Apolinář 65: včera, dnes a zítra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Komplexní pohled na pacienty metadonového subst. programu
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Ambulance dětské a dorostové adiktologie
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Pedagogika volného času (VČ)
MUDr.František Schneiberg
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Regionální péče v Praze
Spolupráce hepatologa a psychiatra u drogově závislých pacientů
PSYCHOSOMATIKA V ORDINACI PSYCHIATRA?
Plánovaný rozvoj služeb
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Psychiatrická klinika VFN
Ústav českého jazyka a teorie komunikace. Stručné představení střediska * základní charakteristika - obor Čeština v komunikaci neslyšících -založen 1998.
občanské sdružení Prev-Centrum
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Nové přístupy k léčbě závislostí
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Rizikového chování v dospívání
Sociální patologie SCPT SCPA
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Jak vlastně léčíme závislost na alkoholu
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
Fakultní nemocnice Ostrava
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Lenka Reisiegelová oddělení psychiatrie
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Lucie Bankovská Motlová
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Koncept praxí a stáží1 Fakulta sociálních studií Katedra psychologie PSY412 Praxe a stáže (psychoterapie a klinická psychologie)
Péče o závislého pacienta v podmínkách zdravotnického zařízení MUDr. Veronika Kotková Michaela Martínková Jan Šedivý PN KOSMONOSY.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Reforma psychiatrické péče
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb. PhDr
Adiktologické služby v ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Apolinář 65: včera, dnes a zítra Petr Popov, Michal Miovský GPS ČR 2008

„Apolinářský model“ ( 1 ) 1948 - specializované protialkoholní oddělení Psychiatrické kliniky LF UK (Oddělení pro studium a léčbu alkoholismu; Apolinář, 20 lůžek) „Apolinářský model léčby závislostí“ 1951 - protialkoholní záchytná stanice Apolinář (1. na světě - jako zdravotnické zařízení ) 1953 - vytvoření sítě poraden PAP/ OAT v Praze 1958 - oddělení pro léčbu závislostí v Lojovicích ( ochrané léčby, muži ) 1962 - universitní sportovní středisko Dobronice 1967 - Středisko pro děti, mládež a rodinu TK 5.9.2013 6/4/17

„Apolinářský model“ ( 2 ) 1971 - léčebna pro ženy v Lojovicích u Prahy 1971 - Středisko drogových závislostí 1973 - Střediska protialkoholní ochranné léčby v nápravných zařízeních MS (Pankrác „SPOL“) 1993 - uzavření záchytné stanice - „detox“ 1995 - detoxifikační jednotka 1996 - ambulance „ALKO“ 1997 - metadonový program 2002 - ambulance pro léčbu nealkoholové závislosti 2012 – Klinika adiktologie TK 5.9.2013 6/4/17

Záchytka TK 5.9.2013 6/4/17

TK 5.9.2013 6/4/17

TK 5.9.2013 6/4/17

Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN Lůžkové oddělení pro muže Lůžkové oddělení pro ženy Detoxifikační oddělení Ambulance pro alkoholové závislosti Ambulance pro nealkoholové závislosti Centrum metadonové substituce Centrum pro psychoterapii a rodinnou terapii TK 5.9.2013 6/4/17

Organizační schéma kliniky 6/4/17

I. část: Klinický provoz KAD a) Lůžková část (66 lůžek): Lůžkové oddělení muži (LOM), Lůžkové oddělení ženy (LOŽ), Detoxifikační oddělení (DET), b) Ambulantní část (kapacita cca 500 osob v péči): Centrum metadonové substituce (MET), Ambulance pro alkoholové závislosti (ALKO), Ambulance pro nealkoholové závislosti (TOXI), Centrum pro psychoterapii a rodinnou terapii (CPRT). 6/4/17

II. část: Výukový provoz KAD a) Pregraduální výukové programy: výuka studentů medicíny a stomatologie v oboru adiktologie v rámci širšího rámce oboru psychiatrie, pregraduální výuka v bakalářském a magisterském oboru adiktologie (prezenční a kombinovaná forma výuky v českém jazyce). b) Postgraduální výukový program: klinika získala v roce 2012 akreditaci pro samostatný Ph.D. program adiktologie (česky i anglicky) a vytvořila vlastní oborovou radu tohoto programu. c) Subkatedra návykových nemocí IPVZ 6/4/17

Plán rozvoje KAD: klinická část Adiktologická ambulance: pilotní ověření konceptu samostatné nelékařské ambulance (výukový a tréningový program pro studenty). Specializované pracoviště pro děti a dorost: obnovení provozu (1967) a jeho nová koncepce pro další rozvoj dětské adiktologie. Posílení ambulancí a stacionární program kliniky pro doléčování a samostatný stacionář. Rozvoj substituce na úrovni „Centra pro substituční léčbu VFN“.

Plán rozvoje KAD: výkumná část Laboratoř psychologicko-adiktologického provozu (únor 2013): neurovědy, ADHD, rehabilitace kognitivních funkcí, diagnostika. Plán laboratoře pro preklinický výzkum. Vznik nového centra pro HR a RR a oddělení od trestně-právní části. Od roku 2013: pravidelné letní školy v Praze „Prague summer school“. Výuka PGS studentů ve společném programu pro české a zahraniční studenty v anglickém jazyce za účasti zahraničních pedagogů.

Děkujeme za pozornost GPS ČR 2008 6/4/17