Nerovnoměrný vývoj světa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Sociální problematika světa
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Diversita lidské populace II
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TERORISMUS.
Organizace spojených národů
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Vývoj politické mapy světa
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Osvícenství.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
Ohniska neklidu v současném světě
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Globalizace Konflikty 20. století
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Náboženská mapa současného světa
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
Terorismus Petr Machala.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Konflikty. 3 základní druhy mezilidských interakcí Spolupráce.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Stát Definice, funkce, typy.
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Úvod, základní principy a cíle
TERORISMUS.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Terorismus.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do středověku.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Příprava občanů k obraně státu …
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Nerovnoměrný vývoj světa Hospodářský, etnický, náboženský ideologický, politický a kulturní světový konflikt – terorismus 4. 4. 2014 Renata Honsů

Obsah Současný globální svět Hospodářský svět Kolonialismus Kulturní a etnické odlišnosti Svoboda ve světě Konflikty Média Terorismus

Politická mapa světa

Hustota zalidnění

potřeby současnosti k uspokojení potřeb budoucích generací

Světové civilizace Západní Latinckoamerická Africká Islámská Pravoslavná Čínská Japonská Hindujistická Buddhistická

Celosvětové dění současnosti Intersociální - vzájemné působení různých společensko-sociálních a ekon. systémů a globálního soužití lidstva; vznikají intersociální problémy jako reakce na globální společenské situace Přírodně-sociální - přerušení vazeb mezi přírodou a lidskou společností (růst počtu obyvatelstva / konstantní přírodní zdroje) Antroposociální - sociální, kulturní, humanitární, etnické problémy

Potřeby současnosti k uspokojení potřeb budoucnosti

Mapa světa zobrazující CIA odhad tempa růstu HDP pro rok 2010

HDP reálné tempo růstu ve vybraných zemích, 1990-1998 a 1990-2006

Rozdělení průmyslu

Schéma hlavních národohospodářských sektorů

Kolonie v roce 1945

Náboženství moderní souhrnný pojem pro velmi rozmanité soustavy jednání, symbolů a představ, jimiž různá společenství vyjadřují reálný, životní, osobní vztah k transcendentní zkušenosti

Judaizmus Židovské náboženství, které patří spolu s křesťanstvím a islámem mezi tři světové monoteistické. Klade velký důraz na rodinu, slavení svátků. Rozlišit židovství a judaismus jako náboženství, židovství kulturně-nábožensko-nacionálním souborem, zahrnujícím historii, jazyk, zemi, liturgii, filozofii, umění, soubor etických zásad a náboženských praktik.

Náboženství – křesťané

Křesťanství víra v jednoho boha, vyznávají Ježíše Krista jako Spasitele a Božího syna, uznávají křest a další svátosti, věří v možnost odpuštění hříchů a spásy a očekávají druhý příchod Kristův.

Pravoslavní odmítali podřizovat usnesením a schválením římským patriarchou a tzv. velké schizma. Otázky Ducha svatého, odpustků, všeobecného celibátu duchovních, zavádění latiny.

Islám Muslimové se stejně jako křesťané a židé považují za duchovní potomky Abraháma. Muslimové dodržují modlitby, mír, spravedlnost, harmonii, spolupráci, soucit, dobročinnost, rodinnou zodpovědnost, toleranci k lidem jiné víry a tradic a respekt pro životní prostředí. Člověk organickou součástí vyššího celku. Korán - je považován za absolutní neměnnou pravdu.

Hinduismus souborné označení pro velké množství náboženských a filozofických směrů, zvyklostí a tradic. Velmi různorodé, otevřené a tolerantní náboženství s absencí jediného standardního dogmatu. Cílem hinduisty je konečné duchovní vysvobození z koloběhu života a smrti.

Buddhismus Důraz na osobní meditační praxi jako prostředek k dosažení vnitřní svobody a k odstranění prožívání skutečnosti, zkreslené subjektivním viděním. Východisko ze strastiplné pomíjivosti jevového světa.

Svoboda ve světě v %

Hlava II – Lidská práva a základní svobody Každý je způsobilý mít práva. Každý má právo na život. Nikdo nesmí být zbaven života. Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena. Každý má právo vlastnit majetek. Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. Svoboda pohybu a pobytu je zaručena. Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.

Sociálněpolitický vývoj Paternalismus – nadřazení vlády nad právo, nerovné postavení člověka. Demokracie - jasné definování práv a povinností státu. Socialismus – společné vlastnictví výrobních prostředků. Anarchismus – ovlivňující rasizmus.

Světový konflikt Ženevská konvence, kategorie ozbrojených konfliktů: Mezistátní konflikty - vyhlášená válka nebo ozbrojený konflikt mezi 2 či více státy, okupace Národněosvobozenecká hnutí - boj proti okupaci, za sebeurčení proti koloniálním a rasistickým režimům Vnitrostátní konflikty - ozbrojený konflikt mezi armádou státu a jinými organizovanými ozbrojenými skupinami majícími velení a kontrolujícími část území Ostatní ozbrojené konflikty – vnitrostátní konflikt, izolované násilné činy, vnitřní nepokoje

Příčiny konfliktů v současnosti Spouštěcí mechanismy: Terorismus – taktika dosažení politického cíle pomocí útoků či případně hrozbou útoky na civilní cíle; klíčovým faktorem je vyvolání strachu, paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí Náboženská a etnická nesnášenlivost– je dána rozpory dvou a více od sebe odlišných skupin, např. spory mezi protestanty a katolíky v Severním Irsku, problémy náboženského rázu v oblasti Kavkazu, napjaté vztahy mezi muslimy a hinduisty v Indii, konflikty mezi etniky v Africe

Příčiny konfliktů v současnosti Politicky nestabilní vlády – nemají podporu většiny obyvatel, existuje hrozba jejich svržení a ovládnutí státu diktátorem Diktátorské režimy – nesvoboda obyvatelstva vede ke snahám režim změnit, což ale většinou nezmožné bez použití ozbrojeného násilí Izraelsko-arabské vztahy – neustálý zdroj napětí v oblasti Blízkého východu, který se prozatím nepodařilo vyřešit Separatismus – snaha o odtržení území od současného státu, v mnohých případech se pojí s problémem terorismu nebo s náboženským či etnickým sporem

Masmédia Ovlivňování - místní, národní, mezinárodní: války, konfliktu a krize Využití: k mobilizaci a ovlivňování společenských výsledků, udržování konfliktu, podat válečné zdůvodnění nebo nenásilná snaha mírových aktivistů ukončit válku Strategie aktérů - konfliktu, míru i bezpečnosti: vlády, povstalecké skupiny, humanitární organizace a teroristy Umožňují otevřenou účast

Terorismus systematické užívání fyzického násilí převážně vůči civilistům politický nástroj slabých proti silným od starověku braní rukojmích, v 19. st. se vyznačoval útoky na panovníky a politické osobnosti, ve 20. st. vznikl separatistický a náboženský terorismus zasahuje s různou měrou celý svět nelze uspokojivě řešit v rámci státu, nutná mezinárodní spolupráce většinou dlouhodobého rázu: jejich řešení vyžaduje velké náklady a trvalou angažovanost žádný stát nenese za jejich vznik výhradní odpovědnost (nemožnost postihu) většinou nejde o politickou prioritu žádného ze států, zastiňují je jiné státní zájmy

Terorismus oblasti působnosti: globální (celosvětový nebo v rámci více států) regionální (v rámci 1 státu) podle cílů, kterých chce dosáhnout: Reklamní cíl - upoutání pozornosti veřejnosti pomocí masmédií Jednorázový násilný akt - dosažení konkrétního cíle, vynucení jednání Strategický cíl - nástroj vedoucí k destabilizaci režimu separatistický (cílem je vytvoření vlastního území - např. IRA v S Irsku, ETA ve Španělsku) náboženský (např. Al Kajdá) revoluční (např. Rudé brigády v Itálii) pravicový

Teroristické organizace IRA - Irská republikánská armáda; vznik v r. 1916 jako ozbrojená složka strany Sinn Féin, usiluje o odtržení S Irska od Anglie - náboženský spor mezi protestanty a katolíky ETA Euzkadi ta Askatasuna - Baskitsko a svoboda, vznik v r. 1959 v Bilbao, usiluje o uznání nezávislosti Baskitska Španělskem a Francií Al Kajdá - osvobozenecká armáda islámských svatyní; zakladatelem je Usáma bin Ládin - ze zámožné rodiny –> financování výcviku, organizace i teroristických akcí Rudé brigády - italská ultralevicová org.

Historie mezinárodního terorismu Od konce 19 Historie mezinárodního terorismu Od konce 19. století registrujeme čtyři teroristické vlny První vlna - akce ruských intelektuálů koncem 19. století po sarajevském atentátu. V Evropě tzv. revoluční terorismus. V osmanské říši se začíná rodit terorismus separatistických hnutí a formy extrémního pravicového terorismu reprezentují židovské pogromy v Rusku a akce Ku-klux-klanu v USA.   Druhá vlna - po I. světové válce a vrcholí po II. světové válce obdobím dekolonizace. Akce separatistů v rozpadajících se koloniálních říších. Separatistická hnutí propojena s revoluční ideologií či náboženstvím. Třetí vlna - od konce 60. let do rozpadu Sovětského svazu. revoluční terorismus v Latinské Americe a návrat marxisticko-anarchistických skupin. termín mezinárodní terorismus, organizace (např. OOP) podnikaly většinu útoků v zahraničí a různé národní skupiny navzájem spolupracovaly a podnikaly útoky ve třetích zemích – např. spolupráce OOP a IRA při únosu ministrů členských států OPEC ve Vídni v roce 1975. Mezinárodní charakter této vlny symbolizuje také letecké pirátství a státy sponzorující terorismus.

Historie mezinárodního terorismu Od konce 19 Historie mezinárodního terorismu Od konce 19. století registrujeme čtyři teroristické vlny Čtvrtá vlna, do současnosti, vystupuje do popředí pravicový a náboženský terorismus vyskytující se již ve třetí vlně. muslimský fundamentalismus, navazující na íránskou revoluci v roce 1979. Posun v myšlení teroristů za 30let v objektech proti nimž útočí. Teroristé se vždy ozvali a sdělili své požadavky. Konec 60 a začátek 70let - vraždy policistů nebo soudců zabývajících se vyšetřováním terorismu . Později útoky zaměřovaly i na politiky a diplomaty. V polovině 70let - velké průmyslové firmy a jejich představitele. Koncem 70 let - dopravní letadla, vlaky, letiště a nádraží. K atentátům se téměř vždy přihlásila nějaká organizace. V 90 letech se už většinou nikdo nehlásí a nikdo neklade žádná ultimata. Dnes je cílem způsobit co největší škody a utrpení.

Definice pojmů souvisejících s islámským fundamentalismem FUNDAMENTALISMUS hnutím s nejkonzervativnějších protestantských kruhů v USA na přelomu 19. a 20. století. Hnutí odmítá vědeckou kritiku bible a jakoukoli diskusi o jejích možných smyslech a výkladech. Po II. světové válce spojován s islámem a jeho militantními formami. Bezmezné přesvědčení o pravdě a právu hodnotit i soudit ostatní. Znaky : strach z nejistot dospívající k agresivitě, úzkostlivé lpění na starých hodnotách a útěk k radikalismu násilí.   ISLÁMSKÝ FUNDAMENTALISMUS návrat k prvotnímu islámu, k jeho zdrojům. Reakce na reformismus, která není schopna uspokojivě řešit v konflikty z moderního vývoje. Cílem je čistota islámu a návrat k pramenům víry. Nejsou stanoveny meze, Extremisté vykládají verše koránu jak se jim právě hodí. Dochází ke zjednodušování a vytrhávání z kontextu.

Definice pojmů souvisejících s islámským fundamentalismem DŽIHÁD bez upřesňujícího výkladu, vysvětlován jako "nesmírné a mnohostranné úsilí na cestě boží“. Veškeré činnosti muslima směřující k upevnění víry,rozvoji a šíření islámu, mírovými i násilnými prostředky. Džihád a válka – útočná, obranná – válka náboženská za šíření božího zjevení a získávání území, na němž má být dosažení boží vlády nad celým světem. Islámský terorista může tvrdit, že je bojovníkem božím a že téměř každá teroristická akce, provedená muslimy, může být považována tj. svaté války proti bezvěrcům a jinověrcům.   MUDŽÁHID vykonavatel džihádu, bojovník na cestě boží, za aktivitu slibován pobyt v ráji. Nejvýše je ceněna mučednická smrt za boha. ŠARÍ´A soustava právního a morálního kodexu, prameny jsou v koránu a sbírkách. Pokud svaté zdroje neposkytují jasné řešení některých problémů, vytvářejí se normy na základě analogie nebo na základě konsensu právních autorit. Přizpůsobovat šarí´u novým skutečnostem má za úkol islámská právní věda (fikh).

21. prosince 1988, ve skotském Lockerbie výbuch bomby v letadle nepřežilo 270 lidí dlouhých tahanicích přiznala v roce 2003 Libye, jejíž důstojník tajné služby Abdal Basat Alí Midžrahí byl v lednu 2001 za atentát odsouzen na doživotí. Libye, která se zavázala zaplatit pozůstalým celkem 2,7 miliardy dolarů odškodného, přijala zodpovědnosti za útok

Použitá literatura:   Dufková,I.,  Zlámal, J.: Policie a terorismus, Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze, Středisko pro lidská práva a profesní etiku, 2004. Matoušek,O.: Základy sociální práce, Portál, 2001. Tomeš, I.: Úvod do teorie a metodologie sociální politiky, Portál, 2010.

Použité internetové zdroje: http://www.al-islam.cz/ http://www.freedomhouse.org/ http://www.hinduismus.cz/ http://www.mvi.estranky.cz/ http://www.pcr.uu.se/ http://www.pravoslavihk.cz/ http://www.translationdirectory.com/ http://cs.wikipedia.org/ http://geography.upol.cz/ http://ivy.sgo.cz/ http://leccos.com/ http://zakony.centrum.cz/

Děkuji za pozornost