VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Advertisements

Výkon elektrického proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
Mechanická práce a energie
ÚČINNOST EL. ZAŘÍZENÍ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
ZÁVISLOST ELEKTRICKÉHO ODPORU NA VLASTNOSTECH VODIČE
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vztah mezi výkonem, prací a časem
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Práce a výkon elektrického.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 07.
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Elektrické měření II. ročník Měření výkonu DC, AC 1f Vypracoval: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky.
Název materiálu: ÚČINNOST
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník Výpočet práce, účinnost (8.06)
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Mechanická práce a energie
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Prescott Joule
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Digitální učební materiál
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYKON.
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
3. Mechanická energie a práce
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Této práci říkáme elektrická práce.
Mechanická práce, výkon a energie
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
PRÁCE PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA KLADKAMI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mechanika II. Výkon VY_32_INOVACE_ V praxi není důležitá pouze velikost vykonané práce, ale také doba, za kterou byla práce vykonána.
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Téma: LOM SVĚTLA Obrázky Studijní text Zajímavosti z netu
POHYBOVÁ ENERGIE TĚLESA
Reostat Potenciometr- dělič napětí
Výpočet práce z výkonu a času Práci, např. stroje, můžeme také vypočítat, pokud známe jeho výkon P a dobu t, po kterou pracoval: Platí: W = P ∙ t.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F8-003 Předmět FYZIKA 8.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÁ ENERGIE.
VY_32_INOVACE_15 15 ENERGIE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Účinnost stroje VY_32_INOVACE_FYZ_1_33
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_36_ Příkon a energie elektrického proudu Číslo.
Transkript prezentace:

VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST 25.9.2012 Téma: VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST Obrázky z praxe Studijní text Zajímavosti k tématu Tajenka Slovíčko na závěr

1.4 VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST

Výkon

Práce

Účinnost

Text ke studiu

Pracuje-li motor se stálým výkonem P po dobu t, určíme práci, kterou vykonal tak, že výkon motoru násobíme příslušnou dobou: W = P*t Z tohoto vztahu lze odvodit i jednotku pro práci. Víme že práce je udávána v Joulech.

Z předchozího vztahu lze odvodit… W=P*t J=W*s…wattsekunda Další jednotky: 1kWh = 3 600 000 Ws = 3,6MJ Používají se nejčastěji při určování práce elektrických spotřebičů.

V praxi rozlišujeme výkon – tj. užitečná práce vykonaná za 1s. Příkon – tj. práce, která se skutečně za 1 s vykonala. Pro posuzování hospodárnosti – účinnosti zavádíme další veličinu.

Účinnost – značka – (čti éta) Vypočítáme ji jako výkon/příkon Výkon každého zařízení je menší než jeho příkon. Účinnost je vždy menší než 1!!!

Zajímavosti k tématu http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C4%8D innost_(fyzika) http://fyzika.jreichl.com/index.php?page=51 &sekce=browse http://www.zsondrejov.cz/Vyuka/F-8/Pr- en_06.pdf

tajenka

1) Pozitivní výsledek snahy jednotlivce nebo skupiny o dosažení určitého cíle. 2) Savec vzhledem podobný veverce s velkými uši. 3) Vpád ozbrojených složek na nepřátelské cizí státní území. 4) Žena mající svátek 8.8. 5) Stesk po minulém, zašlém, ztraceném. 6) Umělecká forma spojující dramatické divadelní představení s hudbou. 7) Strýc od Kulíka, Bubíka a Dulíka. 8) Silně rotující vítr.

1) Úspěch 2) Činčila 3) Invaze 4) Nora 5) Nostalgie 6) Opera 7) Skrblík 8) Tornádo

Slovo závěrem Účinnost určujeme jako podíl výkonu a příkonu. Je vždy menší než 1, respektive než 100%. Výpočet:

DA End

Da real End