 o Programu státní podpory profesionálních divadel, symfonických profesionálních orchestrů a pěveckých sborů  Usnesení vlády č. 452/2008 Státní kulturní politika na léta  Koncepce účinnější podpory umění na léta (usnesení vlády č. 1452/2008)  Úmluva UNESCO o zachování nemateriálního kulturního dědictví 2003  Úmluva UNESCO o kulturní rozmanitosti (2008)  Doporučení UNESCO týkající se postavení umělců (1980)

a) divadla jako příspěvkové organizace státu (MK) a krajů ČR  MK zřizuje pouze Národní divadlo s roční dotací 460 miliónů Kč a Státní operu Praha s dotací 140 miliónů, do roku 2010 zřizovalo rovněž Laternu magiku (nyní součástí ND), tato divadla se o státní dotace ucházet nemohou, zdroji příjmů jsou tržby za vlastní výkony, které se pohybují ve výši % z celkových nákladů (to je podle uznávaných zahraničních zdrojů slušná soběstačnost) a soukromé zdroje. MK ČR vydává celkem na své příspěvkové organizace ročně částku cca 5 miliard Kč.  Kraje ČR zřizují následující divadla: Středočeský kraj 0, Jihočeský kraj – Divadlo Oskara Nedbala. Plzeňský kraj – Stálá divadelní scéna v Klatovech, Karlovarský kraj – 0, Ústecký kraj -0, Liberecký kraj – 0, Královéhradecký kraj- 0, Pardubický kraj – 0, Vysočina – Horácké divadlo Jihlava, Jihomoravský kraj – 0, Olomoucký kraj – 0, Zlínský kraj -0, Moravskoslezský kraj – Těšínské divadlo Český Těšín – pouze čtyři divadla jsou tedy příspěvkovými organizacemi kraje a dostávají dotace přímo z rozpočtu kraje. Další prostředky získávají z grantů měst, příjmů, darů a sponzoringu.

b) divadla jako příspěvkové organizace státu (MK) a krajů ČR  Většina velkých tzv. městských divadel má statut příspěvkové organizace města, v Praze jsou to např. téměř všechna divadla (Divadlo na Vinohradech, Divadlo pod Palmovkou, Divadla S+H, Hudební divadlo v Karlíně, Městská divadla pražská, Minor, Studio Ypsilon, Švandovo divadlo, Divadlo v Dlouhé), většina krajských divadel je zřizována městy (např. Městské divadlo ve Zlíně, Národní divadlo v Brně, Národní divadlo moravskoslezské, Kladenské divadlo, Divadlo v Uherském Hradišti, Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Divadlo Drak v Hradci Králové a další). Jsou navázána na rozpočet města, informace o příspěvku lze najít mezi povinně zveřejňovanými informacemi na webu jednotlivých měst. Mohou se ucházet o dotace krajů a MK.

c) divadla soukromá (NNO -občanská sdružení, a obecně prospěšné společnosti), divadla podnikatelská  Převažují obecně prospěšné společnosti (např.Činoherní klub a Dejvické divadlo v Praze, městské divadlo v Českém Krumlově, Divadlo loutek Ostrava) a občanská sdružení. Posledně uvedená najdeme zejména mezi tzv. nezávislými divadly (např. Kašpar v Praze, Polárka v Brně, Divadlo v Líšni Alfred ve dvoře Praha, Continuo Vodňany, Divadlo bratří Formanů a další). Mohou si požádat o dotaci na krajích, v městech i na MK (dotační titul Kulturní aktivity profesionálního umění v okruhu nový inscenační projekt, provozování inscenačního projektu, činnost nezávislého divadelního subjektu). V roce 2010 MK rozdělilo celkem 34 miliónů Kč. Mohou se ucházet o dotace měst., krajů a MK + příjmy a + sponzoring a dary.  Podnikatelských subjektů je mezi divadly celkově málo. Jsou především tzv. bulvární divadla (např. v Praze Divadlo Radka Brzobohatého, Divadlo bez zábradlí K.Heřmánka), jednak muzikálové scény (např. v Praze Brodwai a další). Mohou se ucházet o veřejné dotace v celé struktuře.

a) Ministerstvo kultury ČR  V roce 2010 bylo v oblasti kulturních aktivit přihlášeno do veřejného konkurzu 173 přihlášených projektů v 8 tematických okruzích. Dotaci získalo 60 projektů v celkové výši tis. Kč. Největší podíl byl vyčleněn na podporu inscenačních projektů a kontinuální divadelní činnosti. Na prioritní akce (významných šest festivalů) byla poskytnuta celková dotace ve výši tis. Kč.  Dotace příspěvkovým organizacím MK  Národní divadlo: příspěvek zřizovatele tis. Kč, vlastní výnosy celkem tis. Kč, průměrná návštěvnost 71,06%, soběstačnost 36%  Státní opera Praha: příspěvek zřizovatele tis. Kč, vlastní výnosy celkem tis. Kč, průměrná návštěvnost 71,7%, soběstačnost 41%

b) veřejná podpora divadelní činnosti v dotačních řízeních krajů ČR za rok 2009  Středočeský kraj tis. Kč, Jihočeský kraj tis. Kč, Plzeňský tis.,Karlovarský tis., Ústecký tis.,Liberecký 80 tis., Královéhradecký tis., Pardubický 455 tis., Vysočina (včetně dotace pro Horácké divadlo jako PO), Jihomoravský 765 tis., Olomoucký tis.,Zlínský 0, Moravskoslezský tis., celkem za rok tis. Kč. To je 39,35% z celkových veřejných výdajů na kulturu.

c) podpora měst – jako příklad hl. město Praha  Podporuje své příspěvkové organizace /Divadlo na Vinohradech, Švandovo divadlo, Hudební divadlo v Karlíně, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Pod Palmovkou, Městská divadla pražská, studio Ypsilon. Divadlo Minor, Divadlo Na zábradlí.  Vyhlašuje granty do 200 tis. Kč, nad 200 tis. Kč, podporuje festivaly také ve formě partnerství.  přehled vybraných grantů: Divadlo Bez zábradlí K.Heřmánka s.r.o ,- Kč, Divadlo v Řeznické o.p.s. 1 mil. Kč. Stražnické divadlo 500 tis. Kč, Ungelt s.r.o. 1 mil Kč, Farma v jeskyni o.s ,- Kč, Divadlo Na prádle o.s. 900 tis. Kč, Damuza os. 500 tis. Kč, La Putyka o.p.-s. 700 tis. Kč, Prometheus o.s. 350 tis. Kč.

 Zaměstnanci – divadla zaměstnávají umělecké zaměstnance, dále mají umělecko-technický personál, administrativní personál, existují i divadla bez zaměstnanců  Aktuální statistická čísla za rok 2010 (dopočítaná) za 145 divadelních scén včetně stagion: počet sedadel , počet titulů 2 636, počet premiér 669, odehraná představení , počet návštěvníků ,- Kč, vybrané vstupné ,- Kč

 Statutární divadla právní řád nezná. Jsou to buď příspěvkové organizace státu nebo samosprávy, nebo NNO nebo podnikatelské subjekty. Z výše uvedené struktury je jasné, že většina veřejných prostředků (stát, kraje, obce) jde na příspěvkové organizace. Vzhledem k tomu, že i ostatní subjekty mohou žádat o granty a dotace veřejné správy, žádná skutečně nedotovaná divadla u nás (s výjimkou amatérských divadel) ve skutečnosti nejsou. Jen ta totiž nemohou žádat na provoz a divadelní projekty (inscenace), nýbrž pouze na divadelní aktivity.

Lenka Lázňovská V Praze dne