WSES - STUDENTSKÝ SUMMIT ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INICIATIVA ZELENAME.CZ Josef Brůna, Jana Kuklová, Anna Lamačová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Advertisements

Erasmus na PřF UK v Praze
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
PERSONALISTIKA PRAKTICKY
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Studijní pobyt ak.r. 2013/2014 Mgr. Ing. Vladimír Sýkora
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
“Řízení CSR v KPMG –globální, regionální a lokální pohled“ Klára Tichá Nadace Via, 27. října 2011 CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Aktuální stav EVVO Společná prezentace MŠMT a MŽP.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
1 ENVIRONMENTÁLNÍ ŘÍZENÍ MĚST se zaměřením na energetický management PORSENNA o.p.s.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
1 Zpráva o životním prostředí Schola Humanitas – SOŠ pro ochranu a obnovu životního prostředí, Litvínov.
vedoucí pracovní skupiny
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Ústav pedagogických věd
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Environment By Dagmar Machů Škola: SOU Valašské Klobouky Ročník: Nástavbové studium Podnikání 2 Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předmět:
我们明天罢工. Honda Auto Parts Manufacturing Foshan, Guangdong Automatická převodovka – 80% Management – Japonci → omezená komunikace 1800 zaměstnanců – Stálí.
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Perspektivy lékařských knihovníků v knihovnicko-informačních.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
KAMPUS ALBERTOV – BIOCENTRUM, GLOBCENTRUM ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ O NÁVRH
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Charles University International Club IC CUNI Veronika Martinovská, Šárka Kumperová.
SETKÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ FHS proděkanka pro celoživotní vzdělávání a praxe FHS Anna KRÁTKÁ – tel.:
Koncept CSR na ČZU. Představení členů týmu  Monika Hezinová (ČZU)  Denisa Sládková (ČZU)  Štěpán Pospíšil (ČZU)  Dominika Petrová ( VŠE)  Filip Simon.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
WSES - STUDENTSKÝ SUMMIT ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INICIATIVA ZELENAME. CZ Josef Brůna, Jana Kuklová, Anna Lamačová.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vitana uhlíková stopa a její praktické využití
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Ekologické hotely.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Zdravotnický management
Pavel Burda Roman Vaníček
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

WSES - STUDENTSKÝ SUMMIT ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INICIATIVA ZELENAME.CZ Josef Brůna, Jana Kuklová, Anna Lamačová

O SNOVA Zelename.cz Kdo Cíle Projekty Proč WSEN – Světová síť studentů životního prostředí Summity WSES A jejich poselství Bonus – přednáška prof. Karl Henrik Robert

Zelename.cz Iniciativa pro šetrnější provoz PřF Pilotní projekt pro UK Zahájeno 2011

L IDÉ - S TUDENTI Josef Brůna – Ústav pro životní prostředí Zita Bukovská – Geologická sekce Zuzana Cabejšková - Ústav pro životní prostředí Kateřina Kolaříková - Ústav pro životní prostředí Eva Kozubíková – Biologická sekce Anna Lamačová - Ústav pro životní prostředí Roman Matoušek – Geografická sekce Petr Motloch – Chemická sekce

L IDÉ - Z AMĚSTNANCI Mgr. Lenka Dvořáková – tajemnice fakulty prof. Martin Braniš doc. Jan Frouz

C ÍLE INICIATIVY Snížit negativní dopady provozu fakulty Zlepšit prostředí pro studenty i zaměstnance Vzdělávat v environmentálních tématech Osvěta Rozvíjet spoluúčasti studentů na fungování fakulty Vytvořit podklady pro akce realizovatelné na úrovni UK

P ROSTŘEDKY K DOSAŽENÍ CÍLŮ „Zelené“ studentské projekty Poprvé vyhlášeny v ZS 2011 Podpora pro realizaci až Kč na projekt Aktuálně probíhá 6 projektů Výsledky budou prezentovány na Den Země Sběr nápadů pro budoucnost Prosazovat požadavky do výběrových řízení fakulty do plánů na rozvoj (kampus Albertov) a rekonstrukci fakulty (průběžně) Certifikace EMAS?

A KTUÁLNÍ PROJEKTY Když kávu, tak udržitelně (Adéla Hásová) Oboustranný tisk (Vojtěch Kubelka) Ozeleňme přírodovědeckou fakultu! (Nikol Krejčová) Pijme pitnou vodu (Lenka Hanzlíková) Zkvalitnění parkovacích míst pro kola na PřF UK (Jan Bendl) Kam s ním? Aneb dá se třídit odpad i na PřF UK? (Jana Buďová a Jana Křemenová)

P ROČ ZELENÁME Zlepšení prostředí na fakultě a omezení negativních dopadů Investice do budoucnosti – dlouhodobé úspory Jít příkladem pro studenty i společnost „Změnit svět ?“

Š ETŘIT NEZNAMENÁ VŽDY OMEZOVAT Šetřit formou neustálého manuálního zhasínání a přesvědčování o důležitosti třídění… Šetřit inteligentně Nastavit tak aby se systém staral sám o sebe Automatické osvětlení, programovatelné vytápění Minimálně stejný komfort jako předchozí řešení Motivovat hravou formou třídění nesmí být obtížnější než prosté vyhození a co teprve když na vás koš na plasty zamrká

ZELENÝ IMAGE FAKULTY ???

I NVESTICE 69 MIL USD

P ROČ TO VLASTNĚ DĚLÁME Protože věříme, že je to potřeba Díky podpoře nové paní tajemnice Lenka Dvořáková – (absolventka ÚŽP) Díky motivaci, kontaktům a informacím z WSES 2010 – Roman Matoušek a Anna Lamačová 2011 – Josef Brůna a Jana Kuklová 2012 – někdo z vás?

The vision of the World Student Environmental Network (WSEN) is to be the link connecting global students who are striving to progress their universities to become incubators of the positive change needed for sustainability to be actively practiced in all aspects of society.

– Tübingen Německo 64 studentů, 36 univerzit, 23 zemí - Přednášky a workshopy vedené odborníky z univerzit i praxe „Mysli globálně – jednej lokálně“ - Začlenění výuky o udržitelném rozvoji napříč všemi studijními obory Přednášky – on-line WSES 2010

WSES delegátů z 36 univerzit z 27 zemí světa 5 dnů Setkávání Workshopů Přednášek Aktivit Praktických zážitků Témata a poselství summitu: Conserve: ochraňme dědictví Create: představme si udržitelnou budoucnost Collaborate: sdílejme příklady dobré praxe, spolupracujme bez ohledu na hranice

I NTRO : Azs0&context=C4ff6141ADvjVQa1PpcFM7x_ OkrFIEeO1Tfg1e1lfwpGjJfoZEzoM= (wses)

I NDERPAUL J OHAR T OBIAS C. L ARSSON H ARVEEN S INGH re=endscreen&v=tjCj5Si-a24 (May 20)

D AN E PSTEIN K ARL -H ENRIK R OBÈRT JXk&context=C4aab93eADvjVQa1PpcFM7x_O krFIEePBirxmKkwjZDP_5qlKskk8= (may 21)

S UMMIT WSES 2012 Hlavní téma: Let's change! Na 3 úrovních: International organizations and institutions National, regional and local communities Individual actions. Lausanne

WSES 2012 Deadline přihlášek Fakulta: Rektorát CV + motivační dopis na zahraniční oddělení Pozdější dotazy: Děkuji za pozornost

B ONUS NA KONEC Karl Henrik Robert Professor Karl-Henrik Robèrt, MD, PhD, cancer scientist, Founder of the NGO The Natural Step (TNS). He is a professor of sustainability at Blekinge Institute of Technology (BTH), and the chairman of the international research program Real Change. 6pckyk Bb9g