Určování povrchových energií pevných látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Chemické reakce III. díl
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
VODA Praha – město našeho života
Tato prezentace byla vytvořena
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
4.4 Elektronová struktura
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Chemická vazba v látkách I
II. Statické elektrické pole v dielektriku
02 Nevazebné interakce.
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Krystaly Jaroslav Beran.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
Teorie kyselin a zásad.
1 ÚVOD.
Chemické rovnováhy ve vodách
Skupenské stavy látek.
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Slabé vazebné interakce
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly Johannes Diderik van der Waals ( – ) 1910 – Nobelova cena (za práci o stavové rovnici plynů a kapalin)
Elektrotechnologie 1.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
Stavba látek.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Volná povrchová energie plazmových polymerů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Typy vazeb.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Stavební kameny a stavební zákony
Mezimolekulové síly.
Fyzika kondenzovaného stavu
Transkript prezentace:

Určování povrchových energií pevných látek

SEE Systém Co je to povrchová energie Jak ji určujeme Některé modely Chyby Experimentální zařízení Využití této diagnostické metody

Surface Energy Evaluation System  system s CCD kamerou  jednoduchá manipulace možnost ukládání časového vývoje kapky software s výpočtem Povrchových energií PL Pomocí běžných modelů databáze parametrů testovacích kapalin chybová analýza dáváme provize  nízká cena (1/10 běžných zařízení)

Co je to povrchová energie? -Povrchové napětí (kapaliny) -Povrchová energie (pevné látky) Definice: Označení------  Práce W nutná pro vytvoření jednotky plochyA

Celkovou Helmholtzovu volnou energii Ftot systému lze psát Fa je Helmholtzova volná energie odpovídající 1 atomu, N je počet atomů v objemu material , Fsurf je Helmholtzova volná energie odpovídající jednotce plochy.

Kápneme kapku kapaliny l na horizontální povrch pevné látky s, kde systém je v kontaktu s atmosférou v, tato zaujme tvar části koule. Youngova rovnice popisuje rovnováhu mezi povrchovým napětím a třífázovým rozhranním

Zismanova metoda  - faktor rozhraní Závislost lze fitovat následující rovnicí

Úpravou Zismanovy a Young Dupreho rovnice dostaneme: Další úpravou získáme: Dalšími úpravami vznikne:

Modely založené na bázi stavové rovnice Berthold předpokládal následující závislost: Kombinací s Youngovou rovnicí dostaneme:

Ward a Neuman termodynamicky prokázali existenci stavové rovnice. Kombinací s Young-Dupreho rovnicí dostaneme: Další odvození provedl Li a Neuman: Kombinací s Young-Dupreho rovnicí dostaneme:

Kwok a Neuman navrhli následující stavovovou rovnici: Kombinací s Young-Dupreho rovnicí dostaneme: Wu vyjádřil stavovou rovnici ve tvaru:

Fowkesova teorie Je základem pro všechny moderní modely, bere v úvahu všechny síly které působí mezi kapalinou a pevnou látkou. Pro disperzní síly

Základní typy vazeb: -kovalentní-vzniká překrytím orbitalů obou atomů z nichž každý obsahuje jeden vazebný elektron, za vytvoření elektronového páru , oba atomy sdílejí společný el. pár -iontová- extrémně polární kovalentní vazba, velký rozdíl elektronegativity mezi atomy -kovová- atomy kovů jsou charakteristické tím, že obsahují silně vázané vnitřní elektrony a slabě vázané 1 – 2 valenční elektrony. Její podstatou je rovněž překrývání valenčních orbitalů jako u kovalentní vazby.

Slabší vazebné interakce -Van der Waalsovy síly -vodíkový můstek Van der Waalsovy síly -coulombovské síly–u takových atomových útvarů které již mají permanentní dipól (Kesonův efekt)(H2O, NH3, SO2) -indukční síly-molekuly s permanentním dipólem vyvolávají deformaci el. obalu a vznik indukovaného dipólu (Debyeův efekt) (F2,Cl2, ethan, butadien apod.) -disperzní síly-kladné náboje jader atomů nejsou úplně elektrostaticky odstíněny vlastními elektrony-působí proto na elektrony všech molekul (Londonův efekt)

Owens and Wendtova teorie Rozšíření Fowkesovy teorie, kde interakční energie disperzních sil je vyjádřena jako geometrický střed polárních a disperzních komponent kapaliny a pevné látky: Kombinací s Young-Dupreho rovnicí dostaneme: Regresní metoda:

Owens and Wendtova teorie Rozšíření Fowkesovy teorie, kde interakční energie disperzních sil je vyjádřena jako geometrický střed polárních a disperzních komponent kapaliny a pevné látky: Kombinací s Young-Dupreho rovnicí dostaneme: Regresní metoda: Y=A+Bx

Wuova teorie Wu odvodil metodu kombinující harmoniký a geometrický průměr: Kombinací s Young- Dupre rovnicí dostaneme: Tato teorie je použitelná pro vysoce energetické povrchy (oxidy, kovy, grafit apod.)

Acid-base teorie Předpokládá, že celková pov.en.  je složena z Lifshitz-Van der Waalsovy- LW a acid-base AB komponenty. Lewisova teorie kyselin a zásad –zásada každá částice, která má alespoň jeden elektronový pár schopný zprostředkovat vznik donor-akceprorové vazby s další částicí (kovalentní, iontová,kovová) Lifshitz-Van der Wallsovy síly- (coulombovské, indukční, disperzní, vodíkový můstek)

Povrchovou energii lze počítat Mezi AB a kyselou + (elektron/akceptorovou) a zásaditou - (elektron/donorovou) komponentou: Regresní acid -base

Měření kontaktního úhlu Metoda založená na sledování tvaru kapky testovací kapaliny usazené na povrch vzorku

Testovací kapaliny -Nesmí reagovat s testovaným materiálem -Musí mít známé a stálé parametry -Neměly by být toxické -Povrchové napětí kapalin musí být vyšší než povrchová energie pevných látek -Nesmí se rychle vypařovat Používané kapaliny: voda, glycerol, etylenglykol, formamid, dijodmetan, bromonaftalen

Chyby měření Náhodné chyby: -Špatně usazená kapka -Špatný fit profilu kapky -Nehomogenita vzorku Systematické chyby: -Sejmutí profilu před dosažením termodynamické rovnováhy -Špatně volená velikost kapky -Nehomogenity v materiálu -Kontaminace měřících kapalin -Reakce kapalin se substrátem -Drsnost povrchu

Drsnost vzorku Wenzel: -parametr drsnosti D-fraktální parametr mezi horním -L a l- dolním limitem

Použití metody -Charakterizace povrchů -před lepením nebo potiskem PL -po plazmové úpravě -pájení (kontaktní úhly pájky a pájené součásti) -apod.

Děkuji za pozornost